Τίμια λείψανα, Εικόνες και Σταυροί στον... Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! *** Επιστήμη και Θεός *** Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη *** Η Θρησκεία του Αθεϊσμού *** Είμαι Άθεος πειράζει; *** Τα στάδια του Αθεϊσμού *** Η προέλευση των άθεων *** Μια σύγχρονη άποψη για την ψυχολογία του άθεου; *** Ο Έλληνας άθεος ροκάς, που έγινε ιεραπόστολος στην Αφρική *** Ελληνικό Αθεϊστικό blogroll *** Η μεταστροφή ενός διάσημου αθέου *** Αθεϊσμός: ασέβεια ή εγωϊσμός; *** Διάγνωση του φαινομένου της σύγχρονης αθεΐας *** Το τέλος ενός άθεου *** Απάντηση στο ότι δεν υπάρχει Θεός *** Επιστήμη και θρησκεία *** Η ευγνωμοσύνη μας προς τους άθεους *** Πώς δικαιολογούνται τα εγκλήματα τού Αθεϊσμού κατά τον Ντόκινς *** Παράλογος ζήλος αθεϊστών *** Αθεϊσμός και Αντιχριστιανισμός *** Θαύματα σε άλλες θρησκείες *** Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού" *** Ορθόδοξη πίστη και Φυσικές επιστήμες *** Επιστημονικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν το Χριστιανισμό *** Υλισμός *** Αντιχριστιανική λογική *** Η δύναμη της πίστης και η αδυναμία της απιστίας *** Η υπερηφάνεια μητέρα της αθεΐας *** Η συγγραφική ασυνέπεια των άθεων Εξελικτών *** Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού *** Τέλειος Θεός με ατελή κόσμο; *** Η Αυταπάτη του Dawkins *** Βρετανικό δικαστήριο ραπίζει την αθεϊστική καταπίεση
“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς


Αγαπητοί μου φίλοι καλώς ήρθατε στο νέο Ελληνικό και Ορθόδοξο Χριστιανικό blog που έχει ως κύριο σκοπό του να φανερώσει το αληθινό πρόσωπο του αθεϊσμού και όχι αυτό που – πολλές φορές δυστυχώς εν αγνοία τους – ορισμένοι άπιστοι μέσα στην ιστορία αλλά και σήμερα, προσπαθούν με φανατισμό να προωθήσουν.

Ενημερωθείτε στις σελίδες μας για τα αίτια που την προκαλούν, τις τακτικές, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που επιφέρει στον άνθρωπο κ.ά.

Προφυλαχτείτε σωστά με αγάπη, ευγένεια, ταπείνωση αλλά και ορθόδοξο ζήλο από πλανεμένες ξενόφερτες θεωρίες που σκοπό έχουν να κλονίσουν την πίστη μας αλλά κυρίως όσων ανθρώπων δεν γνωρίζουν, στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και να παρασύρουν τον άνθρωπο στην απώλεια. Προφυλαχτείτε από τις δήθεν μη κερδοσκοπικές αθεϊστικές - αιρετικές οργανώσεις που δρουν ανά τον κόσμο και από ανθρώπους που “ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασιν προβάτων ἔσωθεν δὲ εἰσιν λύκοι ἅρπαγες” με την συνεχή μελέτη της πίστης μας και την αληθινή – γνήσια εν Χριστώ ζωή.

Ο καλός Θεός να βοηθά συνεχώς την Ελλάδα μας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές και όλο τον κόσμο Του

  • ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

  • Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ

  • ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ: ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

  • ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • "ΑΘΕΪΑ" ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

  • Η ΓΝΩΜΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

  • Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΤΑΝ Η ΠΙΣΤΗ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ

  • Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΑΘΕΟΥ

  • Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Η προέλευση των αθέων


Σύμφωνα με μια κοινωνιολογική έρευνα του 2007, οι φοιτητές του περίφημου πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανήκουν στις πιο άθεες ομάδες που έχουν μελετηθεί ποτέ στην Βρετανία: το 57.3% του δείγματος δήλωσε πως δεν πιστεύει σε κανένα θεό την στιγμή που στην υπόλοιπη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου μόλις 5%.

Αναμενόμενο θα μπορούσε να πει κανείς, οι εν λόγω φοιτητές ακολουθούν τις διδαχές του καθηγητή τους νεοδαρβινιστή Richard Dawkins μιας και η αθεΐα αποτελεί την φυσιολογική στάση των μορφωμένων, ή μήπως όχι; Φαίνεται πως επαληθεύεται το γνωστό κλισέ του διαφωτισμού πως εκεί που κυριαρχεί η λογική ο Θεός συνταξιοδοτείται.

Στο ίδιο δείγμα της παραπάνω μελέτης φαίνεται ότι αν και οι άθεοι φοιτητές υπερτερούν (ελαφρά) σε σχέση με τους … πιστεύοντες, στους μεταπτυχιακούς φοιτητές (δηλαδή αυτούς που έχουν ακόμη καλύτερη μόρφωση) οι πιστεύοντες υπερτερούν και μάλιστα με σημαντικά μεγαλύτερη διαφορά (ποσοστό 67.3%). Μια σειρά επιπλέον δεδομένων και ερευνών δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αθεΐας και μορφωτικού επιπέδου.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά:

Ας δούμε τα αποτελέσματα από την Παγκόσμια Έρευνα Αξιών (World Values Survey), μια διεθνή προσπάθεια να προσδιορισθεί η παγκόσμια κατάσταση των κοινωνικό-πολιτισμικών, ηθικών και πολιτικών αξιών. Τα αποτελέσματα από τις τελευταίες έρευνες του 2005 δείχνουν ότι αν και υπάρχει θετικός συσχετισμός μεταξύ μόρφωσης και έλλειψης πίστης, το φαινόμενο είναι ασθενέστερο και όχι ισχυρότερο μεταξύ όσων έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση (14.8% έναντι 17.2% όσων έχουν δευτεροβάθμια μόρφωση). Επιπρόσθετα, η μελέτη δείχνει πολύ ισχυρότερο συσχετισμό μεταξύ μόρφωσης και παράλογων δοξασιών: Για παράδειγμα μόλις 29.6% των ανθρώπων χωρίς καν στοιχειώδη μόρφωση πιστεύουν στην τηλεπάθεια σε αντίθεση με ένα 51.8% των ανθρώπων με πανεπιστημιακή μόρφωση.

Επιστρέφοντας στην Βρετανία, μια μελέτη των Βρετανικών Κοινωνικών Τάσεων του 2008 (British Social Attitudes-BSA) του καθηγητή David Voas από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αποκαλύπτει ότι ο ιστορικός (θετικός) συσχετισμός μεταξύ μόρφωσης και αθεΐας όχι μόνο έχει αδυνατίσει αλλά στην πραγματικότητα έχει αναστραφεί. Σε δείγμα λευκών ανδρών ηλικίας μεταξύ 25-34 που δηλώνουν άθεοι, μόλις το 25% έχει πανεπιστημιακή μόρφωση εν αντιθέσει με ένα 40% που δηλώνουν θρησκευόμενοι. Η ίδια τάση υπάρχει και μεταξύ των γυναικών και διαφορετικών εθνικών ομάδων (αλλά με διαφορετικά ποσοστά).

Φαίνεται συνεπώς ότι η υπόθεση του διαφωτισμού πως η θρησκεία θα αδυνατίζει καθώς ο πληθυσμός μορφώνεται δεν ισχύει πλέον ή τουλάχιστον απαιτούνται νέα ευρήματα για να συνεχίσει να υποστηρίζεται. Όλα αυτά μαζί με κάποιες προσπάθειες για απαντήσεις αναφέρθηκαν στο εναρκτήριο συνέδριο του παγκόσμιου διεπιστημονικού Μη-θρησκευτικού και Κοσμικού Ερευνητικού Δικτύου που διοργανώθηκε στο κολέγιο Γούλφσον της Οξφόρδης τον περασμένο Δεκέμβριο 2009, το δεύτερο συνέδριο αυτού του είδους που διοργανώθηκε ποτέ (το πρώτο διοργανώθηκα το 1969 στο Βατικανό κάτι που έχει την σημασία του). Οι ομιλίες κατέδειξαν ένα τυφλό σημείο της έρευνας: Την ίδια την αθεΐα. Εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία μιας ιστορικής ανατροπής: Πολλοί κοινωνιολόγοι (που γενικά θεωρούνται οι πιο άθεοι μεταξύ των επιστημόνων), ψυχολόγοι, γνωστικοί ανθρωπολόγοι του 19ου αιώνα (Μάρξ, Φρόϋντ, Βέμπερ, Ντουρκχάιμ, Κομτ) ήταν άθεοι ή “θρησκευτικώς άμουσσοι” όπως το έθετε ο Βέμπερ. “Πως είναι δυνατόν να πιστεύουν τόσοι πολλοί άνθρωποι σε τόσο παράλογες θεϊστικές δοξασίες;” αναρωτιόνταν για τους πιστεύοντες.
Αυτό που δεν κατανόησαν ήταν πως υπο εξέταση πρέπει να τεθεί και η δική τους αδυναμία να πιστέψουν.

11 σχόλια:

ΑΝΘΗ είπε...

Καλησπέρα. Προσωπικά, μου είναι αδύνατο να κατανοήσω την εμμονή ανθρώπων στην αθεΐα. Είναι γνωστό ότι ο Δαρβίνος (ίσως ο πρώτος άθεος επίσημα) έζησε μια οδυνηρή προσωπική εμπειρία που εξοστράκισε τη λογική πάνω από το συναίσθημα: έχασε την κόρη του.
Έχω γνωρίσει κι ανθρώπους μορφωμένους, αλλά κι ανθρώπους με στοιχειώδη μόρφωση που διακήρυτταν περίτρανα την αθεΐα τους. Είναι γεγονός ότι όσο ο άνθρωπος συλλαμβάνει υψηλές έννοιες, άλλο τόσο νομίζει ότι μπορεί να γίνει Θεός. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι άνθρωποι με τη στοιχειώδη μόρφωση θεωρρώ πως άγονται και φέρονται, υιοθετώντας συχνά ξένα πρότυπα. Όμως τελικά τείνω να πιστεύω ότι η Θεία Χάρη δεν αφήνει κανέναν με αγαθή προαίρεση να απομακρυνθεί από το αληθινό κι ανέσπερο φως: το Χριστό! Καλό βράδυ!

Ορθόδοξος είπε...

Η καλή μας προαίρεση μετράει ΑΝΘΗ και αυτή δεν έχει να κάνει με την μόρφωση μας. Η αθεΐα δεν έχει καμιά σχέση – όπως θα ήθελαν να έχει όλοι οι άπιστοι – με τις γνώσεις μας. Ακούς μερικούς άθεους να υποστηρίζουν πως η γνώση είναι το κλειδί για να βρούμε την αλήθεια. Δεν διαφωνούμε βέβαια έως ενός σημείου, αλλά άλλο είναι το να ψάχνω με καλή προαίρεση και άλλο προκατειλημμένος. Στην πρώτη περίπτωση θα βρω την αλήθεια ενώ στη δεύτερη θα είμαι συνεχώς μέσα στην πλάνη. Ο Θεός να τους βοηθήσει όλους αυτούς γιατί είναι πολύ κρίμα. Ας ελπίσουμε πως κάποτε θα βρουν και αυτοί την αληθινή ευτυχία κοντά στο Θεό, την οποία με αυτή τους την στάση δεν μπορούν δυστυχώς ούτε καν να τη φανταστούν.

Ανώνυμος είπε...

KALHSPERA SE OLOYS.H DIKH MOY GNWMH EINAI OTI,AN O ANTHROPOS DEN TAPHNWTHEI KE DEN ANTILIFTHEI OTI ME TIN TETRAGWNH PERIORISMENH ANTILIPSH TIS LOGIGHS POY DIATHETI DEN YPARCHEI OUTE ENA STO EKATOMIRIO NA ANTILABANETE NA EXEI FWTHSH APO TON THEO GIA NA KATANOH TA PRAMATA SWSTA

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΣ ΞΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΥΣ ,ΑΛΛΑ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ , ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ . ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΖΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ < ΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ > ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ . ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ , ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ < ΠΑΓΩΝΟΥΝ> ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥΣ . Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ , ΑΥΤΟΙ ΒΛΑΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ .

Ανώνυμος είπε...

http://www.panoramio.com/user/1133795

Ορθόδοξος είπε...

Έτσι είναι τα πράγματα ανώνυμε. Ελπίζω να μην δίνω διαφορετική εντύπωση.

Ἀχιλλεῦς είπε...

αν φιλοσοφησουμε τον ορο άθεος, θα διαπιστωσουμε πως ο ορος άθεος δέχεται την υπαρξην του Θεού αλλά δε πιστευει σε αυτο΄ν.
Ο Κυριος μεθ ημων

Ανώνυμος είπε...

Οντας (σχεδον)σταστιστικος θελω να αναφερω πως ο σχολιασμος των αποτελεσματων και η εξαγωγη συμπερασματων ειναι πολλες φορες πιο δυσκολη ακομα και απο την ιδια την συλλογη των δεδομενων και την εξαγωγη αποτελεσματων.Κατα τη γνωμη μου μια ερευνα θα επρεπε να ρωτα τους ενδιαφερομενους "Πιστευτε?" και η αμεσως επομενη ερωτηση θα επρεπε να ηταν "Εχετε κανει εσωτερικη αναζητηση για την πιστη σας?"οι περισσοτεροι θεϊστες αν οχι ολοι δεν εχουν διαβασει καν τα ιερα τους βιβλια.Με αλλα λογια μια ερευνα θα επρεπε να δειξει κατα ποσο καποιος που θα αμφισβητησει την θρησκεια του και θα την ψαξει σε βαθος ειναι πιθανο να γινει αθεος/αγνωστικιστης κτλπ.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ μου αυτά είναι πράγματα που δεν χρειάζονται συζήτηση. Η αθεια είναι προιόν άγνοιας, οπότε η γνώση μόνο κοντά στο θεό μπορεί να σε πάει.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας. Μια ερώτηση προς τον ορθόδοξο. Τι ορίζουμε ως γνώση; Επίσης, αποκλείεται το γεγονός κάποιος άνθρωπος να είναι καλός χωρίς να ασπάζεται τη χριστιανική θρησκεία ή οποιαδήποτε άλλη πίστη; Η προσωπική μου αντίληψη είναι ότι οι άνθρωποι μέσα από διαφορετικούς δρόμους ο καθένας μπορεί να προσεγγίσουν την ευτυχία τους. Αυτοί οι δρόμοι μπορεί να περιλαμβάνουν είτε αποδοχή της ύπαρξης ενός ισχυρού όντος που αποτελεί την αρχή όλων είτε όχι. Αλλά ακόμα και να περιλαμβάνεται αυτή η πίστη, ποιος μας λέει με βεβαιότητα ότι πρέπει να τηρεί τις α, β,γ παραδοχές προκειμένου να οδηγήσει στην ευτυχία;

Ορθόδοξος είπε...

Καλημέρα σας.

Έχω γνωρίσει ανθρώπους που δεν έχουν καλή σχέση με τον Θεό αλλά μπορούν να χαρακτηριστούν καλοί άνθρωποι και φυσικά έχω γνωρίσει και χριστιανούς ορθόδοξους που είναι κακοί άνθρωποι.
Δεν νομίζω ότι απλά η ύπαρξη μια ταμπέλας κάνει τη διαφορά.

Εάν όμως έχουμε απέναντι μας δύο ανθρώπους που ο ένας πραγματικά πιστεύει στο Θεό και ζει σύμφωνα με το θέλημα του και έναν άνθρωπο που ζει μακριά Του, να είστε απολύτως βέβαιος πως ο πρώτος θα είναι πραγματικά ευτυχισμένος ενώ ο δεύτερος ποτέ δεν θα βρει αυτό που ζει ο πρώτος. Είναι στη φύση μας, είμαστε πλασμένοι από το Θεό και μόνο κοντά του μπορούμε να είμαστε ολοκληρωμένοι. Αυτό φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό να το δεχτείτε, είναι η άποψη που έχω σχηματίσει εγώ.

Θεωρώ δηλαδή ότι κάποιος που είναι μακριά του Θεού μπορεί να είναι χαρούμενος και να αισθάνεται ευτυχισμένος και πλήρης αλλά όμως δεν έχει βιώσει μια ανώτερη κατάσταση για να συγκρίνει. Μπορεί να αισθάνεται καλά με τους ανθρώπους που έχει γύρω του ή και με τα υλικά του υπάρχοντα αλλά νομίζω ότι η ζωή κοντά στο Θεό παίρνει μια άλλη διάσταση, άλλο νόημα και αυτές οι διαφορές είναι καθοριστικές για το θέμα όπως το θέτετε εσείς.

Πρέπει ο άνθρωπος να βιώσει το Θεό για να αισθανθεί κάποια πράγματα, δεν γίνεται διαφορετικά και φυσικά ο Θεός για ένα πιστό δεν είναι απλά θέμα ευτυχίας, αλλά σωτηρίας. Η ευτυχία είναι επακόλουθο της σχέσης με τον Θεό.

Τελευταίες δημοσιεύσεις






http://www.facebookloginhut.com/facebook-login/