Τίμια λείψανα, Εικόνες και Σταυροί στον... Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! *** Επιστήμη και Θεός *** Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη *** Η Θρησκεία του Αθεϊσμού *** Είμαι Άθεος πειράζει; *** Τα στάδια του Αθεϊσμού *** Η προέλευση των άθεων *** Μια σύγχρονη άποψη για την ψυχολογία του άθεου; *** Ο Έλληνας άθεος ροκάς, που έγινε ιεραπόστολος στην Αφρική *** Ελληνικό Αθεϊστικό blogroll *** Η μεταστροφή ενός διάσημου αθέου *** Αθεϊσμός: ασέβεια ή εγωϊσμός; *** Διάγνωση του φαινομένου της σύγχρονης αθεΐας *** Το τέλος ενός άθεου *** Απάντηση στο ότι δεν υπάρχει Θεός *** Επιστήμη και θρησκεία *** Η ευγνωμοσύνη μας προς τους άθεους *** Πώς δικαιολογούνται τα εγκλήματα τού Αθεϊσμού κατά τον Ντόκινς *** Παράλογος ζήλος αθεϊστών *** Αθεϊσμός και Αντιχριστιανισμός *** Θαύματα σε άλλες θρησκείες *** Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού" *** Ορθόδοξη πίστη και Φυσικές επιστήμες *** Επιστημονικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν το Χριστιανισμό *** Υλισμός *** Αντιχριστιανική λογική *** Η δύναμη της πίστης και η αδυναμία της απιστίας *** Η υπερηφάνεια μητέρα της αθεΐας *** Η συγγραφική ασυνέπεια των άθεων Εξελικτών *** Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού *** Τέλειος Θεός με ατελή κόσμο; *** Η Αυταπάτη του Dawkins *** Βρετανικό δικαστήριο ραπίζει την αθεϊστική καταπίεση
“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς


Αγαπητοί μου φίλοι καλώς ήρθατε στο νέο Ελληνικό και Ορθόδοξο Χριστιανικό blog που έχει ως κύριο σκοπό του να φανερώσει το αληθινό πρόσωπο του αθεϊσμού και όχι αυτό που – πολλές φορές δυστυχώς εν αγνοία τους – ορισμένοι άπιστοι μέσα στην ιστορία αλλά και σήμερα, προσπαθούν με φανατισμό να προωθήσουν.

Ενημερωθείτε στις σελίδες μας για τα αίτια που την προκαλούν, τις τακτικές, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που επιφέρει στον άνθρωπο κ.ά.

Προφυλαχτείτε σωστά με αγάπη, ευγένεια, ταπείνωση αλλά και ορθόδοξο ζήλο από πλανεμένες ξενόφερτες θεωρίες που σκοπό έχουν να κλονίσουν την πίστη μας αλλά κυρίως όσων ανθρώπων δεν γνωρίζουν, στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και να παρασύρουν τον άνθρωπο στην απώλεια. Προφυλαχτείτε από τις δήθεν μη κερδοσκοπικές αθεϊστικές - αιρετικές οργανώσεις που δρουν ανά τον κόσμο και από ανθρώπους που “ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασιν προβάτων ἔσωθεν δὲ εἰσιν λύκοι ἅρπαγες” με την συνεχή μελέτη της πίστης μας και την αληθινή – γνήσια εν Χριστώ ζωή.

Ο καλός Θεός να βοηθά συνεχώς την Ελλάδα μας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές και όλο τον κόσμο Του

  • ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

  • Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ

  • ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ: ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

  • ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • "ΑΘΕΪΑ" ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

  • Η ΓΝΩΜΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

  • Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΤΑΝ Η ΠΙΣΤΗ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ

  • Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΑΘΕΟΥ

  • Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Η υπερηφάνεια μητέρα της αθείας


Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν απλές έννοιες. Πραγματικά πολύ λυπηρό όχι όμως και απογοητευτικό αφού ο καλός Θεός μας μπορεί να μαλακώσει και την ποιο σκληρή καρδιά και να φωτίσει και τον ποιο σκοτισμένο νου που μπορεί να υπάρξει.

Θέλω να επαναλάβω πως δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση σκοπό μου η μείωση της προσωπικότητας κανενός ανθρώπου. Σέβομαι τον άνθρωπο αφού κάθε ένας μας είναι μια μικρή εικόνα Του Θεού με τα δικά της χαρακτηριστικά. Μια εικόνα που έχει προικιστεί με πολλές αρετές αλλά που φαίνετε και παράλληλα να κουβαλάει και πολλές αδυναμίες πάνω της.

Όπως ξαναείπαμε, τελικά αυτός που μπορεί να μας αδικήσει περισσότερο από κάθε τι σε αυτή τη πρόσκαιρη ζωή δεν είναι κανένας άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο εαυτός μας όσο παράξενο και να μας φαίνεται, ίσως αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς μας και συγκεκριμένα αναφέρομαι σε κάποια χαρακτηριστικά της ψυχής μας.

Το μεγαλύτερο κατά κοινή ομολογία είναι η υπερηφάνεια, η οποία καταστρέφει στην κυριολεξία τον άνθρωπο. Βέβαια θα μου πείτε, ποιος είσαι εσύ που κάθεσαι και ασχολείσαι με τέτοια θέματα και πολύ δίκιο θα έχετε, αλλά πες από ενδιαφέρον πες από αγάπη σε όλα τα πλάσματα Του Θεού, θα ήθελα να καταθέσω τη γνώμη μου.

Είναι πραγματικά παράλογο το πραγματικό γεγονός και ιδιαίτερα στις μέρες μας, το ότι οι άνθρωποι μεγαλώνουν με ιδανικό αυτό το πάθος, την υπερηφάνεια δηλαδή. Το βλέπεις αυτό σε όλους, από τους μικρότερους έως τους μεγαλύτερους και μάλιστα συνήθως όσο ποιο μεγάλος είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερο το κακό. Συμβάλουν φυσικά και τα γήινα, τα οποία μας δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας, δύναμης και υπεροχής έναντι των άλλων. Το βλέπεις στις πράξεις μας, στο λόγο, στην κίνηση του σώματος ακόμα και στις σκέψεις. Παντού έχει κατά τρυπώσει αυτή η αρρώστια που έχει και αυτή όμως όπως σχεδόν όλες τα φάρμακα, τον τρόπο για την ίαση της.

Σε καμιά περίπτωση δεν αποστρέφομαι τον άνθρωπο, αλλά αυτό το γνώρισμα που φέρει. Ο υπερήφανος άνθρωπος είναι και αυτός ένας άνθρωπος που κουβαλάει μαζί με τα όμορφα χαρακτηριστικά και τις ατέλειες του. Δυστυχώς όμως αυτή η ατέλεια, όπως χαρακτηρίζετε και από μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας, είναι η κεφαλή κάθε άλλης ψυχικής ασθένειας και φυσικά η μεγαλύτερη από όλες. Προκαλεί τον θάνατο σε ψυχή και σώμα και η θεραπεία της είναι ίσως και η ποιο δύσκολη από όλες, όχι όμως ακατόρθωτη για κανένα.

Ο υπερήφανος άνθρωπος δεν υπολογίζει τον άλλο, θεωρεί ότι πάντα είναι έστω και λίγο καλύτερος από κάποιους άλλους. Στηρίζετε στην δύναμη του αγνοώντας ότι κάθε τι καλό που έχει είναι δώρα της Θείας χάριτος. Ελπίζει στην ύλη στηρίζοντας εκεί πολλές από τις ελπίδες του, οι οποίες λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία με τον υλικό κόσμο. Πραγματικά πολύ λυπηρό και αυτό, αφού αντί να επικρατεί το πνεύμα επικρατεί η ύλη, αντί να ανυψώνετε η ψυχή αφού μόνο αυτή έχει αξία τελικά, καταντροπιάζετε μπροστά στα του κόσμου.

Στην περίπτωση των ανθρώπων που δεν πιστεύουν και πολύ στο Θεό ή και δεν τον δέχονται καν, η υπερηφάνεια κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της. Το παρατηρείς και εδώ στο λόγο και στην κίνηση των σκέψεων. Λόγια με τα οποία αρέσκονται να ρίχνουν τις προσωπικότητες των πιστών όσο ποιο χαμηλά γίνετε για αυτούς και με τα οποία οι ίδιοι περνούν σε άλλες καταστάσεις, σε άλλα πατώματα, απέναντι όχθες και δεν ξέρω και εγώ που αλλού μπορεί να πάει κανείς με το λογισμό του.
Το παρατηρείς στο τρόπο με τον οποίο χαρακτηρίζουν έναν πιστό άνθρωπο ακόμα και στην διάθεση που τους προκαλεί η συναναστροφή μαζί τους. Διάθεση απαξίωσης, διάθεση απομάκρυνσης με το φόβο μη και παρασυρθούν και πέσουν και οι ίδιοι όπως μαρτυρούν στον "βούρκο", διάθεση ακόμα και ευφορίας αφού είναι πλέον όλα πολύ μικρά και αστεία γι αυτούς. Φοβούνται μια πτώση που τελικά όπως είπαμε είναι από τις ποιο δύσκολες που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος αφού αυτή η πτώση ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την πτώση του ίδιου μας του εαυτού μπροστά στον κόσμο, μπροστά στους συνανθρώπους μας, μπροστά στον ίδιο τον Θεό.

Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός άθεου είναι ότι τελικά δεν μπορεί να δεχτεί τίποτα, ή μάλλον δεν χωράει τίποτα μέσα του αφού η μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, έχει καταλάβει το 99,9% της ψυχής του. Όσα και να γνωρίσει, όσα και να μάθει για Τον Θεό πάντα όλα θα τα βλέπει μέσα από το μικροσκόπιο της προκατάληψης και ΟΧΙ της έρευνας, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με την στάση τους.

Μάλιστα φτάνουν και στο σημείο να υποστηρίζουν πως στην Ορθοδοξία η έρευνα απαγορεύετε !!! πράγμα παντελώς λανθασμένο, αφού στην Ορθοδοξία, η οποία είναι και η μόνη οδός προς την αλήθεια, η έρευνα επιβάλετε και προωθείται. Η έρευνα παντός τύπου καθώς και η γνώση είναι εργαλεία που πάντα μας βοηθούσαν και μας βοηθούν και σήμερα να βλέπουμε τη πραγματικότητα και να δοξάζουμε καθημερινά το Θεό για τα μεγαλεία Του αλλά όπως αναφέραμε όταν αυτή δεν γίνετε με το σωστό τρόπο, με αγνή διάθεση και καλή προαίρεση, μόνο σε πλάνη μπορεί να οδηγήσει.

Προσπαθεί λοιπόν με μια παιδική μανία να εξηγήσει όλο τον κόσμο με τη γνώση που έχει λάβει από τον κόσμο, αγνοώντας συστηματικά την Θεία Χάρη η οποία δίνετε μόνο από το Θεό σε ανθρώπους που μπορούν να τη δεχτούν, που έχουν κάνει τη κατάλληλη εργασία στον εαυτό τους και έχουν προετοιμάσει σωστά το έδαφος της ψυχής τους.

Ψάχνει όπως υποστηρίζουν περιστατικά και απαιτούν τρανταχτές αποδείξεις παρουσίας Του Θεού, όπως π.χ. εμφανίσεις Θείων προσώπων, ιάσεις ανίατων ασθενειών με υπερφυσικό τρόπο που MONO ο Θεός μας θα μπορούσε να κάνει και σε αφήνουν να αναρωτιέσαι και να αμφιβάλεις ταυτόχρονα εάν συνέβαιναν όλα αυτά μπροστά τους, τι αποτέλεσμα θα υπήρχε με αυτή τη νοοτροπία του “δεν δέχομαι τίποτα, τα γνωρίζω όλα”.


Ίσως θα προσπαθούσαν να τα εξηγήσουν και αυτά με κάποιο τρόπο, ποιος ξέρει …
και εάν δεν γινόταν αφού θα ήταν βέβαια υπερφυσικά, ποιος νους μπορεί να φανταστεί τι απαντήσεις θα έδιναν.

1. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη τεχνολογία ;;
2. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη εξειδίκευση στην επιστήμη.
3. Όλα μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική … ποιος ξέρει τι;; ... και μάλιστα πόσο μεγάλη είναι αυτή η λίστα ώστε να αποφύγουμε την αλήθεια.

Σίγουρα όμως κάτι θα έπρεπε να ειπωθεί γιατί σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να παραδεχτούν κάτι που θα τους ρίξει τόσο διανοητικά χαμηλά όσο είναι οι άνθρωποι που βλέπουν με τα μάτια της ψυχής και όχι μόνο το Θεό και φυσικά πιστεύουν σε αυτόν. Ίσως να υπάρχει και ο φόβος ότι θα χάσουν πολύ από το γόητρο και το μυστήριο που κρύβει αυτή η άρνηση και θα εμπαίζονται και αυτοί από τους άλλους ανθρώπους, όπως οι ίδιοι κάνουν.

Φυσικά όμως όλα αυτά που ζητάνε, όλες οι τρανταχτές αποδείξεις, τα μεγάλα “επιχειρήματα”, οι εμφανίσεις θείων προσώπων κλπ. υπάρχουν και πάντα υπήρχαν και αυτό δείχνει καθαρά ότι «από αλλού στάζει …» και μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η περιέργεια για το τι θέλουν αλλά και αν το έβρισκαν πάλι πως θα το αντιμετώπιζαν. Δημιουργείται έτσι ένα κύκλος που από εκεί που σε παίρνει εκεί σε πάει, πουθενά δηλαδή, αφού η τακτική είναι πάντα η ίδια και ο φόβος μην πέσουμε στις “λάσπες” ή “στο βούρκο” και δεν ξέρω τι άλλο, υπάρχει πάντα. Έτσι βαπτίζετε η πραγματικότητα σήμερα …

Θεωρεί αυτή η κατηγορία ανθρώπων ότι ο πιστός επαναλαμβάνετε συνεχώς, ότι είναι γραφικός και κουραστικός αφού όλοι λένε και ξανάλενε τις ίδιες ιστορίες αντιγράφοντας ο ένας τον άλλο.

Με αυτό τον τρόπο σε αφήνουν και πάλι με την απορία να σκέφτεσαι πολλά όπως λ.χ. για ποιο λόγο θα έπρεπε κάθε σωστός πιστός να έχει διαφορετική γνώμη για το Θεό από κάποιον άλλο (κάπως παράλογο θα ήταν), γιατί η αλήθεια αφού είναι μία και μοναδική να αλλάζει με τον καιρό και για ποιο λόγο οι ίδιοι προωθούν την αντιγραφή αφού τόσο πολύ την αποστρέφονται.

Θέλω να επαναλάβω και σε αυτό το σημείο πως δεν αποτελεί επιδίωξη μου η μείωση κανενός ανθρώπου αλλά η εμφάνιση όσο το δυνατό καλύτερα της πραγματικότητας έστω και με τις περιορισμένες μου γνώσεις. Μέσα από αυτό λογικό είναι κάποιοι να προβληματίζονται αφού δεν συμφωνώ με τα πιστεύω τους. Λογικό, το καταλαβαίνω απόλυτα.

Συνεχίζω λοιπόν λέγοντας, πως αποτέλεσμα όλης αυτή της διάθεσης και της κρίσης από την πλευρά τέτοιων ανθρώπων είναι να θεωρούν τους εαυτούς τους, τους “έξυπνους” της παρέας με το να ανταλλάσσουν και επαίνους μεταξύ τους, αδιαφορώντας για όλα όσα μαθαίνουν ή όπως υποστηρίζουν έχουν μάθει για το Θεό.
Ότι και να ακούσει για το Θεό ένας άπιστος ή άθεος ή όπως θέλει να ονομάζετε, θα το θεωρεί πολύ χαμηλού επιπέδου όπως και τους ανθρώπους που θα τους συμβουλέψουν επίσης. Πολλές φορές μπορεί να φτάσουν σε σημείο να θεωρούν και τον εαυτό τους αήττητο αφού δεν έχει βρεθεί σύμφωνα με τη γνώμη τους κανένας να τους πει κάποιο σοβαρό λόγο ύπαρξης Του Θεού (αφού προηγούμενος έχουν αρνηθεί τα πάντα με ένα απίστευτο τρόπο).

Είναι μεγάλο τελικά μεγάλο δείγμα αμάθειας το να υποστηρίζεις πως γνωρίζεις τα πάντα σε πνευματικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν τον εαυτό τους γνώστη της Αγίας γραφής αλλά όταν προβούν στο σχολιασμό κάποιου κειμένου βλέπεις πως απλά σου παραθέτουν το κείμενο χωρίς καμιά ανάλυση, βλέπεις μια επιφανειακή κρίση η οποία μόνο σε λάθος συμπεράσματα οδηγεί. Δεν υπάρχει η βαθιά κατανόηση των πραγμάτων που φυσικά προϋποθέτει απλή και χωρίς προκαταλήψεις προσέγγιση και φυσικά τη βοήθεια Του Θεού, χωρίς τον οποίο δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τίποτα. Πολύ σωστά λένε οι φωτισμένοι από Το Θεό πατέρες μας πως η Αγία γραφή έχει τόσο βάθος ώστε στην αρχή τη διαβάζεις σχετικά γρήγορα, προχωρώντας όμως διαβάζεις πιο αργά και μετά από καιρό θα φτάσεις ίσως στο σημείο να μελετάς λέξη-λέξη εντρυφώντας δηλαδή έτσι σε κάθε σημείο αφού τα πνευματικά βάθη είναι τεράστια.

Ορθόδοξος

37 σχόλια:

Minato - Kushina είπε...

Χαίρομαι που σχολιάζω πρώτη! Μετά από τόσα αθεϊστικά blogs που έχω κατα καιρούς επισκεπτεί,να που τελικά έπεσα πάνω στο δικό σου! Καλή αρχή και καλή επιτυχία στο blogging!

Μία μόνο παρατήρηση: δεν ξέρω αν το έχεις σκεφτεί ποτέ, αλλά η αίσθηση ότι δεν είμαστε οι μόνοι Χριστιανοί στον κόσμο, αλλά υπάρχουν και άλλοι να ομολογούν το Χριστό, μου φαινόταν πάντα υπέροχη! Να πάρει η ευχή, υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω που δεν γελάνε μόλις ακούσουν περί θρησκείας!

Ξέρω ότι αυτά ακούγονται τόσο γραφικά, μάλιστα μπορεί να αρχίσουν σιγά σιγά να έρχονται εδώ διάφοροι και να χλευάζουν το ένα και το άλλο, αλλά τι πειράζει, "τα είπανε κι άλλοι".

Ας μην σε κουράζω, και πάλι καλή αρχή και συνέχισε έτσι!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφο το ιστολόγιο σου, συνέχισε έτσι !

Ορθόδοξος είπε...

Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω ανθρώπους να ομολογούν Χριστό. Η σκέψη ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μέσα στην αγάπη Του Θεού, τουλάχιστον με ευχαριστεί.
Ας ελπίσουμε πως θα δώσει ο καλός Θεός μας να προβληματιστούν όσοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια Του Θεού.
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας.

Dyer είπε...

Η λέξη υπερηφάνεια σε δυο λεξικά.

υπερηφάνεια 1.αυξημένο συναίσθημα αξιοπρέπειας, η συναίσθηση που έχει κάποιος για την ηθική του αξία και η πρόθεσή του να τη διαφυλάξει: 2. συναίσθημα ικανοποίησης και χαράς για κτ. που απόκτησα, για κτ. που κατάφερα να κάνω.

υπερηφάνεια 1.το θετικό συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν έχει επιτελέσει ένα αξιόλογο έργο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αυτοεπιβεβαίωσή του. 2.το συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν συνειδητοποιεί την αξία του ως άνθρωπος και πλήττεται όταν κάποιος προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του.

Το να αποστρέφεται κάποιος την αλαζονεία ή την αθεΐα είναι θεμιτό, αλλά την υπερηφάνεια ακατανόητο, εκτός και αν είναι αναξιοπρεπής ή μικρόψυχος.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Dyer καταλαβαίνω πως νιώθεις.
Διαβάζοντας κανείς απλά τους ορισμούς ενός λεξικού και ζώντας σε ένα κόσμο που κατά την πλειοψηφία του αρέσκετε στην υπερηφάνεια, σίγουρα βγάζει αυτά τα συμπεράσματα. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι στον πνευματικό χώρο τα πράγματα αλλάζουν.
Πολλά από αυτά που θεωρούμε εμείς φυσιολογικά και ευεργετικά στην πραγματικότητα είναι αφύσικα και καταστρεπτικά. Η υπερηφάνεια μόνο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να έχει, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε ίσως στο βαθμό που πρέπει.
Ακόμα και εγώ που σου τα λέω αυτά, ποιος μπορεί να γνωρίζει εάν δεν ικανοποιώ ένα αίσθημα αυταρέσκειας και κενοδοξίας. Μόνο ο καλός Θεός γνωρίζει.

Το να νιώθει ένας κάποια πράγματα από αυτά που αναφέρονται στους ορισμούς αλλά με τη σκέψη πάντα ότι οφείλονται στο Θεό, ίσως και να είναι αποδεκτό. Δεν μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα. Σίγουρα όμως δεν θα πρέπει να νομίζει πως είναι αποτελέσματα μόνο δικής του προσπάθειας. Ο πιστός άνθρωπος έχει πάντα στο μυαλό του ότι κάθε αρετή που έχει και κάθε καλό που έχει καταφέρει στη ζωή του είναι δώρα της Θείας χάριτος.
Επομένως και η αξιοπρέπεια σίγουρα είναι χαρακτηριστικό του ταπεινού και σε καμιά περίπτωση η μικροψυχία που ανήκει στους υπερήφανους, οι οποίοι βασίζονται μόνο στον εαυτό τους και δεν αγωνίζονται τον καλό αγώνα που προϋποθέτει ψυχική δύναμη.

Dyer είπε...

Μικροψυχία είναι διάθεση υποβάθμισης της επιτυχίας του άλλου. Η αδυναμία να εκφράσει ένα «Μπράβο» σε μια επιτυχημένη προσπάθεια του άλλου. Και βέβαια ο μικρόψυχος πάντα θα κατακρίνει τον υπερήφανο επειδή ως γνωστόν «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Άρα μικρόψυχος και υπερήφανος ανεξάρτητες έννοιες.
«Ακόμα και εγώ που σου τα λέω αυτά, ποιος μπορεί να γνωρίζει εάν δεν ικανοποιώ ένα αίσθημα αυταρέσκειας και κενοδοξίας. Μόνο ο καλός Θεός γνωρίζει.»
Δεν είναι λίγο ανεύθυνη αυτή η άποψη; Μπορείς να κατανοήσεις τους κινδύνους που εμπεριέχει;
Είναι λογικό να πιστεύεις ότι κάθε αρετή είναι δώρο της Θειας χάριτος ενώ κάθε κακία αποτέλεσμα επιλογής μας; (ελεύθερη βούληση).

Ορθόδοξος είπε...

Dyer, μπερδεύεις κάποια πράγματα.
Παροιμίες όπως αυτή που ανέφερες, δεν ταιριάζουν στη προσωπικότητα ενός ταπεινού ανθρώπου.
Ο ταπεινός είναι απαλλαγμένος από τέτοιου είδους μικρότητες - αδυναμίες και σε αντίθεση με τον υπερήφανο, χαίρετε με την επιτυχία του συνανθρώπου του όσο θα χαιρόταν και για τον ίδιο του τον εαυτό (ίσως και παραπάνω).

Δεν μπορεί ένας ταπεινός να κουβαλάει τη ζήλια και την κατάκριση μέσα του, αφού γνωρίζει πρώτα απ’ όλα ότι κάθε καλό προέρχεται από το Θεό (σε συνεργασία με την δική μας προαίρεση) και κάθε κακό όντως είναι αποτέλεσμα δικής μας επιλογής, πως θα υπερηφανευτεί για κάτι που δεν είναι δικό του;

Τέτοια χαρακτηριστικά ανήκουν σε αυτούς που δεν αγωνίζονται να απαλλαγούν από αυτό το πάθος που είναι όπως είπα παραπάνω, η κεφαλή κάθε άλλης ψυχικής ασθένειας.
Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι ακούγεται κάπως παράλογο αλλά όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο ταπεινός δεν νοιάζεται (με την κακή έννοια) εάν κάποιος είναι ανώτερος του και εάν υπάρχει κάποιος τότε απλά παραδειγματίζετε. Η μικροψυχία σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στους ταπεινούς.

Καταλαβαίνω πως σε βάζω σε κάποια άλλα καλούπια τώρα που ίσως δεν έχεις συνηθίσει και σου φαίνονται παράξενα αυτά. Γι’ αυτό παρεξήγησες και την άλλη φράση μου. Είναι μήπως ανευθυνότητα να γνωρίζεις την αδυναμία σου;
και για ποιο λόγο βρίσκεις κινδύνους σε αυτό και δεν βρίσκεις στην αντίθετη περίπτωση από αυτή;

Dyer είπε...

Αγαπητέ Ορθόδοξος αυτός που υπερηφανεύεται για κάτι που δεν είναι λέγεται υποκριτής.
Αφού η αγαθή προαίρεσή μας είναι απαραίτητη γιατί την υποβαθμίζουμε. Δεν είναι δεδομένη ούτε αυτονόητη. Είναι το κομμάτι που μας αναλογεί, αν θες, και είναι σημαντικότατο και καθόλου εύκολο (εκ του αποτελέσματος).
Κάθε πράξη μας σκοπό έχει να ικανοποιήσει κάποια ανάγκη μας (με την ευρύτερη έννοια). Γνωρίζουμε καλά τι κάνουμε και είμαστε υπεύθυνοι γιαυτήν. Είναι υποκριτικό να δηλώνουμε ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουμε (εκτός αν είμαστε αφελείς) και αφηνόμαστε στην κρίση του Θεού. Και ο υποκριτής είναι κατακριτέος και συνήθως βλάπτει.
Τέλος η έννοια του «ταπεινού» χρησιμοποιείται για να υποβαθμίσει την προσωπικότητα και την δύναμη του ανθρώπου ώστε εύκολα να μπορεί να ελεγχθεί. Και βέβαια αυτός που την προβάλει, αν δεν είναι και αυτός ανύποπτο θύμα, έχει ίδιον όφελος. Οι ιδιότητες που αποδίδεις στον ταπεινό εννοιολογικά είναι άσχετες. Δεν αναφέρω τι γράφουν τα λεξικά γιατί θα μου πεις πάλι ότι δεν το εννοείς έτσι. Οι λέξεις όμως πρέπει να έχουν συγκεκριμένο νόημα διαφορετικά διάλογος δεν γίνεται. Το αντίθετο του ταπεινού είναι ο αλαζών και όχι ο υπερήφανος.

Anninos Christoforou είπε...

PREPEI NA KATALAVOME OLOI MAS AYTO-OTAN MILAME ME ENAN ATHEO=MILAME ME ENAN ANTHROPO POU DEMONISTIKE OPOTAN NA XERETE OTI EXETE APENANTI SAS NA KANETE ME KAPION POU KATHETE PANW TOU O DEMONAS H EINAI MESA TOY,GIA OSOYS PROSPATHOUN ME LOGIA NA PEISOUN KAPION ATHEO.AYTO TO LEW DIOTI VLEPW TI GINETE SE KAPIA ISTOLOGIA ATHEON

Ανώνυμος είπε...

http://www.panoramio.com/user/1133795?comment_page=1&photo_page=4

Ορθόδοξος είπε...

Dyer,
αρχικά συμφωνώ απόλυτα για το ότι αυτός που υπερηφανεύεται για κάτι που δεν είναι, λέγεται και υποκριτής. Δεν εννοώ κάτι αντίθετο και δεν υποβαθμίζω σε καμιά περίπτωση την προαίρεση του ανθρώπου, είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας όσον αφορά την ανθρώπινη πλευρά. Ας μη ξεχνάμε όμως, ότι η “επιτυχία” έρχεται με τη βοήθεια Του Θεού.
Είναι απλά σαν να μας λέει ο Θεός, «θέλετε να σας βοηθάω; Εάν θέλετε θα το κάνω»
Η μεν προαίρεση από τη δική μας τη πλευρά και η βοήθεια από τον Θεό, μια συνεργασία υπάρχει δηλαδή.

Εσύ αρχικά έθεσες ένα ερώτημα και μας είπες γιατί αποστρεφόμαστε την υπερηφάνεια, πολύ απλά σου λέω πως η νόσος αυτή γεννάει όλα αυτά που θεωρείς κατακριτέα, μαζί και την αθεΐα. Είναι η κεφαλή κάθε ψυχική ασθένειας.
Προφανώς έχεις μάθει να αντιμετωπίζεις αλλιώς το θέμα, αλλά στον πνευματικό χώρο όπως βλέπεις τα πράγματα αλλάζουν και σε καμιά περίπτωση η ταπείνωση δεν έχει να κάνει με έλεγχο ανθρώπων που έχουν χαμηλή αυτό εκτίμηση και άλλα που αναφέρεις.

Μην τα βλέπεις έτσι καχύποπτα, ο ταπεινός είναι ο πιο δυνατός ουσιαστικά άνθρωπος που υπάρχει, είναι υπεράνω όλων. Μπορείς να συμβουλευτείς και κάποιο πνευματικό βιβλίο, υπάρχουν πολλά ωφέλιμα για κάθε περίπτωση που θες να εξετάσεις και που ξέρεις … ίσως ανακαλύψεις σύντομα πως αυτή η υποβάθμιση και η σκλαβιά που έχεις στο μυαλό σου, κρύβει τελικά την μεγαλύτερη ελευθερία που μπορεί να έχει κανείς.

Dyer είπε...

Ο λόγος που συμμετείχα σαυτη την ανάρτηση ήταν η αποστροφή σου για την υπερηφάνεια. Ένα αγνό συναίσθημα ικανοποίησης, κίνητρο για δημιουργία και ευημερία, το οποίο εσύ το βλέπεις σαν ασθένεια . Με αγαθή προαίρεση έφερα κάποια στοιχεία για τα αντικρούσεις αλλά εισέπραξα κήρυγμα και αναίτιους αφορισμούς (όχι για το πρόσωπό μου). Πλατειάσαμε μετά σε άλλες έννοιες για τις οποίες όντως, και όχι αβάσιμα, είμαι καχύποπτος και τις θεωρώ αποδεδειγμένα κατακριτέες, ενώ εσύ τις θεωρείς αρετές. Κακώς σε αντέκρουσα αφού ήταν φανερό ότι είναι αδύνατον να συμφωνήσουμε. Πάντως δεν τις έθιξα εγώ πρώτος. Μάλλον ευθύνεται ο χαλαρός λόγος του πνευματικού χώρου.
Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζω τα πράγματα με αυστηρή λογική και η αλήθεια είναι για μένα ζητούμενο ενώ εσύ γνωρίζεις την αλήθεια και είσαι υπερήφανος γιαυτο, και δεν είναι κακό.
Πιστεύω ότι ο διάλογος δεν έχει νόημα να συνεχισθεί, καθότι παρουσιάστηκαν και τρομοκράτες, όχι για τους άθεους αλλά για τους πιστούς και φοβάμαι ότι εγώ το προκάλεσα. Για να μη σε φέρω σε δύσκολη θέση σε ευχαριστώ για το βήμα που μου έδωσες, σε χαιρετώ και αποχωρώ.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Dyer,
λυπάμαι που δεν είμαι σε θέση να σου δώσω τις απαντήσεις που ψάχνεις.
Η προσωπική μου θέση είναι αυτή που σου περιέγραψα και φυσικά δεν είναι μόνο δική μου, αλλά σημασία δεν έχει το πλήθος που συμφωνεί με μια γνώμη αλλά η πραγματικότητα έτσι;
Χαίρομαι πολύ που έθεσες τα ερωτήματα σου και ας υπάρχει χάσμα μεταξύ μας, εδώ εξάλλου είμαστε για διάλογο.
Πιστεύω πως και μόνο από τη φράση σου «Το να αποστρέφεται κάποιος την αλαζονεία ή την αθεΐα είναι θεμιτό, αλλά την υπερηφάνεια ακατανόητο, εκτός και αν είναι αναξιοπρεπής ή μικρόψυχος» μπορεί να κατανοήσει κάποιος πως είσαι ανοικτός άνθρωπος όσον αφορά την έρευνα και τη γνώση γενικότερα, πράγμα πολύ σημαντικό στη προσωπικότητα ενός ανθρώπου.

Την αλήθεια όπως λες, ολοκληρωμένα δεν νομίζω να την κατέχει κανείς και εγώ συγκεκριμένα ελάχιστα. Ας ελπίζουμε όμως.

ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ είπε...

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΧΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΤΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΗ,ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΑΝ ΟΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΑΜΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΝΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΑΜΟ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΘΑ ΤΑ ΑΚΟΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ.

NoN SeRViaM είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
NoN SeRViaM είπε...

Αγαπητέ ορθόδοξε,

Αφού εννοείτε πως ούτε κακία κρατάμε ούτε τίποτα..


Ενώ αγαπητέ ορθόδοξε σχόλια που αντιπαραβάλονται στο δόγμα σας θεωρούνται έως και ανεπιθύμητα στη σελίδα σας, και "πιθανά" προς σβήσιμο, όταν φίλος της σελίδας σας βγαίνει και δηλώνει..

"PREPEI NA KATALAVOME OLOI MAS AYTO-OTAN MILAME ME ENAN ATHEO=MILAME ME ENAN ANTHROPO POU DEMONISTIKE OPOTAN NA XERETE OTI EXETE APENANTI SAS NA KANETE ME KAPION POU KATHETE PANW TOU O DEMONAS H EINAI MESA TOY,GIA OSOYS PROSPATHOUN ME LOGIA NA PEISOUN KAPION ATHEO.AYTO TO LEW DIOTI VLEPW TI GINETE SE KAPIA ISTOLOGIA ATHEON"

βλέπω πως δεν έχετε κανέναν ενδοιασμό να το αφήσετε να κοσμεί το χώρο των σχολίων σας.

Αυτό το.. να πείσουν με λόγια" δείχνει να σας φάνηκε απόλυτα φυσικό, ε;
Αφού δεν πειθόμεθα με λόγια, τι άλλο μένει για να μας πείσετε, από τα.. έργα, έτσι δεν είναι αγαπητέ φίλε ορθόδοξε;

Το τελευταίο που θα πω δεν απευθύνετε σ εσάς προσωπικά, μιας κι έχετε δείξει πως τουλάχιστον διαθέτετε ήθος, αναγνωρίζετε όμως ελπίζω πως το ποίμνιον -μεγάλο μέρος του τουλάχιστον- βρίσκετε σε αλλόφρονα κατάσταση..

Προσέξτε κι αυτό που λέει, για να πιάσετε ψυχολογία..
"μιλάτε με κάποιον που ο δαίμονας κάθεται πάνω του Ή, έχει μπει μέσα του..
ή πάνω η μέσα.. προβληματίζεται ο άνθρωπος..

NoN SeRViaM είπε...

Και μια ερώτηση, σχετική με την ανάρτηση.

Υπάρχει μεγαλύτερα εκδήλωση αυτού που λέτε περηφάνια, απ το να ισχυρίζεστε, -χωρίς στοιχεία και με την επιστήμη να σας διαψεύδει κατά κόρον- πως ΕΣΕΙΣ έχετε συνάψει σχέσεις μ εάν άφατο, παντοδύναμο, πανάγαθο ον, που έχει δημιουργήσει το χώρο και το χρόνο και είναι πέρα και πάνω απ αυτά, και εμείς οι υπόλοιποι αδυνατούμε να διακρίνουμε την ύπαρξή του, ενώ εσείς μέχρι που "κατανοήσατε το νου του" και ξέρετε τι θέλει από την ανθρωπότητα; Και μάλιστα με τέτοια βεβαιότητα ώστε να προκαλέσετε τόσο πόνο μέσα στους αιώνες;

Μετά σεβασμού

NoN SeRViaM είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ «NoN SeRViaM» πολύ καλά έκανες και έθεσες τους προβληματισμούς σου.
Πρέπει να καταλάβεις πως εάν αρχίσω να σβήνω τα σχόλια που κάνει κάθε ένας εδώ μέσα, στο τέλος δεν θα υπάρχει διάλογος αλλά μονόλογος, άσε που δικαιολογημένα θα κατηγορηθώ και από τους διάφορους φίλους που διατηρούν ιστολόγια.
Όπως εγώ επιθυμώ η γνώμη μου να παραμένει σε ένα blog που συμμετέχω – δεν θα είχε εξάλλου και νόημα η συμμετοχή μου χωρίς αυτά τα αυτονόητα – έτσι και εγώ οφείλω να σεβαστώ την άποψη κάθε ανθρώπου για την οποία εγώ ΔΕΝ είμαι υπεύθυνος. Μπορείς να απευθυνθείς μάλιστα και στον συγκεκριμένο χρήστη αφού έχει αφήσει μέσω του σχολίου του, την ταυτότητα του.
Άλλωστε ο «Anninos Christoforou» δεν χρησιμοποίησε υβριστικούς χαρακτηρισμούς, κάτι το οποίο απαγορεύω στο χώρο με παρατήρηση που έχω τοποθετήσει στο τέλος της σελίδας. Θα μπορούσα επίσης να αναφερθώ και στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν τα διάφορα αθεϊστικά blogs για τους πιστούς – τα οποία δεν είναι καθόλου κόσμια – αλλά δεν θα το κάνω, αφορά περισσότερο τη δική τους ποιότητα.

Όσον αφορά τώρα το δεύτερο σχόλιο σας, πρέπει να καταλάβετε και εσείς και ο υπόλοιπος κόσμος με τέτοιου είδους προβληματισμούς, ότι δεν μπορεί κανείς άνθρωπος να πλησιάσει το Θεό με τους τρόπους που χρησιμοποιεί μια επιστήμη – με τεχνολογία κ.ά. – εάν προσπαθεί με αυτές τις μεθόδους, θα εισπράττει παντοτινά αποτυχίες. Για να πλησιάσουμε το Θεό χρειάζεται πάνω από όλα καλή προαίρεση, χωρίς προκαταλήψεις που φυτρώνουν μέσα στη διάνοια μας από την άγνοια και την παραπληροφόρηση που επικρατεί. Χρειάζεται απλά να προσπαθήσουμε μόνοι μας με τα λίγα που γνωρίζουμε και δεν είναι δυνατόν μετά να μην δούμε αποτελέσματα. Όσοι δεν μπορούν να ενωθούν με το Θεό δυστυχώς ευθύνονται οι ίδιοι και ευχόμαστε με πόνο ψυχής για αυτούς. Οπότε μην συγχέετε με τέτοιο τρόπο την επιστήμη με το Θεό, δεν θα βρείτε έτσι άκρη στα ζητήματα που σας απασχολούν. Προχωρήστε με απλότητα και καλή διάθεση και με τη Χάρη του Θεού θα απαντήσετε μόνος σας σε πολλά ερωτήματα.

NoN SeRViaM είπε...

Αγαπητέ Ορθόδοξε, θα επανέλθω με ερωτήσεις, αλλά θα σας πω μια φορά ακόμα, πως μακάρι να είχαν το ήθος σας και άλλοι άνθρωποι που πρεσβεύουν την κοσμοθεωρία σας.

Μπορεί να διαφωνούμε σχεδόν στα πάντα, όμως μπορεί να γίνει ένας διάλογος μαζί σας χωρίς να ευτελιστεί σε ειρωνείες και απειλές.

Γιατί αν δεν είναι απειλή το σχόλιο του aninnos christoforou, πως οι άθεοι δεν παίρνουν από λόγια αλλά από έργα, τι είναι;
Δε νομίζω πως εννοούσε να μας καλέσει σε δείπνο και να συζητήσουμε πολιτισμένα τις απόψεις μας με κρασάκι και μεζαδάκια.

Απευθύνομαι στην ειλικρίνειά σας λοιπόν, και πείτε μου αγαπητέ Κε Ορθόδοξε, είναι απειλητικό ή όχι το παραπάνω μήνυμα, στην κατά τα άλλα σεμνή και "ομολογούσα χριστό" σελίδα σας.

Δεν πήγα στη σελίδα του να ρωτήσω τον ίδιο, μιας και τις απόψεις του τις κατάλαβα πολύ καλά, ρωτάω εσάς, που με τις γνώσεις σας γύρω απ τα θεία, μπορείτε να εκφράσετε γνώμη πολύ πιο έγκυρη απ τη δική μου, και με το θάρρος της γνώμης του που πρέπει να έχει κάθε απλός πιστός, πόσο μάλλον εσείς..

Αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι να λέγονται χριστιανοί;

Με όλο το σεβασμό, και πάλι ευχαριστώ που με φιλοξενήσατε στη σελίδα σας, θα προσπαθήσω να μην σας ενοχλώ από δω και στο εξής.

NoN SeRViaM είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
αγράμματος είπε...

ελπιζοντας σε καλη προεραιση και αναγκη αναζήτησης της αλήθειας ...γεια σας στους υπευθυνους και στους συνομιλητες

Ορθόδοξος είπε...

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τους ανθρώπους Βασίλη. Το ποιος αξίζει να λέγεται χριστιανός και το ποιος όχι, δεν είναι κάτι που με απασχολεί αυτή τη στιγμή, εγώ έχω να λύσω προσωπικά μου προβλήματα και αδυναμίες.

Μου κάνει εντύπωση πάντως που επιμένεις να σχολιάζεις την στάση του «aninnos christoforou». Πρέπει να καταλάβεις ότι για αυτόν – και για κάθε πιστό - ένας άθεος έχει πρόβλημα, από την άλλη πλευρά ένας άθεος πιστεύει πως οι πιστοί είναι οι προβληματικοί. Κάθε ένας μας έχει μια άποψη για την αθεΐα, το θέμα όμως δεν είναι οι προσωπικές μας γνώμες, αλλά το ποια είναι η αλήθεια.

Προσωπικά εγώ δεν προσβάλλομαι πλέον από τις ειρωνείες και τις ύβρεις άπιστων ανθρώπων, ίσα ίσα που τους συμπονώ. Προσπαθώ να μπω στη διαδικασία του να καταλάβω πως σκέφτονται και τι τους οδηγεί σε αυτή τη στάση. Δεν είμαι βέβαια κανένας γνώστης των “Θείων” όπως με χαρακτηρίζεις, απλά πράγματα λέμε.

Καταλαβαίνω ότι διαβάζοντας τα λόγια μου θα αναρωτηθείς, για ποιο λόγο εκφέρω την άποψη μου με τέτοια σιγουριά, για πιο λόγο πιστεύω δηλαδή ότι εγώ βρίσκομαι στη σωστή πλευρά. Είναι από δύσκολο έως αδύνατον να στο μεταφέρω με λόγια και πραγματικά δεν ξέρω και αν θα προσπαθούσα, τι θα αποκόμιζες. Κάποια πράγματα πρέπει να τα νιώσεις για να τα καταλάβεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας, στον εικοστό λόγο περί ταπεινώσεως αναφέρει …

«Εκείνος που θέλει να διηγείται με λόγια αισθητά την αίσθηση και την ενέργεια της αγάπης του Κυρίου στην κυριολεξία της, και της αγίας ταπεινοφροσύνης καθώς πρέπει, και της μακαρίας αγνότητος αληθινά, και της θείας αλλάμψεως παραστατικά , και του φόβου του Θεού πραγματικά, και της εσωτερικής πληροφορίας αλάνθαστα, και φαντάζετε ότι θα δώσει να καταλάβουν αυτά τα πράγματα με την εξήγηση του όσοι δεν τα έχουν γευθεί προσωπικός, αυτός μοιάζει με εκείνον που θέλει να εξηγήσει με λόγια και παραδείγματα, πόσο γλυκό είναι το μέλι σε εκείνους που ποτέ δεν το εγεύθηκαν. Και ο μεν δεύτερος άδικα φιλολογεί, για να μην ειπώ βαττολογεί, ο δε πρώτος ή αγνοεί αυτά που διηγείται ή εμπαίζεται υπερβολικά από την υπερηφάνεια»

Εάν δεν σπαταλάς απλά το χρόνο σου μπαίνοντας εδώ μέσα και εάν έχεις αφήσει μέσα στη ψυχή σου έστω και ένα μικρό παραθυράκι για το Θεό, δοκίμασε και θα δεις.

@ αγράμματε, Καλώς ήρθες στη παρέα μας.

NoN SeRViaM είπε...

@ Αγαπητέ ορθόδοξε.

Δεν καταλαβαίνω γιατί μου επισημαίνει πως πλέον δεν προσβάλλεσαι από ειρωνείες, ύβρις κλπ, απίστων -όπως τους ονομάζετε, προσωπικά προτιμώ τον χαρακτηρισμό άθεος- ανθρώπων.

Σας έχω δώσει κάπου την εντύπωση πως σας βρίζω, σας εμπαίζω, σας ειρωνεύομαι κλπ;

Γιατί εγώ νομίζω πως όχι, κι αν κάνω λάθος, θα σας παρακαλούσα να μου επισημάνετε το που, ώστε να σας ζητήσω ταπεινά συγνώμη, που ξέρω πως απλόχερα θα μου προσφέρετε, αν και επιμένω, νομίζω δεν σας έθιξα πουθενά, είμαι σίγουρος.

Αναρωτιέστε τι κάνω εγώ, ένας άθεος, σε μια σελίδα που "ομολογει χριστό".
Μα ψάχνω απαντήσεις φυσικά, τι άλλο;
Εσείς εξάλλου, δεν περνάτε και σχολιάζετε
(μερικές φορές τολμώ να πω, και..εκτός θέματος, μιας κι έχω δει πολλές αναρτήσεις σας)
σε ιστοσελίδες αθέων, αγνωστικιστών, σκεπτικιστών, κλπ;

Αν επανήλθα στο παράδειγμα του άννιμου, ήταν για να δείξω την ποιοτική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους, άσχετα με το τι αυτοί θεωρούν αληθινό.. μεταφυσικά.

Δηλαδή ένας άθεος όπως εγώ, μπορεί να ανταλλάξει μερικές κουβέντες μαζί σας, έναν δηλωμένο Χ.Ο., ενώ άλλοι πιστεύουν πως καλύτερα είναι να μας ξεριζώσουν τις γλώσσες, να μας κόψουν τα χέρια, κι αν αυτό δεν πιάσει να μας πετάξουν στο βυθό της θάλασσας.
(Αυτά είναι σε ελεύθερη μετάφραση λόγια ενός απ τους "πατέρες" της εκκλησίας, -ξέρετε καλύτερα από μένα υποθέτω ποιός το είπε αυτό, πότε και γιατί.. μη φανεί πως κάνω τον έξυπνο κάνοντάς σας μαθήματα χριστιανικής ιστορίας..)

Τώρα, αν πιστεύετε, πως
-ειδικά σαν άθεος που είμαι, και θεωρώ κάθε στιγμή μου σ αυτόν τον κόσμο πολύτιμη..-
δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω, απ το να κάθομαι και να σας γράφω, νομίζω πως υποτιμάτε και τη νοημοσύνη μου, και τη δική σας.

Εαν λοιπόν θεωρούμαι ανεπιθύμητος, κι βλέπετε ότι δεν προσφέρω κάτι στη συζήτηση, θα σας παρακαλούσα να μου το πείτε ανοιχτά, και σας υπόσχομαι να μην ξαναπαρουσιαστώ στη σελίδα σας.

Χαίρετε.

NoN SeRViaM είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
NoN SeRViaM είπε...

Στην πρώτη μου πρόταση, φυσικά εννοώ.."επισημαίνετε", και όχι "επισημαίνει"

Και φυσικά, τη συγνώμη μου στον άννιμο, που χρησιμοποίησα 2 φορές τα -δημοσίως γραμμένα όμως, έτσι;.. γραφόμενά του, χωρίς να έχει ιδέα ο άνθρωπος.

Και πάλι χαίρετε.

Ορθόδοξος είπε...

Δεν αναφέρομαι σε εσένα Βασίλη, παρεξήγησες τα λόγια μου.
Φυσικά και δεν με πρόσβαλες σε κάποιο σημείο, εγώ αναφέρομαι γενικότερα στους χαρακτηρισμούς άλλων προσώπων απέναντι σους πιστούς π.χ. δες τις παρακάτω σελίδες να πάρεις μια γεύση, εάν δεν τις έχεις δει έως τώρα.

http://epic-atheist.blogspot.com/2008/01/blog-post.html
http://falsefaith.blogspot.com/2008/09/blog-post_24.html

Απλά σου το ανέφερα, ότι δηλαδή δεν έχω εγώ πρόβλημα με αυτά που λένε, για να μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς ότι - όπως έχω ξαναπεί - ένας άθεος όπως θες να τον ονομάζεις, για ένα πιστό έχει πρόβλημα, την ίδια όμως γνώμη θα συναντήσεις και σε ένα άθεο για κάποιο που δέχεται την ύπαρξη του Θεού. Όλοι μας έχουμε κατασταλάξει λίγο πολύ κάπου και έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη αλλά το θέμα, η ουσία όμως δεν είναι οι προσωπικές μας γνώμες, αλλά το που βρίσκετε η αλήθεια και αυτή πρέπει να την αναζητήσεις.

Για ποιο λόγο λοιπόν σε πειράζει που χρησιμοποίησε αυτές τις κουβέντες ο «Anninos Christoforou», μπορείς από την πλευρά σου κάλλιστα να πεις πως είναι απλά η γνώμη του, όπως κάνω και εγώ και πολλοί άλλοι ανεξαρτήτου της πλευράς που υποστηρίζουν. Δεν χρησιμοποίησε στο κάτω - κάτω υβριστικούς χαρακτηρισμούς όπως κάνουν άλλοι χρήστες του διαδικτύου. Αυτά εννοούσα.

ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ είπε...

καλό ξεκίνημα και υπομονή και ο θεός σου να σε δίνει διάκριση και σοφία ώστε να ευλογούντε όσοι ειναι εραστές της αλήθειας....της μιας και μοναδικής και οχι της προσωπικής ανούσιας και ακούσιας...

Ανώνυμος είπε...

ARXIKA THELO NA DILOSW OTI POTE DEN ITAN PROTHESH MOY NA PROSVALW TON OPOIONDIPOTE,POU EXEI DIAFORETIKH GNWMH APO THN DIKH MOY.
DEN MPORW OMOS NA KLISW TO STOMA MOY KE NA MHN EKFERW THN GNWMH MOY,KE AS EXW LATHOS GIA KAPIOYS ALLOYS KE ENOXLOYNTE GIA THN APOPSH MOY.H KATANOHSH THS ALHTHEIAS GINETE KATALIPTEI STON KATHENA APO EMAS ANALOGA POS THN ANTILAMBANETAI

Ορθόδοξος είπε...

Μην ανησυχείς καθόλου Anninos Christoforou, γνωρίζω τις προθέσεις σου. Είναι λογικό ένας άθεος να έχει διαφορετική αντίληψη για το θέμα.
Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι ίδιοι χρησιμοποιούν τις ύβρεις ως όπλο τους γιατί απλά δεν έχουν κάποιο άλλο επιχείρημα να πείσουν για τις θέσεις τους. Προσπαθούν να μειώσουν με κάθε τρόπο ότι έχει σχέση με την πίστη μας για να ανέβουν προφανώς οι ίδιοι. Είναι κρίμα.
Είναι άνθρωποι με πολλές αδυναμίες και πώς να μην είναι άλλωστε όταν δεν έχουν την παραμικρή ένωση με τον Θεό. Ας ευχόμαστε και για αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

KALH DINAMI SE OTI KANEIS,EINAI ONTOS ARKETA EPIMORFOTIKO TO ISTOLOGIO SOY.

Ιοκάστη είπε...

Γεια σας. Θα ήθελα, ως άθεη, να πω 2 λόγια πάνω στο άρθρο σας, το οποίο θεωρώ αρκετά ενδιαφέρον. Καταρχάς βγάζετε πολλά αυθαίρετα συμπεράσματα για τους άθεους, όπως το ότι δεν κατανοούν κάποιες έννοιες, ή ότι είναι σκληρόκαρδοι κλπ. Επειδή απορρίπτει κάτι κάποιος δεν πάει να πει πως δεν το καταλαβαίνει. Εσείς αποδέχεστε την ύπαρξη του Θορ; Επίσης γενικεύετε και κατατάσσετε όλους τους άθεους σε ένα τσουβάλι. Δεν είναι σωστό αυτό. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα και δεν μπορούμε να μας θεωρήσουμε όλους μια μάζα. Θεωρείτε ας πούμε πως όλοι οι χριστιανοί είναι καλοί, αγνοί και ταπεινοί;

Φυσικά και κάποιοι άθεοι είναι απαράδεκτοι, όπως και κάποιοι χριστιανοί. Το να μπαίνει μια ταμπέλα σε κάποιον δεν τον χαρακτηρίζει αυτόματα στο σύνολο της προσωπικότητάς του.

@Anninos Christoforou

Κι όμως ήσουν πολύ προσβλητικός και κατά την γνώμη μου δεν ήταν απαραίτητο.

Κι όχι Ορθόδοξε δεν ισχύει αυτό που λες πως η αντιμετώπισή του ήταν ανάλογη με αυτή που έχουν οι άθεοι προς τους πιστούς. Έχω αρκετούς φίλους χριστιανούς και τους εκτιμώ και τους αγαπάω και δεν θα σκεφτόμουν ποτέ κάτι αρνητικό για αυτούς. Φυσικά υπάρχουν χριστιανοί που θεωρώ από απαράδεκτους έως και καθυστερημένους αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να τσουβαλιάσω και να πω πως είναι όλοι έτσι, μπορώ να ξεχωρίσω τα άτομα από το σύνολο. Εσείς θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό για κάποιον που δεν ακολουθεί την πίστη σας;

Ορθόδοξος είπε...

Φυσικά Ιοκάστη όλοι οι πιστοί και όλοι οι άθεοι δεν είναι το ίδιο. Κατ’ αρχήν έχω συναντήσει ακόμα και ανθρώπους που ενώ αυτοχαρακτηρίζονται άθεοι, καταλαβαίνουν ότι από την στιγμή που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει Θεός, δεν μπορούν να υποστηρίζουν με απόλυτη σιγουριά ότι δεν υπάρχει. Τόση διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους …
Υπάρχουν άτομα που ναι μπορείς να κάνεις ένα υγιή διάλογο μαζί τους χωρίς να καταναλωθείς σε υπονοούμενα και ύβρεις, όπως δυστυχώς παρατηρώ στα περισσότερα ιστολόγια.
Τώρα για το θέμα της υπερηφάνειας … όλοι είμαστε υπερήφανοι. Σε ορισμένους όμως φαίνετε πως αυτή η αρρώστια έχει ξεπεράσει κάποια όρια και φτάνουν στο σημείο να μιλούν με απόλυτη βεβαιότητα για πράγματα που δεν μπορούν καν να αποδείξουν ότι ισχύουν. Αυτό βέβαια συμβαίνει για πολλούς λόγους.
Θα μου πεις, ο Χριστιανός μπορεί να αποδείξει χειροπιαστά την ύπαρξη Του Θεού; Φυσικά και όχι, δεν μπορώ να σου πω ότι υπάρχει Θεός, πάνε εκεί και θα τον δεις ή θα τον ακούσεις. Μπορώ να σου πω όμως με απόλυτη βεβαιότητα άλλες μεθόδους να τον βιώσεις. Τις περιπτώσεις εμφανίσεων Αγίων κλπ ας μην τις σχολιάσω καλύτερα, αλλά δεν γίνετε και να τις αγνοούμε, ασχέτων εάν κάποιοι τις βλέπουν διαφορετικά.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αναφέρθηκα στην υπερηφάνεια και αυτά τα συμπεράσματα να είσαι σίγουρη ότι δεν είναι μόνο δικά μου.

Dimos El Grec είπε...

Ορθόδοξε αρχικά σου ξαναλέω ότι είμαι περήφανος και δεν θέλω να με λυπάται κανεις! Σε αντίθεση με ότι λες, δεν έχω περισσότερες τάσεις προς την ύλη από τους περισσοτερους χριστιανούς! Ικανοποιούμαι πολύ περισσότερο γνωρίζοντας ότι έχω συμβάλει στην θεραπεία κάποιου βγαίνοντας από ένα χειρουργείο, παρα έχοντας κάτι υλικό.Σε αντίθεση με τους περισσοτερους χριστιανούς που γνωρίζω, ακόμα και παπάδες, πολλοί βρίσκουν ικανοποίηση σε ακριβά αμάξια, τηλεοράσεις και ένα σωρό αλλα πράγματα. Εγώ ικανοποιούμαι όταν τα έχω καλά με τον εαυτό μου και προτιμώ να ακούω μουσική η να ταξιδεύω (πράματα μη υλικά) από το να τα χώσω σε μια τηλεόραση!
Αλήθεια θες πόσοι από αυτούς που ξοδεύουν τα φράγκα τους στα μπουζούκια κτλ είναι χριστιανοί?
Εγώ ότι έχω δεν μου το έδωσε ο θεός, γιατί γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει, μέχρι φυσικά να μου αποδείξει κάποιος το αντίθετο.
Ότι έχω μου το έχουν δώσει οι γονείς μου και οι κοντινοί μου άνθρωποι, και φυσικά ότι έχω κερδίσει μονος μου, τέλος. Ούτε χρωστάω σε κανέναν theo ούτε μου χρωστάει. Και για να τελειώνουμε δεν απαξιώνω κανέναν πιστό, εγώ προσωπικά. ’λλοι άθεοι ίσως. Απαξιώνω τον οποιοδήποτε σκέφτεται αδιανόητα ηλίθια, είτε είναι άθεος είτε βουδιστής είτε ορθόδοξος είτε εβραίος.
Ελπίζω να με εξήγησα!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Dimos El Grec λυπάμαι πραγματικά που – από ότι έχω καταλάβει από τα λεγόμενα σου – δεν έχεις γνωρίσει κάποιον άνθρωπο και ιδιαίτερα ιερωμένο που να σου δείξει έμπρακτα τους θησαυρούς της πίστης μας, την αλήθεια. Είμαι βέβαιος πως κάθε ένας που έχει καλή προαίρεση ο Θεός θα του φανερώσει τα μυστήρια Του, γι’ αυτό δεν ανησυχώ ιδιαιτέρως για ορισμένους. Ελπίζω να είσαι και εσύ μέσα σε αυτή την κατηγορία χωρίς να προσβάλλεσαι από αυτή μου την ανησυχία.
Το θέμα με τις αποδείξει είναι πολύπλοκο. Αυτό γιατί ο Θεός δεν βιώνετε όπως όλα τα γνωστά γήινα αντικείμενα. Χρειάζεται τουλάχιστον να είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις κατευθύνσεις, πράγμα λογικό αν αντιστρέψουμε τα λεγόμενα σου και πούμε ότι δεν υπάρχει και καμιά τεκμηριωμένη απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός. Όπως έχω ξαναπεί, τα σαρκικά μας μάτια δεν αρκούν, πρέπει να ανοίξουμε την ψυχή μας γιατί εκεί κρύβετε ο Θεός.

Dimos El Grec είπε...

Καλησπέρα και πάλι Ορθόδοξε!
Η αλήθεια είναι ότι έχω γνωρίσει άτομα που προσπάθησαν να μου δείξουν την αλήθεια όπως λες. Εγώ αυτό που κάνω είναι να ακούω όλες τις γνώμες, να τις φιλτράρω και να βγάζω συμπεράσματα.Στην επιστήμη μου (την Ιατρική) έχουμε μάθει ότι ποτε δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για κάτι. 99.9% ίσως αλλα 100% ποτε! Οποτε δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μου φανερώσει ο θεός τα "μυστηριατου" όπως λες. Μέχρι τότε όμως με τα δεδομένα που έχω αυτό μου φαίνεται 99.9% απίθανο!
Καλο Σαββατοκύριακο εύχομαι!

Ορθόδοξος είπε...

Καλημέρα Dimos El Grec. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που δείχνεις τόση λογική. Προσωπικά δεν με ανησυχεί τόσο το γεγονός της απιστίας σε έναν άνθρωπο, αλλά το ότι ορισμένοι είναι απόλυτοι στο ότι δεν υπάρχει Θεός. Βέβαια ο Θεός μπορεί όλους τους ανθρώπους να τους βοηθήσει, ακόμα και τους πιο σκληρόκαρδους και αμαρτωλούς οι οποίοι στο κάτω - κάτω είναι και αυτοί που χρειάζονται και την περισσότερη βοήθεια. Να έχεις τα μάτια σου πάντα ανοιχτά προς όλες τις κατευθύνσεις και να είσαι καλοπροαίρετος και ο Θεός είναι βέβαιο ότι θα σου δείξει ότι έχεις ανάγκη να γνωρίσεις, ότι έχεις ανάγκη για να βρεις το δρόμο σου.
Σίγουρα κάποιος άθεος πεπεισμένος 100% ότι δεν υπάρχει Θεός, θα έβρισκε υπερβολικά τα λόγια μου και θα με καλούσε να τον εξηγήσω πώς εγώ ο ίδιος είμαι τόσο σίγουρος για τον Θεό. Είναι κάτι που δεν εξηγείται έτσι απλά, εύχομαι να το καταλάβεις κάποτε.

Τελευταίες δημοσιεύσεις






http://www.facebookloginhut.com/facebook-login/