Τίμια λείψανα, Εικόνες και Σταυροί στον... Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! *** Επιστήμη και Θεός *** Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη *** Η Θρησκεία του Αθεϊσμού *** Είμαι Άθεος πειράζει; *** Τα στάδια του Αθεϊσμού *** Η προέλευση των άθεων *** Μια σύγχρονη άποψη για την ψυχολογία του άθεου; *** Ο Έλληνας άθεος ροκάς, που έγινε ιεραπόστολος στην Αφρική *** Ελληνικό Αθεϊστικό blogroll *** Η μεταστροφή ενός διάσημου αθέου *** Αθεϊσμός: ασέβεια ή εγωϊσμός; *** Διάγνωση του φαινομένου της σύγχρονης αθεΐας *** Το τέλος ενός άθεου *** Απάντηση στο ότι δεν υπάρχει Θεός *** Επιστήμη και θρησκεία *** Η ευγνωμοσύνη μας προς τους άθεους *** Πώς δικαιολογούνται τα εγκλήματα τού Αθεϊσμού κατά τον Ντόκινς *** Παράλογος ζήλος αθεϊστών *** Αθεϊσμός και Αντιχριστιανισμός *** Θαύματα σε άλλες θρησκείες *** Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού" *** Ορθόδοξη πίστη και Φυσικές επιστήμες *** Επιστημονικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν το Χριστιανισμό *** Υλισμός *** Αντιχριστιανική λογική *** Η δύναμη της πίστης και η αδυναμία της απιστίας *** Η υπερηφάνεια μητέρα της αθεΐας *** Η συγγραφική ασυνέπεια των άθεων Εξελικτών *** Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού *** Τέλειος Θεός με ατελή κόσμο; *** Η Αυταπάτη του Dawkins *** Βρετανικό δικαστήριο ραπίζει την αθεϊστική καταπίεση
“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς


Αγαπητοί μου φίλοι καλώς ήρθατε στο νέο Ελληνικό και Ορθόδοξο Χριστιανικό blog που έχει ως κύριο σκοπό του να φανερώσει το αληθινό πρόσωπο του αθεϊσμού και όχι αυτό που – πολλές φορές δυστυχώς εν αγνοία τους – ορισμένοι άπιστοι μέσα στην ιστορία αλλά και σήμερα, προσπαθούν με φανατισμό να προωθήσουν.

Ενημερωθείτε στις σελίδες μας για τα αίτια που την προκαλούν, τις τακτικές, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που επιφέρει στον άνθρωπο κ.ά.

Προφυλαχτείτε σωστά με αγάπη, ευγένεια, ταπείνωση αλλά και ορθόδοξο ζήλο από πλανεμένες ξενόφερτες θεωρίες που σκοπό έχουν να κλονίσουν την πίστη μας αλλά κυρίως όσων ανθρώπων δεν γνωρίζουν, στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και να παρασύρουν τον άνθρωπο στην απώλεια. Προφυλαχτείτε από τις δήθεν μη κερδοσκοπικές αθεϊστικές - αιρετικές οργανώσεις που δρουν ανά τον κόσμο και από ανθρώπους που “ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασιν προβάτων ἔσωθεν δὲ εἰσιν λύκοι ἅρπαγες” με την συνεχή μελέτη της πίστης μας και την αληθινή – γνήσια εν Χριστώ ζωή.

Ο καλός Θεός να βοηθά συνεχώς την Ελλάδα μας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές και όλο τον κόσμο Του

  • ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

  • Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ

  • ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ: ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

  • ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • "ΑΘΕΪΑ" ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

  • Η ΓΝΩΜΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

  • Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΤΑΝ Η ΠΙΣΤΗ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ

  • Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΑΘΕΟΥ

  • Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστήμη και Θεός


Ακούγοντας τις δύο αυτές λέξεις (ή αλλιώς επιστήμη και θρησκεία) το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αυτομάτως τοποθετεί ανάμεσά τους το σύμβολο της αντίθεσης. Είναι όμως αλήθεια πως ό,τι έχει να κάνει με τον Θεό (δηλ. η θρησκεία) καταστρατηγεί τις ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα της ανθρώπινης λογικής (δηλ. της επιστήμης); Ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο, η επιστήμη να αντιστρατεύεται και να αρνείται την θρησκεία;


Βέβαια από ιστορικής απόψεως μπορούμε να διαπιστώσουμε πως πολλές φορές παρουσιάστηκαν τέτοιου είδους προστριβές. Δυστυχώς έως του σημείου των αιματηρών διωγμών (εκ μέρους της θεσμικής θρησκείας) ή της σφοδρής και λυσσαλαίας άρνησης η οποία και αυτή είχε ειδεχθείς αιματηρές απολήξεις (εκ μέρους της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοσοφικών ρευμάτων).


Η διάσταση όμως αυτή δεν αποτελεί την αλήθεια των πραγμάτων. Γνωρίζοντας όμως πως η όντως Αλήθεια είναι ο Χριστός μπορούμε να ερευνήσουμε ποιο είναι το θέλημά Του μέσω της διδασκαλίας της Εκκλησίας Του. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός αυτής της υποσελίδας. Διότι εάν τοποθετήσουμε τον καθένα από τους δύο χώρους στην πραγματική του διάσταση θα διαπιστώσουμε πως όχι μόνον δεν υπάρχει καμμία αντίθεση αλλά μια καταπληκτική σύμπλευση και συναλληλία. Η Εκκλησία είναι ο χώρος όπου πραγματώνεται ως πρώτο και κύριο η αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο και κατόπιν η πνευματική σύνδεση με τον συνάνθρωπο. Πρόκειται για έναν χώρο κατεξοχήν πνευματικό. Η επιστήμη από την άλλη με το πείραμα και την παρατήρηση υλικών πραγμάτων προσπαθεί να υπουργήσει τις ανθρώπινες ανάγκες χωρίς όμως να υπάρχει η βεβαιότητα για τα συμπεράσματα. Αυτό είναι αυταπόδεικτο και από την συνεχή εξέλιξή της. Αντίθετα η Εκκλησία στο διάβα χιλιετηρίδων ποτέ δεν μετέτρεψε την Πίστη και τα δόγματά Της.


Εν ολίγοις τα προβλήματα αρχίζουν όταν οι θρησκευτικοί ηγέτες αποφαίνονται για πράγματα που υποβάλλονται σε επιστημονική έρευνα με τρόπο απερίσκεπτο και μάλλον υποβιβαστικό προς αυτό το δώρο του Θεού (την επιστήμη) ή - πολύ περισσότερο- όταν οι επιστήμονες, πεπληρωμένοι από τύφο και οίηση για τα επιτεύγματά τους, αρνούνται με ανόητο τρόπο τις αλήθειες της Πίστεως, οι οποίες επειδή κινούνται σε πνευματικό επίπεδο επ' ουδενί δεν τους παρεμποδίζουν στο έργο τους. Μήπως όμως τους ελέγχουν εσωτερικώς για την ζωή τους;


Στην παραπάνω θέση χρησιμοποιούμε τις λέξεις «θρησκευτικοί ηγέτες» και «επιστήμονες» διότι εν τέλει εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Η Εκκλησία ευλογεί και αγιάζει το έργο της επιστήμης - ας μην λησμονούμε πως η ραγδαία εξέλιξή της ακολούθησε την διάδοση του Χριστιανισμού αφού αυτός απομυθοποίησε τον κόσμο - της οποίας ενασχόληση είναι τα δημιουργήματα του Θεού. Έτσι ο επιστήμονας μπορεί να καταστεί θεολόγος, αρκεί να μην λατρεύσει «την κτίσιν παρά τον Κτίσαντα».


Σ' αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμίσουμε και κάτι ακόμη. Η αλήθεια είναι πως ποτέ η Εκκλησία δεν καταπολέμησε ή αρνήθηκε την επιστήμη (εννοείται στην ορθή της διάσταση). Τα όσα μπορεί κάποιος να αντιτείνει (ιερά εξέταση, μεσαίωνας κλπ.) αφορούν άλλες θρησκευτικές ομάδες και όχι την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού (δηλαδή την Ορθοδοξία). Ας ζητήσουν τον λόγο οι ενδιαφερόμενοι από εκεί και ας μην λασπολογούν αναιδώς κατά του «Σώματος του Κυρίου».

«Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» Ιωαν. 8, 32.


Πηγή: http://www.pame.gr

8 σχόλια:

ΘΕΩΡΙΗΣ ΕΙΝΕΚΕΝ είπε...

Επισκεφτείτε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΕΘΝΙΚΟ ιστολόγιο ΘΕΩΡΙΗΣ ΕΙΝΕΚΕΝ, (ΓΝΩΘΙ Σ' ΑΥΤΟΝ ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ Γνώθι μαθών Ακούσις νόει Σ αυτόν ίσθι Φρόνησιν άσκει Σοφίαν ζήτει). Γίνετε μέλη του pathfinder και καταθέστε τις απόψεις σας.

http://eineken.pblogs.gr/

Ανώνυμος είπε...

Ελληνισμός και Ορθοδοξία πάνε μαζί!

Ανώνυμος είπε...

Λες ότι "σέβεσαι κάθε διαφορετική άποψη";

Απλά την κόβεις, δεν έχω δει μια διαφορετική άποψη

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ ανώνύμε (9:06 μ.μ.) τα μόνα σχόλια που κόβονται – τους λόγους τους εξηγώ στη σελίδα About the blog – είναι τα υβριστικά.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και από εμένα (Αναστάσιος από Αθήνα)
Φαντάζομαι να συμφωνείς ότι ο θεμέλιος λίθος της χριστιανικής πίστης (όπως και όλων των θρησκιών άλλωστε) βρίσκεται στα γραπτά των πατέρων της εκκλησίας και κυρίως στις Θεόπνευστες Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Θα συμφωνείς ότι η ηθική και ο τρόπος ζωής των πιστών του ορθόδοξου δόγματος καθοδηγούνται από τις μεγαλειώδεις αλήθειες που υπάρχουν στα δύο αυτά ιερά κέιμενα.


Διαβάζοντας λοιπον την Παλαιά Διαθήκη, πολύ γρήγορα καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ... Ή η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών ΔΕΝ την έχει διαβάσει ή αν την έχει διαβάσει μάλλον δεν έχει κατανοήσει το βαθύτερο νόημά της.
Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την ιστορία της θυσίας του Ισαάκ, υιού του Αβραάμ, που τόσο γλαφυρά διδαχθήκαμε στα πρώτα σχολικά μας χρόνια ως μέρος της κουλτούρας και της ηθικής της χριστιανοσύνης.
Ο Θεός διέταξε τον Αβρααμ να Του προσφέρει ολοκαύτωμα τον γιό του - που ως γνωστόν έκανε τεράστιες προσπάθειες να αποκτήσει. Ο Αβραάμ έχτησε ένα θυσιαστήριο, το σκέπασε με ξύλα για να ανάψει φωτιά και έδεσε πισθάκγωνα τον Ισαάκ πάνω τους. Είχε κιόλας πέσει το φονικό μαχαίρι όταν, ένας άγγελος παρενέβει φέρνοντας τα νέα πως το σχέδιο είχε αλλάξει την τελευταία στιγμή: ο Θεός τελικά "έβαζε σε πειρασμό τον Αβραάμ και δοκίμαζε την πίστη του.
Ε;
ΤΙ γίνεται εδώ;
Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Διάβαζα τις προάλλες σε μια εφημερίδα για έναν τύπο ο οποίος λέγοντας ότι εκτελούσε εντολές του Θεού θέλησε να θυσιάσει τον γιό του. Η κοινωνία σοκαρίστικε, θρησκευόμενοι και μη έννοιοσαν αποτροπιασμό για τον εν λόγω πιστό ο οποίος δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ακολουθήσει το παράδειγμα του ιδρυτή της πίστεώς του!

Για να σοβαρευτούμε τώρα.
Θέλω να μου απαντήσεις στην εξής ερώτηση:
Τις Γραφές πρέπει να τις ερμηνεύουμε κυριολέκτικά ή πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε σαν αλληγορία; Και αν ισχύει το δεύτερο, τι μήνυμα παίρνουμε; Να το αντιμετωπίσουμε σαν μάθημα ηθικής;
Κι αν πιστεύετε ότι το νόημα βρίσκεται στην "καλοσύνη" του Θεού που παρενέβει και έσωσε τον νεαρό Ισαάκ (δεν ξέρουμε βέβαια πως θα μπορούσε να συνέλθει ένα παιδί μετά από ένα τέτοιο ψυχικό τραύμα..) διαβάστε στο βιβλίο Κριταί κεφ.11 την (παρόμοια) ιστορία του Ιαφθάε του οποίου η κόρη δεν είχε την τύχη του Ισαάκ.

Σας ευχαριστώ.

Ορθόδοξος είπε...

Καλημέρα Αναστάσιε.
Κατ’ αρχήν να σου ότι δεν χρειάζεται να δημοσιεύεις πολλές φορές και σε διαφορετικά post το σχόλιο σου, σε ένα και μια φορά αρκεί.

Εγώ προσωπικά δεν έχω μελετήσει όλες τις γραφές και νομίζω ότι λίγοι χριστιανοί θα το έχουν κάνει. Φυσικά όμως γνωρίζω αυτά που αναφέρεις. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τίποτα, όλα είναι πολύ φυσιολογικά και απλά και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στα νοήματα των γραφών απαραίτητη είναι η βοήθεια του Θεού και αυτή έρχεται με τον πνευματικό αγώνα. Διαφορετικά με μια ανάγνωση ή και με μια με εκτενή μελέτη ακόμα, πολύ δύσκολα να δούμε την αλήθεια. Ο Θεός μας είναι Θεός αγάπης και πίσω από κάθε του κίνηση αυτό το στοιχείο κρύβεται, αυτό ας το έχουμε ως βάση στο μυαλό μας.

Dhmhtrhs είπε...

Καλησπέρα,

Ποια είναι η θέση του ιστολογίου πάνω στο γεγονός της Εξέλιξης; πάρχει κάποιο άρθρο που δεν πρόσεξα μέσα στο ιστολόγιο και μου προτείνετε;

Ορθόδοξος είπε...

Η θέση του ιστολογίου είναι όμοια με την θέση της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

Τελευταίες δημοσιεύσεις






http://www.facebookloginhut.com/facebook-login/