Τίμια λείψανα, Εικόνες και Σταυροί στον... Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! *** Επιστήμη και Θεός *** Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη *** Η Θρησκεία του Αθεϊσμού *** Είμαι Άθεος πειράζει; *** Τα στάδια του Αθεϊσμού *** Η προέλευση των άθεων *** Μια σύγχρονη άποψη για την ψυχολογία του άθεου; *** Ο Έλληνας άθεος ροκάς, που έγινε ιεραπόστολος στην Αφρική *** Ελληνικό Αθεϊστικό blogroll *** Η μεταστροφή ενός διάσημου αθέου *** Αθεϊσμός: ασέβεια ή εγωϊσμός; *** Διάγνωση του φαινομένου της σύγχρονης αθεΐας *** Το τέλος ενός άθεου *** Απάντηση στο ότι δεν υπάρχει Θεός *** Επιστήμη και θρησκεία *** Η ευγνωμοσύνη μας προς τους άθεους *** Πώς δικαιολογούνται τα εγκλήματα τού Αθεϊσμού κατά τον Ντόκινς *** Παράλογος ζήλος αθεϊστών *** Αθεϊσμός και Αντιχριστιανισμός *** Θαύματα σε άλλες θρησκείες *** Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού" *** Ορθόδοξη πίστη και Φυσικές επιστήμες *** Επιστημονικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν το Χριστιανισμό *** Υλισμός *** Αντιχριστιανική λογική *** Η δύναμη της πίστης και η αδυναμία της απιστίας *** Η υπερηφάνεια μητέρα της αθεΐας *** Η συγγραφική ασυνέπεια των άθεων Εξελικτών *** Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού *** Τέλειος Θεός με ατελή κόσμο; *** Η Αυταπάτη του Dawkins *** Βρετανικό δικαστήριο ραπίζει την αθεϊστική καταπίεση
“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς


Αγαπητοί μου φίλοι καλώς ήρθατε στο νέο Ελληνικό και Ορθόδοξο Χριστιανικό blog που έχει ως κύριο σκοπό του να φανερώσει το αληθινό πρόσωπο του αθεϊσμού και όχι αυτό που – πολλές φορές δυστυχώς εν αγνοία τους – ορισμένοι άπιστοι μέσα στην ιστορία αλλά και σήμερα, προσπαθούν με φανατισμό να προωθήσουν.

Ενημερωθείτε στις σελίδες μας για τα αίτια που την προκαλούν, τις τακτικές, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που επιφέρει στον άνθρωπο κ.ά.

Προφυλαχτείτε σωστά με αγάπη, ευγένεια, ταπείνωση αλλά και ορθόδοξο ζήλο από πλανεμένες ξενόφερτες θεωρίες που σκοπό έχουν να κλονίσουν την πίστη μας αλλά κυρίως όσων ανθρώπων δεν γνωρίζουν, στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και να παρασύρουν τον άνθρωπο στην απώλεια. Προφυλαχτείτε από τις δήθεν μη κερδοσκοπικές αθεϊστικές - αιρετικές οργανώσεις που δρουν ανά τον κόσμο και από ανθρώπους που “ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασιν προβάτων ἔσωθεν δὲ εἰσιν λύκοι ἅρπαγες” με την συνεχή μελέτη της πίστης μας και την αληθινή – γνήσια εν Χριστώ ζωή.

Ο καλός Θεός να βοηθά συνεχώς την Ελλάδα μας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές και όλο τον κόσμο Του

  • ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

  • Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ

  • ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ: ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

  • ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • "ΑΘΕΪΑ" ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

  • Η ΓΝΩΜΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

  • Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΤΑΝ Η ΠΙΣΤΗ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ

  • Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΑΘΕΟΥ

  • Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Πιστοί στον θεσμό του γάμου παραμένουν οι Έλληνες


Σταθεροί παραμένουν ακόμα οι γάμοι στην Ελλάδα σε σχέση με τις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες χώρες της ηπείρου μας, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης του καθηγητή στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρωνα Κοτζαμάνη.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα, στον τομέα της σύστασης και διάλυσης των έγγαμων συμβιώσεων, η Ελλάδα διαφοροποιείται ακόμη σημαντικά. Οι Ελληνίδες είχαν - και εξακολουθούν να έχουν - σχετικά έντονη γαμηλιότητα και οι συναφθέντες γάμοι παραμένουν σχετικά σταθεροί, όταν στις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες χώρες της ηπείρου μας μετά το 1990, σημειώνονται ριζικές ανακατατάξεις με αποτέλεσμα ο θεσμός του γάμου και της έγγαμης συμβίωσης να δέχεται έντονες πιέσεις.


O συγχρονικός δείκτης γαμηλιότητας (γυναίκες - πρώτοι γάμοι) κυμαίνεται ακόμη (1997-2006) στους 60-70 γάμους ανά 100 γυναίκες (με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη), παραμένοντας από τους υψηλότερους στην ΕΕ.
Εν τούτοις οι πρώτες ενδείξεις έχουν ήδη εμφανισθεί: η πτώση της μέσης ηλικίας στο γάμο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες έχει ανακοπεί και από το 1983 και μετά οι προσερχόμενοι για την τέλεση ενός πρώτου γάμου είναι 1 - 2 μήνες κατ' έτος μεγαλύτερης ηλικίας αυτών της προηγούμενης χρονιάς. Ακόμη, ο συγχρονικός δείκτης ακολουθεί πτωτική πορεία και οι γενεές που έχουν γεννηθεί στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο (>1952) αρχίζουν να έχουν φθίνουσα τελική γαμηλιότητα.


Παρόλα αυτά, οι διαφορές που μας χωρίζουν από τις λοιπές χώρες - μέλη της Κοινότητας είναι σημαντικές: 90-95 στις 100 Ελληνίδες, που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1959 και το 1968, θα συνάψουν έναν πρώτο γάμο, όταν στην Σουηδία το 30-40% των γυναικών που γεννήθηκαν την ίδια δεκαετία θα μείνουν άγαμες. Στη δε Γαλλία, τη Φιλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 25-30%.


Ταυτόχρονα, όμως, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι Ελληνίδες των διαδοχικών γενεών συνάπτουν ένα πρώτο γάμο όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία: αν οι γυναίκες, που γεννήθηκαν στη χώρα μας στο μεσοπόλεμο παντρεύονταν για πρώτη φορά γύρω στα 25,5 έτη και εκείνες που γεννήθηκαν την δεκαετία του 1950 γύρω στα 23,5 έτη, οι νεότερες γενεές, που γεννήθηκαν λίγο πριν από τα τέλη της δεκαετίας του '70, συνάπτουν τον πρώτο γάμο τους σε ηλικία 24,5 ετών και η ανοδική αυτή τάση δεν αναμένεται να ανακοπεί σύντομα.


Το ίδιο ισχύει, αναφέρει ο κ. Κοτζαμάνης και όσον αφορά στη διάλυση των έγγαμων συμβιώσεων. Και στο θέμα αυτό, ο ευρωπαϊκός νότος δέχεται τους μακρινούς απόηχους της γενικευμένης κρίσης των έγγαμων συμβιώσεων, όπως διαφαίνεται από την πορεία των συγχρονικών δεικτών.


Και εδώ, όμως, οι διαφορές είναι σημαντικές ανάμεσα στην Ελλάδα και στις λοιπές δυτικό-ευρωπαϊκές και βόρειο-ευρωπαϊκές χώρες. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, η Ελλάδα με 5 έως 6 διαζύγια ανά 100 γάμους (συγχρονικός δείκτης διαζυγίων) τοποθετείται μαζί με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ανάμεσα στις χώρες της (τότε) EE 15 (αλλά και της λοιπής Ευρώπης) με τη χαμηλότερη διαζευγιμότητα.


Μια τεσσαρακονταετία σχεδόν αργότερα, παρόλο τον τριπλασιασμό των τιμών του δείκτη (12 έως 14 διαζύγια/100 γάμους το 2000-2003) η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει ακόμη μια από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις παραπάνω χώρες (αλλά και ανάμεσα στις λοιπές χώρες της ηπείρου μας).


Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, στους 100 γάμους που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 1960 στη χώρα μας, 45 χρόνια αργότερα μόλις 6-8 έχουν διαλυθεί, όταν στη Δανία και στη Σουηδία έχει διαλυθεί το 1/3 και στη Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία το 1/6 έως το 1/5.


Αντίστοιχα, στους 100 γάμους που συνάφθηκαν στην Ελλάδα γύρω από το 1970 οι 12 αναμένεται να οδηγηθούν σε διαζύγιο, όταν στη Δανία και στη Σουηδία την κατάληξη αυτή θα έχουν πιθανότατα οι 40, και στη Γαλλία, την Αυστρία, την Γερμανία και Ελβετία οι 25-30.



5 σχόλια:

αντωνης είπε...

Αυτά να τα βλέπουν όσοι υποστηρίζουν ότι η θρησκευτικότητα των Ελλήνων μειώνεται.

Ανώνυμος είπε...

Em vevea! Afou einai psonares! RE! Oi gamoi de ginonte gia na ti thriskia! Gia to psonisma ginonte! Kai gia na exoyme kalo rotima, giati prepei na pleroso to papa kai tin eklisia gia na me pantrepsi??? Afto einai to dorean poy eipe o xristos??? AAADE GIAAAA!!! Symvoleo simviosis for ever!

Ανώνυμος είπε...

Vladimiros μιλάς για πιστούς αλλά σκέφτεσαι τον εαυτό σου και επειδή είσαι πολύ άσχετος με το θέμα της θρησκείας και σκανδαλίζεσαι χωρίς λόγο, πες μας πότε θα παντρευτείς να σου στείλουμε εμείς τα 30 ή 50 € για να πληρώσεις αν αυτό είναι το πρόβλημα σου.

Ανώνυμος είπε...

μα δεν ειναι αυτο το προβλημα... το προβλημα ειναι η αχρηστια του θεσμου γενικοτερα. τι μπορω να κανω μεσα απο τον γαμο που δεν μπορω εκτος; τιποτα. επομενως γιατι να μπω στον κοπο; αμα προκυψει παιδι τοτε συμφωνο συμβιωσης με συνοπτικες διαδικασιες, μονο και μονο για να μην τρεχουμε αργοτερα. κατα τα αλλα προτιμω να εχω συντροφο και οχι συζηγο.

Ορθόδοξος είπε...

Από τα λόγια σου αγαπητέ ανώνυμε αντιλαμβάνομαι και για εσένα ότι δεν πιστεύεις στην ύπαρξη του Θεού και για έναν άπιστο είναι λογική αυτή η θέση. Φαντάζομαι ότι και εγώ εάν δεν είχα βρει την αλήθέια, τα ίδια θα υποστήριζα.

Τελευταίες δημοσιεύσεις






http://www.facebookloginhut.com/facebook-login/