Τίμια λείψανα, Εικόνες και Σταυροί στον... Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! *** Επιστήμη και Θεός *** Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη *** Η Θρησκεία του Αθεϊσμού *** Είμαι Άθεος πειράζει; *** Τα στάδια του Αθεϊσμού *** Η προέλευση των άθεων *** Μια σύγχρονη άποψη για την ψυχολογία του άθεου; *** Ο Έλληνας άθεος ροκάς, που έγινε ιεραπόστολος στην Αφρική *** Ελληνικό Αθεϊστικό blogroll *** Η μεταστροφή ενός διάσημου αθέου *** Αθεϊσμός: ασέβεια ή εγωϊσμός; *** Διάγνωση του φαινομένου της σύγχρονης αθεΐας *** Το τέλος ενός άθεου *** Απάντηση στο ότι δεν υπάρχει Θεός *** Επιστήμη και θρησκεία *** Η ευγνωμοσύνη μας προς τους άθεους *** Πώς δικαιολογούνται τα εγκλήματα τού Αθεϊσμού κατά τον Ντόκινς *** Παράλογος ζήλος αθεϊστών *** Αθεϊσμός και Αντιχριστιανισμός *** Θαύματα σε άλλες θρησκείες *** Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού" *** Ορθόδοξη πίστη και Φυσικές επιστήμες *** Επιστημονικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν το Χριστιανισμό *** Υλισμός *** Αντιχριστιανική λογική *** Η δύναμη της πίστης και η αδυναμία της απιστίας *** Η υπερηφάνεια μητέρα της αθεΐας *** Η συγγραφική ασυνέπεια των άθεων Εξελικτών *** Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού *** Τέλειος Θεός με ατελή κόσμο; *** Η Αυταπάτη του Dawkins *** Βρετανικό δικαστήριο ραπίζει την αθεϊστική καταπίεση
“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς


Αγαπητοί μου φίλοι καλώς ήρθατε στο νέο Ελληνικό και Ορθόδοξο Χριστιανικό blog που έχει ως κύριο σκοπό του να φανερώσει το αληθινό πρόσωπο του αθεϊσμού και όχι αυτό που – πολλές φορές δυστυχώς εν αγνοία τους – ορισμένοι άπιστοι μέσα στην ιστορία αλλά και σήμερα, προσπαθούν με φανατισμό να προωθήσουν.

Ενημερωθείτε στις σελίδες μας για τα αίτια που την προκαλούν, τις τακτικές, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που επιφέρει στον άνθρωπο κ.ά.

Προφυλαχτείτε σωστά με αγάπη, ευγένεια, ταπείνωση αλλά και ορθόδοξο ζήλο από πλανεμένες ξενόφερτες θεωρίες που σκοπό έχουν να κλονίσουν την πίστη μας αλλά κυρίως όσων ανθρώπων δεν γνωρίζουν, στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και να παρασύρουν τον άνθρωπο στην απώλεια. Προφυλαχτείτε από τις δήθεν μη κερδοσκοπικές αθεϊστικές - αιρετικές οργανώσεις που δρουν ανά τον κόσμο και από ανθρώπους που “ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασιν προβάτων ἔσωθεν δὲ εἰσιν λύκοι ἅρπαγες” με την συνεχή μελέτη της πίστης μας και την αληθινή – γνήσια εν Χριστώ ζωή.

Ο καλός Θεός να βοηθά συνεχώς την Ελλάδα μας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές και όλο τον κόσμο Του

  • ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

  • Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ

  • ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ: ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

  • ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • "ΑΘΕΪΑ" ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

  • Η ΓΝΩΜΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

  • Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΤΑΝ Η ΠΙΣΤΗ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ

  • Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΑΘΕΟΥ

  • Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Διάγνωση του φαινομένου της σύγχρονης αθεΐας


Δεν έχω πρόθεση να μπλέξω τον καλό αναγνώστη με θεολογικούς, φιλοσοφικούς και επιστημονικούς ορισμούς, ούτε να αναφερθώ στις αθειστικές φιλοσοφικές σχολές της ευρωπαικής διανόησης των Φώυερμπαχ, Μαρξ, Φρόυντ, Νίτσε, κτλ., επειδή η αθεία που συναντούμε στις μέρες μας, κατά το πλείστον, στο περιβάλλον μας, δεν είναι αυτής της μορφής.



Θα σας απασχολήσω με το πρόβλημα της αθείας, όπως το έζησα στο χώρο της παιδείας και της κοινωνίας που κινούμαι. Εχω την ισχυρή πεποίθηση ότι μονάχα αυτά που μαθαίνει κάποιος εμπειρικά έχουν κάποια αξία και όχι κάποιες θεωρίες που ανακαλύπτει τις ώρες της μελέτης ή της περισυλλογής του. Οχι ότι η μελέτη ή η περισυλλογή δεν βοηθούν. Η πρώτη έχει τεράστια σημασία επειδή κωδικοποιεί τις εμπειρίες της συνολικής σοφίας των ανθρώπων και καταγράφει τις υψηλής εμβελείας συλλήψεις των ιδιαίτερα προικισμένων ανθρώπων. Οσο για την περισυλλογή είναι κεφαλαιώδους σημασίας διότι στρέφει τον άνθρωπο προς τον εαυτό του για να αξιολογήσει τις εμπειρίες της εξωτερικής του περιπλάνησης.



Ολες οι πιο πάνω όμως αναγκαιότατες διεργασίες συνιστούν τη θεωρητική κάλυψη των πραγμάτων. Είναι τα “in vitro” εργαστηριακά πειράματα, όπως τα αποκαλούν οι γιατροί, τα οποία αν δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά “in vivo”, δηλαδή από τη θεραπευτική τους ιδιότητα στους ασθενείς που τα χρησιμοποιούν, δεν είναι σε τελική ανάλυση τα φάρμακα που χρειαζόμαστε.




Για να διαγνώσουμε το φαινόμενο της αθείας θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσουμε τις ακόλουθες πέντε έννοιες:



α) Αγνωστικιστής,
β) Αντίθεος,
γ) Δειστής,
δ) Βιταλιστής, και
ε) Α-Θεος.



Ας πάρουμε τους όρους με τη σειρά.

Ο ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ

α) Ο “Αγνωστικιστής” είναι ψυχρός, ήρεμος και λογικός στην αντιμετώπιση της αθείας του. Δεν έχει εμφανή εμπάθεια κατά του Θεού και ούτε σαρκάζει τα θεία, αλλά απλώς ομολογεί: - Αγνοώ το Θεό. Δεν Τον συνάντησα ποτέ μου, αλλά παρά το γεγονός ότι οργάνωσα τη ζωή μου ως να μην υπάρχει Θεός, αν τυχόν υπάρχει, είμαι ανοικτός και πρόθυμος για τη μεγάλη αυτή στιγμή. Οι γνήσιοι αγνωστικιστές είναι συνήθως μια ελάχιστη μερίδα ανθρώπων, κάτοχοι ευρείας παιδείας, ισορροπημένες προσωπικότητες και άτομα υψηλού δείκτη νοημοσύνης. Η συζήτηση μαζί τους μπορεί να γίνει σε πολύ νηφάλιους τόνους, αλλά η μεταστροφή τους στην πίστη απαιτεί κυριολεκτικά την άμεση και συγκεκριμένη επέμβαση του Θεού.


Ο ΑΝΤΙΘΕΟΣ



β) Ο “Αντίθεος” είναι αυτός που κατά βάθος πιστεύει (τις περισσότερες φορές πιο πολύ από αυτούς που θεωρούμε πιστούς), αλλά ο οποίος έχει μια πολύ λανθασμένη προσέγγιση στο θέμα της πίστης. Ο “Αντίθεος” συνήθως βρίζει, χλευάζει, βλασφημεί, ειρωνεύεται και τσακώνεται με το Θεό, επειδή έχει κάποια προβλήματα μαζί Του, είτε για κάποια προσωπικά, οικογενειακά, είτε άλλης φύσεως θέματα που τον βασανίζουν. Πρόκειται συνήθως για άνθρωπο που δεν δέχεται να σηκώσει το σταυρό που του έδωσε ο Θεός με υπομονή και καρτερία και γι’ αυτό τηρεί απέναντί Του εχθρική στάση και πεισμώνει σαν μικρό παιδί που κάνει αταξίες και τιμωρείται. Ετσι επειδή είναι χολωμένο δεν δέχεται να πάρει λ..χ.. το παγωτό ή τη σοκολάτα που του προσφέρουν οι γονείς του με αποτέλεσμα να αυτοτιμωρείται για το πείσμα που δείχνει.
Χαρακτηριστικό δείγμα “Αντίθεου” αποτελεί ο παγκοσμίου φήμης νεοέλληνας λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης την πνευματική παθολογία του οποίου θα ήταν ενδιαφέρον να αναλύσουμε σε προσεχές άρθρο.





Ο "ΔΕΙΣΤΗΣ"

γ) Ο “Δεϊστής” (η λέξη παράγεται από τη λατινικό όρο deus, που σημαίνει Θεός) είναι αυτός που πιστεύει ότι υπάρχει Θεός δημιουργός του κόσμου, αλλά ο οποίος δεν ζητά από τα πλάσματά Του να Τον λατρεύσουν και να προσαρμόσουν τη ζωή τους σύμφωνα με το θέλημά Του. Πρόκειται δηλαδή για άνθρωπο που δεν πιστεύει με τη θρησκευτική έννοια του όρου, αλλά γι’ αυτόν που έρχεται να απαντήσει με τη φιλοσοφική αρχή του αιτίου - αιτιατού το ερώτημα της δημιουργίας του κόσμου.


Ο "ΒΙΤΑΛΙΣΤΗΣ"



δ) Ο “Βιταλιστής” (ο όρος ετυμολογείται από το Λατινική λέξη vita που σημαίνει ζωή) είναι εκείνος που πιστεύει ότι η ζωή είναι αυτοσκοπός, διότι έχει μέσα της το “τέλος” (στα αρχαία Ελληνικά ο όρος αυτός σημαίνει το σκοπό), για τον οποίο υπάρχει ο άνθρωπος.
Αναφερόμαστε μ’ άλλα λόγια στην “εντελέχεια”, όπως την ονομάζει ο μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητας Αριστοτέλης. Το “βιταλιστή” τον συναντούμε πολλές φορές με δειστικές αντιλήψεις. (Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας άλλωστε το ότι για την “εντελέχεια” μίλησε πρώτος ο φιλόσοφος ο οποίος έκανε αναφορά στο “πρώτο κινούν ακίνητο”, δηλαδή ο Αριστοτέλης).
Ο “βιταλιστής” αντιμετωπίζει το θάνατο ως ένα φυσικό γεγονός τον οποίο θεωρεί ως φυσική κατάληξη όλων των ζωντανών οργανισμών και επομένως και της ανθρώπινης ύπαρξης και ως εκ τούτου δεν προσδοκά οποιαδήποτε μορφή ζωής επέκεινα του τάφου. Τέλος,





Ο "Α-ΘΕΟΣ"



ε) Ο “Α - Θεος” (από το “α” το στερητικό και τη λέξη Θεός) είναι αυτός που ζει ως να μην υπάρχει Θεός που προνοεί για τα πλάσματά Του. Ο “Α - Θεος” δεν έχει επίσης καμιά δυσκολία να συμμετέχει στη λατρευτική ζωή της θρησκείας που ανήκει, ούτε να δέχεται θεωρητικά τη δογματική της διδασκαλία. Στην πράξη όμως ζει ως να μην υπάρχει Θεός. Τον επικαλείται μόνο όταν Τον χρειάζεται για να τον βγάλει από τις δύσκολες περιστάσεις της ζωής του. Τον χρησιμοποιεί σαν deus ex machina (από μηχανής Θεό). Μ’ άλλα λόγια ο Θεός του είναι χρήσιμος για να υπηρετεί το ανθρώπινο θέλημα κι όχι ο άνθρωπος το θεικό.
Ο “Α - Θεός” πιστεύει στην ευσπλαχνία αλλά όχι στη δικαιοσύνη του Θεού επειδή του χρειάζεται ένας βολικός Θεός που θα του επιτρέπει να αμαρτάνει ανενόχλητος. Ο “Α-Θεος” φαντάζεται το Θεό σαν ένα καλόβολο, ασπρομάλλη γεροντάκο, ο οποίος, όπως ακριβώς ο παππούς του, δεν του χαλάει κανένα χατίρι.
Γι’ αυτό το λόγο μόλις κάποιο από τα όνειρα, τις επιδιώξεις, την υγεία, την οικονομική και κοινωνική του επιφάνεια την επαγγελματική του σταδιοδρομία ή την οικογενειακή του ευτυχία απειληθούν προστρέχει στο Θεό για να Τον καλέσει να του τα διασφαλίσει.
Ο “Α - Θεος” δεν είναι όμως σε καμιά περίπτωση διατεθειμένος να προσαρμόσει τη ζωή του σύμφωνα με το θεικό θέλημα. Σύμφωνα με τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Αγγλικανού επίσκοπου Robinson, φαντάζεται το Θεό “up there” για να κάνει ανενόχλητος “down here” ότι θέλει. Ο Θεός τη δουλειά Του (που συνίσταται στο να υπηρετεί τα πάθη και τις υλικές μας ανάγκες) και εμείς τη δική μας (ότι ο καθένας μας θεωρεί σωστό κι ότι νομίζει ότι τον κάνει ευτυχισμένο).



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γεια χαρα...


η παρατηρηση μου αφορα τον τιτλο "αθεισμος,η αρνηση της αληθειας".μες το μυαλο ενος ανθρωπου θα μπορουσε καλλιστα να ισχυει το "θεισμος,η αρνηση της αληθειας" χωρις το στερητικο α δηλαδη.

διακρινω βεβαια και μια ειρωνια προς τους αθεους και τους λοιπους διοτι κατ εσε αυτοι ζουνε στο ψεμμα.ομως δεν αποδυκνυεις τιποτα.μπορει καποιος να δεχτει οσα λες.αλλα αυτος που δεν θα τα δεχτει ειναι ψευτης?οχι βεβαια...

απ την αλλη μερια αν καποιος δεχτει την υπαρξη του θειου,θα πρεπει να δεχτει και τους εκπροσωπους του (τον μεσσια και τους αγιους)?

το συνθημα "ορθοδοξια η θανατος" ειναι κατα τη γνωμη μου ενα οπαδιλικι και τιποτα αλλο.και ως γνωστον ο οπαδος ειναι τυφλος,βιαιος και απολυτος.

χρηστος

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε σαφώς και στο λογισμό ενός άπιστου, ο Θεός είναι ένα ψέμα. Νομίζω όμως ότι δεν έχει τόσο σημασία η προσωπική μας άποψη πάνω στο θέμα, αλλά η αλήθεια, η πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά μας δείχνει περίτρανα ότι η αθεΐα είναι απλά άρνηση της αλήθειας, άρνηση του Θεού.
Είτε μπορούμε να το αποδείξουμε με κάποιο τρόπο είτε όχι, αυτό ισχύει. Δεν γίνετε διαφορετικά και εγώ δεν υποστηρίζω απλά μια θέση αλλά δέχομαι αυτό που συμβαίνει, την ύπαρξη του Θεού δηλαδή. Ελπίζω και εσύ σύντομα να βιώσεις την ύπαρξη του και μην σκανδαλίζεσαι από καμιά στάση, όλοι αμαρτωλοί είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

κατ αρχην το ονομα μου ειναι χρηστος και δεν ειμαι ανωνυμος...


για μενα δεν υπαρχουν πιστοι και απιστοι ουτε αμαρτωλοι ανθρωποι.πιστευω στον ανθρωπο και τη δυναμη του μυαλου του.και βεβαια αν κατι δε μπορουμε να το αποδειξουμε τοτε δε ξερουμε αν ειναι αληθεια (αραγε με ποια αξιωματα θα επιχειρησουμε την αποδειξη?).μπορει να ειναι μπορει και οχι.

επισης πρεπει να ορισουμε την εννοια της αληθειας.αν η αληθεια ειναι αυτο που βλεπουμε τοτε σιγουρα δεν υπαρχει καμια θεικη δικαιοσυνη πανω στη γη.αν η αληθεια ειναι αυτο που νιωθουμε τοτε δε χρειαζεται να υπαρχει θεος.η αληθειαβρισκεται μεσα μας a priori...

επισης αλλο ειναι να δεχεσαι την υπαρξη του θεου (αναφαιρετο το δικκαιωμα του αυτοπροσδιορισμου) και αλλο να λες οτι ο θεος ειναι ορθοδοξος χριστιανος.εχει μεγαλη διαφορα δε νομιζεις? ειναι λιγο εγωιστικο να φερνεις το θεο στα μετρα σου.

τελος εχω να πω οτι το να βιωνεις την υπαρξη του θεου ειναι υποκειμενικο και δε μπορει να γινει συζητηση επ αυτου.εκτος βεβαια αν η εκκλησια μας κυκλοφορησει κανενα τεφτερι με τα συμπτωματα αυτης της συναντησης ωστε να ειμαστε σιγουροι οτι βιωσαμε κατι ουρανιο.

εχω μιλησει με πολλους ανθρωπους που ισυριζονται οτι βιωσαν την υπαρξη του θεου.δεν εχω κανενα λογο για να μη τους πιστεψω.αλλα αυτο δεν αποδυκνυει κατι σε η μενα.κατι αντικειμενικο εννοω.

μια πιο σωστη σταση κατα τη γνωμη μου ειναι να νιωθεις οτι ο θεος βρισκεται παντου... μες τη θαλασσα,σε μια αγκαλια,σε ενα μαθηματικο θεωρημα,σε ενα ανεκδοτο...παντου.ετσι ναι,εχει νοημα,αλλα τοτε ο θεος ταυτιζεται με την ομορφια και την αρμονια που λεγαν και οι δικοι μας αρχαιοι.

και βεβαια κανεις μας δεν γεννιεται αμαρτωλος με τη χριστιανικη εννοια.ως καθ εικονα και ομοιωσιν που λενε και οι ιερωμενοι γεννιομαστε θεικοι.μερικοι καταφερνουν να το διατηρησουν και μερικοι οχι.και οπως λεει και το τραγουδακι "κανω τις αμαρτιες μου να χω να μετανιωνω"

χρηστος..

Radiobacter είπε...

Ο Tελεβάντος Ειναι γιατρός και κάνει διαγνώσεις?

Radiobacter είπε...

Αρνησή οποιουδήποτε ανώτερου όντος ειναι η Αθεϊα.. Πόσο μάλλον όταν αυτό το ον Συμπεριφερεται, συμφωνα με τα "Ιερά ¨κειμενα , σαν άνθρωπος... Ενα ανώτερο ον που αποκαλυφθηκε και καλά σε κάποιους γιδοβοσκους της Εποχής του Χαλκου, ως Θεός τους και δυστυχώς έγινε ο Ανύπαρκτος δυνάστης της Ανθρωπότητας..
Η αθεϊα ειναι συμπέρασμα...

Ορθόδοξος είπε...

Η αθεΐα αγαπητέ είναι συμπέρασμα ορισμένων ανθρώπων που δεν γνώρισαν το Θεό λόγο προσωπικών αδυναμιών … και φυσικά γι’ αυτές ευθυνόμαστε εμείς, κάθε ένας μας ξεχωριστά.

Ανώνυμος είπε...

Για να απορρίψεις κάτι είναι λογικό να το γνωρίσεις πρώτα και μετά να αποφασίσεις. Προσωπικά δεν είχα την τύχη ή την ατυχία να "γνωρίσω" μέσω κάποιου βιώματος ή κάποιου άλλου τρόπου άγνωστου σε εμένα τον Θεό, ίσως λόγω κάποιας προσωπικής αδυναμίας (μακάρι να ήξερα ποια είναι αυτή). Μπορώ όμως να κρίνω από όσους υποστηρίζουν ότι Τον γνώρισαν από πρώτο χέρι [εδώ μιλάμε για τον Θεό που ενανθρωπίστηκε μέσω του Ι.Χ. και έτσι τον γνώρισαν κάποιοι άνθρωποι και αυτούς τους γνώρισαν κάποιοι άλλοι άνθρωποι και κάποιοι από όλους αυτούς έγραψαν το τι θέλει από μας και έτσι ξέρουμε και εμείς σήμερα τι θέλει ο Θεός από μας]. Μπορώ επίσης να κρίνω και από όσους λένε ότι Τον γνωρίζουν σήμερα και Τον πιστεύουν (και Του μιλάνε και ενίοτε απαντάει κιόλας). Έχοντας ακούσει και διαβάσει τις απόψεις τους από πολύ μικρή ηλικία με τεράστια προσοχή και σεβασμό, το συμπέρασμά μου μέχρι στιγμής είναι, αν όχι ότι δεν υπάρχει Θεός, τουλάχιστον ότι είμαι πάρα πολύ τυχερός που δεν Τον έχω γνωρίσει!

Ορθόδοξος είπε...

Προφανώς αγαπητέ Ανώνυμος διότι ΔΕΝ έχεις καταλάβει ακόμα τίποτα για τον Θεό και εύχομαι εγώ προσωπικά στο μέλλον να αλλάξει κάτι σε αυτό το θέμα.

Η παρατήρηση κάποιων άλλων ανθρώπων που βιώνουν το Θεό όπως μας λες, όσο και προσεκτικά να γίνεται, δεν νομίζω να σου προσφέρει και πολλά εάν δεν είσαι τουλάχιστον καλοπροαίρετος.

Λυπάμαι πολύ που σε ακούω έτσι …

Θ.Ρ είπε...

Αγαπητέ αδελφέ,
Παρακαλώ αναρτήστε στο άρθρο "Διάγνωση του φαινομένου της σύγχρονης Αθεΐας" το παρακάτω σχόλιο εκ μέρους μου, με την υπογραφή Θ.Ρ., γιατί δυστυχώς αντιμετωπίζω τεχνικά εμπόδια να το αναρτήσω ο ίδιος. Ευχαριστώ! Εύχομαι καλή δύναμη με τη χάρη του Κυρίου.

Το σχόλιο λέει:


Φίλε Χρήστο,
μου προκαλεί απορία που γράφεις ότι μίλησες με ανθρώπους που είχαν "άμεση γνώση του Θεού" και ένιωσες πως δε θέλεις να έχεις τέτοια γνώση. Φοβάμαι πως δε βρήκες αληθινούς ανθρώπους με τέτοια εμπειρία. Μίλησες π.χ. με το γέροντα Πορφύριο; Με το γέροντα Παΐσιο ή το Σωφρόνιο, με τη γερόντισσα Ταρσώ της Κερατέας ή Σοφία της Καστοριάς; Με το γέροντα Ευμένιο του Ρεθύμνου; Ή Νεκτάριο της Μεσσαράς (Παναγία Καλυβιανή Ηρακλείου).
Μόλις σου ανέφερα μερικούς σοβαρούς ανθρώπους που έχουν τέτοια γνώση. Αν σε ενδιαφέρει το θέμα, ψάξε το λίγο - θα σε ενδιαφέρει ασφαλώς, για να μπεις στον κόπο να γράψεις αυτά τα σχόλια.
Για αρχή, αν θέλεις, δες τις εμπειρίες δύο σύγχρονων ανθρώπων που είχαν τέτοια γνώση: του αγίου Σιλουανού και του γέροντα Σωφρόνιου. Τη βιογραφία (και τα κείμενα) του πρώτου και τα βιβλία του δεύτερου (ιδίως το "Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστί") θα τα βρεις και στο διαδίκτυο αλλά και σε βιβλιοπωλεία, κυρίως ορθόδοξα βιβλιοπωλεία.
Εκείνοι αναφέρουν πόσο ταπεινός, πράος και ειρηνικός, γεμάτος αγάπη είναι ο Χριστός. Μπορείς βέβαια να υποστηρίξεις ότι πλανήθηκαν και "είδαν ό,τι ήθελαν να δουν". Μην πεις τίποτα όμως πριν μελετήσεις - αυτό σημαίνει έρευνα, και μάλιστα ορθολογική έρευνα...
Δύο άρθρα: Χριστιανικά θαύματα σε μουσουλμάνους http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/xristianika_thavmata_mousoylm1.htm, και ένας βουδιστής ιερέας (επώνυμος) που έγινε ορθόδοξος χριστιανός μετά από ένα πολυήμερο χριστιανικό βίωμα: http://www.oodegr.com/oode/anatolikes/budismos/voudistis1.htm.
Μην κλείνετε τα μάτια, παιδιά, σε όλα αυτά. Δηλαδή είναι δικαίωμά σας, απλά, αν θέλετε, συλλογιστείτε τα βαθύτερα (ψυχολογικά) αίτια της "απιστίας", κι όχι μόνο της πίστης.
Ευχαριστώ.

Francisco Neto είπε...

Irmão, Paz seja contigo e parabéns pelo teu blog. Confesso que nada sei falar em seu idioma, contudo, pelo milagre da tecnologia, na tradução on line eu entendi e gostei do conteúdo. É realmente rico em inforação e conhecimento.

Já te sigo e peço que me ajude e divulgar meu blog.
http://wwwteologiavivaeeficaz.blogspot.com/

Profº Netto, F. A

Τελευταίες δημοσιεύσεις






http://www.facebookloginhut.com/facebook-login/