Τίμια λείψανα, Εικόνες και Σταυροί στον... Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! *** Επιστήμη και Θεός *** Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη *** Η Θρησκεία του Αθεϊσμού *** Είμαι Άθεος πειράζει; *** Τα στάδια του Αθεϊσμού *** Η προέλευση των άθεων *** Μια σύγχρονη άποψη για την ψυχολογία του άθεου; *** Ο Έλληνας άθεος ροκάς, που έγινε ιεραπόστολος στην Αφρική *** Ελληνικό Αθεϊστικό blogroll *** Η μεταστροφή ενός διάσημου αθέου *** Αθεϊσμός: ασέβεια ή εγωϊσμός; *** Διάγνωση του φαινομένου της σύγχρονης αθεΐας *** Το τέλος ενός άθεου *** Απάντηση στο ότι δεν υπάρχει Θεός *** Επιστήμη και θρησκεία *** Η ευγνωμοσύνη μας προς τους άθεους *** Πώς δικαιολογούνται τα εγκλήματα τού Αθεϊσμού κατά τον Ντόκινς *** Παράλογος ζήλος αθεϊστών *** Αθεϊσμός και Αντιχριστιανισμός *** Θαύματα σε άλλες θρησκείες *** Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού" *** Ορθόδοξη πίστη και Φυσικές επιστήμες *** Επιστημονικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν το Χριστιανισμό *** Υλισμός *** Αντιχριστιανική λογική *** Η δύναμη της πίστης και η αδυναμία της απιστίας *** Η υπερηφάνεια μητέρα της αθεΐας *** Η συγγραφική ασυνέπεια των άθεων Εξελικτών *** Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού *** Τέλειος Θεός με ατελή κόσμο; *** Η Αυταπάτη του Dawkins *** Βρετανικό δικαστήριο ραπίζει την αθεϊστική καταπίεση
“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς


Αγαπητοί μου φίλοι καλώς ήρθατε στο νέο Ελληνικό και Ορθόδοξο Χριστιανικό blog που έχει ως κύριο σκοπό του να φανερώσει το αληθινό πρόσωπο του αθεϊσμού και όχι αυτό που – πολλές φορές δυστυχώς εν αγνοία τους – ορισμένοι άπιστοι μέσα στην ιστορία αλλά και σήμερα, προσπαθούν με φανατισμό να προωθήσουν.

Ενημερωθείτε στις σελίδες μας για τα αίτια που την προκαλούν, τις τακτικές, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που επιφέρει στον άνθρωπο κ.ά.

Προφυλαχτείτε σωστά με αγάπη, ευγένεια, ταπείνωση αλλά και ορθόδοξο ζήλο από πλανεμένες ξενόφερτες θεωρίες που σκοπό έχουν να κλονίσουν την πίστη μας αλλά κυρίως όσων ανθρώπων δεν γνωρίζουν, στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και να παρασύρουν τον άνθρωπο στην απώλεια. Προφυλαχτείτε από τις δήθεν μη κερδοσκοπικές αθεϊστικές - αιρετικές οργανώσεις που δρουν ανά τον κόσμο και από ανθρώπους που “ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασιν προβάτων ἔσωθεν δὲ εἰσιν λύκοι ἅρπαγες” με την συνεχή μελέτη της πίστης μας και την αληθινή – γνήσια εν Χριστώ ζωή.

Ο καλός Θεός να βοηθά συνεχώς την Ελλάδα μας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές και όλο τον κόσμο Του

  • ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

  • Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ

  • ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ: ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

  • ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • "ΑΘΕΪΑ" ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

  • Η ΓΝΩΜΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

  • Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΤΑΝ Η ΠΙΣΤΗ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ

  • Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΑΘΕΟΥ

  • Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Εκστρατεία διαγραφής θρησκεύματος ...


Παρατήρησα σήμερα ένα νέο άρθρο σε κάποιο ιστολόγιο αθεϊστικού ενδιαφέροντος με τίτλο “Εκστρατεία διαγραφής θρησκεύματος”. Το συγκεκριμένο άρθρο προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες πολίτες (τουλάχιστον όσους δεν γνωρίζουν και πολλά περί της πίστη μας) ότι η αναγραφή του θρησκεύματος σε κρατικά έγγραφα είναι άχρηστη από την στιγμή που η πίστη μας αποτελεί προσωπικό δεδομένο. Επίσης με αφορμή το ότι η βάπτιση κάθε ανθρώπου γίνεται σε βρεφική ηλικία, το παραπάνω μυστήριο παρουσιάζετε κατά κάποιο τρόπο σαν να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα μας, από τη στιγμή που τα βρέφη δεν είναι σε θέση να διαλέξουν τα ίδια το θρήσκευμα το οποίο θέλουν να ακολουθήσουν.

Δυστυχώς το πρώτο συναίσθημα που μας διακατέχει διαβάζοντας τέτοια άρθρα είναι η λύπη για όλη αυτή την κακή “πνευματική κατάσταση” που επικρατεί στις ψυχές ορισμένων συμπολιτών μας. Η λύπη για όλη αυτή την άγνοια περί του Θεού και για όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Εάν ήμασταν φυσικά γνώστες των πραγμάτων ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός, ένας επίγειος παράδεισος και από αυτή την ζωή θα γευόμασταν μέρος του παραδείσου. Ο πονηρός εργάζεται σκληρά στις μέρες να πλανήσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί και χρησιμοποιεί πολλούς μεθόδους. Έχει και την εμπειρία αιώνων στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των ανθρώπων και γνωρίζει καλά τι τακτική θα εφαρμόσει κάθε περίοδο και φυσικά σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Σήμερα με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα και αρκετοί δείχνουν αποχαυνωμένοι από την αμαρτία.

Η μη καταγραφή του θρησκεύματος του πολίτη σε κρατικά αρχεία κατά την γνώμη μου σαφώς και δεν τον εμποδίζει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα, αλλά είναι και αυτή μια ομολογία πίστεως την οποία ίσως να μας τη ζητήσει ο Θεός. Προσωπικά επιθυμώ την αναγραφή του θρησκεύματος μου σε κάθε κρατικό έγγραφο και φυσικά δεν παύω να ομολογώ παντού, ποικιλοτρόπως και δημοσίως την πίστη μου, την Ορθοδοξία και θεωρώ ότι αυτό σύμφωνα και με τις ευαγγελικές περικοπές είναι καθήκον κάθε χριστιανού.
“Πᾶς οὖν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς· 33 ὅστις δ’ ἂν ἀρνήσηταί με ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς”
Ένας άπιστος όμως είναι λογικότατο το να σκανδαλίζετε με αυτή τη τακτική. Από τη στιγμή που χωρίς καμιά βάσιμη απόδειξη, πιστεύει ακράδαντα ότι δεν υπάρχει Θεός, επόμενο είναι να θεωρεί και τις παραπάνω διαδικασίες, πράξεις που μοναδικό σκοπό έχουν τη χειραγώγηση του λαού. Ευχόμαστε για όλους αυτούς και πρώτα για εμάς που θέλουμε να έχουμε και τον τίτλο του πιστού ανθρώπου στο Θεό, να οδηγεί παντοτινά τα βήματα μας.

Ορθόδοξος

26 σχόλια:

ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ Η' ΝΕΡΟΒΡΑΣΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ?

ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΘΕΟΙ ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ?
ΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.

Προσωπικά έχω την άποψη ότι δεν επιτίθεται κανείς εναντίον καμιάς πίστης.

Η ταυτότητα ως κρατικό εγγραφό περιέχει τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία για να μπορεί να γίνει αναγνώριση σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο.Στις καρτέλες του κράτους ή στους Η\Υ έχουνε περασμένα στοιχεία οπως ονομα, επιθετο, το γένος, ημ. γεννησης , Αριθμό ταυτότητας κλπ.

Η αναγράφή του θρησκέυματος δεν προσφέρει κανένα επιπλέον στοιχείο που θα βοηθησει στην ταυτοποίηση.

Τώρα, αν το θεωρεις ομολογια πιστεως που ίσως κάποτε σου ζητήσει ο θεός.. αυτό σίγουρα δεν είναι επιχείρημα υπερ της αναγραφής.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ fidelio και μόνο τα άτομα να προσέξεις που ασπάζονται τέτοιου είδους “προτάσεις”, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για επίθεση εναντίων της Ορθοδοξίας. Εσύ προσωπικά όμως πολύ καλά κάνεις και μοιράζεσαι μαζί μας την προσωπική σου άποψη.
Η αναγραφή του θρησκεύματος είναι πολύ σημαντική υπόθεση για όλους μας και δεν είναι κάτι που πρέπει να μένει απαρατήρητο. Είναι σημαντική από όλες τις πλευρές και κοινωνικά αλλά και προσωπικά για τον κάθε ένα μας. Σίγουρα όμως δεν μπορεί αυτό να γίνει κατανοητό από όλους μας και ιδικά από ανθρώπους που δεν πιστεύουν καν στην ύπαρξη του Θεού.
Όσοι δεν αρέσκονται να φέρουν την ταμπέλα κάποιας θρησκείας, μπορούν πολύ απλά να δηλώνουν άπιστοι, τουλάχιστον εκεί που επιτρέπεται και μπορούν. Είναι τόσο μικρό αυτό το ποσοστό όμως και ιδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που σπάνια συναντάς ανθρώπους με τέτοια “προβλήματα” και ίσως να μην αξίζει καν να το αναφέρουμε. Τα πράγματα είναι απλά.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ορθόδοξε, δεν νομίζεις ότι το σχόλιό σου είναι προσβλητικό; Τι θα πει "μόνο να προσέξεις τα άτομα που ασπάζονται τέτοιου είδους προτάσεις"; Αν έχεις κάποιo συγκεκριμένo επιχείρημα κατά της δράσης αυτής, πες το, και μην καταφεύγεις στο ad hominem επιχείρημα, και μάλιστα χωρίς να έχεις τίποτε συγκεκριμένο να καταλογίσεις σε εμάς που προσωθούμε την εκστρατεία.

Το να λες ότι "η καταγραφή του θρησκεύματος είναι σημαντική" δεν συνιστά επιχείρημα. Πες μας συγκεκριμένα ΓΙΑΤΙ θεωρείς ότι πρέπει να καταγράφεται το θρήσκευμα στα κρατικά αρχεία και να το συζητήσουμε. Με επιχειρήματα.

Στον πρώτο σχολιαστή έχω να πω ότι δεν δοκιμάζει κανείς την πίστη σας, μπορείτε να πιστεύετε ελεύθερα είτε το γράφει αυτό στα αρχεία του κράτους είτε όχι (μη σου πω ότι πιο ελεύθεροι θα είστε αν ΔΕΝ το γράφει).
Οσο για το γιατί ασχολούμεθα με τον χριστιανισμό, πρώτον η συγκεκριμένη δράση δεν ασχολείται μαζί του, και δεύτερον όταν ασχολούμεθα το κάνουμε επειδή και ο χριστιανισμός ασχολείται μαζί μας (επιβάλλοντας την κατήχησή του στα σχολεία, εισπράττωντας τους μισθούς των κληρικών του από την τσέπη μας, και με διάφορους άλλους τρόπους).

Και σε παρακαλώ μην γράφεις με κεφαλαία, τα κεφαλαία στο ίντερνετ δηλώνουν ότι φωνάζεις, δεν τιμά την χριστιανική σου αγάπη και υπομονή το να φωνάζεις διαρκώς.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητή μου Αόρατη Μελάνη εσύ παρατηρείς τις καταστάσεις από τη δική σου σκοπιά και έτσι είναι λογικό να έχεις αυτή την άποψη.
Προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει καν θέμα για το συγκεκριμένο ζήτημα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στα κρατικά έγγραφα και επίσης παρατηρώ ότι το ποσοστό των Ελλήνων που ενοχλείται από αυτές τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας είναι τουλάχιστον ασήμαντο για να μας προβληματίζει. Την παραπάνω μικρή ανάρτηση την έγραψα απλά σαν μια δική μου απάντηση για τις επιδιώξεις σας. Νομίζω ότι έχω κάθε δικαίωμα να φέρω γνώμη πάνω στα γεγονότα, άσε που στο δικό σας χώρο δεν επιτρεπόταν τα σχόλια για να σας απαντήσω εκεί.

Επιχειρήματα από την πλευρά των Ορθοδόξων υπάρχουν πολλά και μόνο το ότι ζούμε την Ελλάδα μας αρκεί για να γράφουμε το θρήσκευμα μας σε κάθε κρατικό έγγραφο. Είναι θέμα πίστης αλλά και νομοθεσίας. Επιχειρήματα όμως από την δική σου πλευρά όμως εγώ δεν έχω δει έως τώρα, τουλάχιστον κάτι που να αξίζει να προσέξω. Π.χ. τον να υποστηρίζετε ότι “ Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν αφορούν παρά μόνο τον ίδιο” εμένα προσωπικά δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Μάλιστα θεωρώ υποχρέωση μου να διαδίδω την αλήθεια, κάτι που εσύ ίσως να μην έχεις σκεφτεί δεδομένου ότι πιστεύεις αβάσιμα ότι δεν υπάρχει Θεός.

Όσον αφορά για το πρώτο σχόλιο του ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ νομίζω ότι όντως δοκιμάζετε η πίστη μας από αντίθετες φωνές και τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να το είχες παραδεχτεί. Παραθέτω ένα μικρό κομμμάτι των “επιχειρημάτων” σας για το ζήτημα που εξετάζουμε :
«Για ποιο λόγο όμως γίνεται η καταγραφή του θρησκεύματος των πολιτών; Σε τι χρειάζεται η πολιτεία την πληροφορία αυτή; Μήπως πρόκειται να κάνει κάποια διάκριση με βάση το θρήσκευμα; Όχι βέβαια! Άλλωστε κάθε διάκριση με βάση το θρήσκευμα αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα! Απλώς έτσι ασκεί εμμέσως μια φιλόθρησκη και ιδιαίτερα φιλοχριστιανική πολιτική, συμβάλλοντας στην διαιώνιση της ορθοδοξίας στη θέση της επικρατούσας θρησκείας της Ελλάδας.»

Νομίζω ότι είναι προφανής η εμπάθεια προς την Ορθοδοξία και το ποίος ασχολείται με αυτή.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Σε ποιον χώρο λες ότι δεν επιτρέπονται τα σχόλια; Αν εννοείς το μπλογκ Αθεϊα, τα άρθρα αναδημοσιεύονται σε προσωπικά ιστολόγια και μπορούν να σχολιαστούν εκεί. Το συγκεκριμένο άρθρο μπορείς να το σχολιάσεις στο δικό μου ιστολόγιο, εδώ: http://aoratimelani.blogspot.com/2010/05/blog-post_12.html

Το επιχείρημα "είμαστε στην Ελλάδα κι αυτό αρκεί για να καταγράφουμε το θρήσκευμα" δεν είναι καν επιχείρημα. Δεν υπάρχει λογική σύνδεση ανάμεσα στα δύο.

Το γεγονός ότι στηλιτεύουμε την φιλοχριστιανική πολιτική του κράτους και την εξουσιαστική και επεκτατική πολιτική της οθρόδοξης εκκλησίας, ουδόλως δοκιμάζει την πίστη των χριστιανών. Μπορείς μια χαρά να συνεχίσεις να πιστεύεις με την ίδια ευκολία, ούτε περισσότερη ούτε και λιγότερη, είτε επιβάλει εμμέσως η κρατική πολιτική τη θρησκεία σου σε όλους τους πολίτες είτε όχι. Μη σου πω ότι αν πάψει να την επιβάλει, η πίστη θα ανθίσει πιο αγνή και πιο αυθεντική, παρά αν βασίζεται στη συνήθεια και το κοινωνικό κατεστημένο.

Η πίστη δοκιμάζεται πραγματικά από θεολογικές συζητήσεις. Όσο για το ερώτημά σου περί του αβάσιμου της ανυπαρξίας του θεού, δεν πιστεύω στην ανυπαρξία θεού, απλώς δεν πιστεύω ούτε στην ύπαρξή του. Εσύ έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αβάσιμα πιστεύεις στην ύπαρξή του; Και έχεις σκεφτεί ποτέ σου ότι αβάσιμα πιστεύεις στην ανυπαρξία των νεράιδων; (εκτός κι αν πιστεύεις στις νεράιδες, οπότε αποσύρω το επιχείρημα :-).

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητή Αόρατη Μελάνη ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα μας όσον αφορά τα θέματα πίστης και έτσι λογικό είναι αυτά που θεωρείς εσύ επιχειρήματα για εμένα να μην είναι καν άξια σχολιασμού και φυσικά το αντίθετο από την πλευρά σου. Από την στιγμή που δεν πιστεύεις καν στην ύπαρξη του Θεού, επόμενο είναι να είσαι φορέας κάποιων συγκεκριμένων απόψεων σε ότι έχει σχέση με αυτόν. Καταλαβαίνω απολύτως τη στάση σου, εάν και εγώ προσπαθήσω να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς την πίστη μου στο Θεό και εάν γενικά προσπαθήσω να φανταστώ πως όλα αυτά είναι κατασκευάσματα ανθρώπων … να είσαι σίγουρη ότι θα ήμουν πολύ πιο φανατικός και από εσένα. Δεν έχω καμιά διάθεση να σε μειώσω με χαρακτηρισμούς, αλλά να ξέρεις ότι είναι δύσκολο έως αδύνατον να προσπαθήσεις να περιγράψεις σε κάποιον και να τους μεταδώσεις το βίωμα του Θεού.
Χαίρομαι πάντως που υποστηρίζεις ότι “δεν πιστεύεις στην ανυπαρξία θεού”. Αυτό μπορώ να το δεχτώ και είναι μια πολύ καλή βάση για όλα. Συνήθως από άπιστους που έχουν ιστολόγια στο internet ακούω τη γνωστή φράση “δεν υπάρχει σίγουρα Θεός …” που σε κάνει να αναρωτιέσαι πολλά πράγματα για τα άτομα που το υποστηρίζουν. Όσον αφορά το άτομο μου, όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, η προσωπική μου πίστη δεν έχει να κάνει με το οικογενειακό περιβάλλον και τα σχολικά μου χρόνια. Πιστεύω στο Θεό όπως όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί γιατί τον Θεό τον ζούμε κυριολεκτικά. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σου αναλύσω κάποια πράγματα ώστε να με καταλάβεις, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Να είσαι βέβαιη όμως ότι δεν πιστεύω στο Θεό απλά γιατί γεννήθηκα στην Ελλάδα ή γιατί βαπτίστηκα και μεγάλωσα μέσα σε Ορθόδοξη οικογένεια κ.τ.λ. και κυρίως όχι αβάσιμα. Μάλιστα γνωρίζω εκ πείρας ότι οι περισσότεροι έχουν που πιστεύουν στο Θεό έχουν τουλάχιστον καλούς λόγους, άλλοι λιγότερο και άλλοι πολύ ισχυρούς.

Ανώνυμος είπε...

Τι ειδους φρουτα ειναι αυτοι που εκαναν ομαδα στο Facebook και ζητουν την διαγραφη του θρησκευματος; ποιους σκοπους εξυπηρετουν αραγε;

Ορθόδοξος είπε...

Είναι άπιστοι που όπως τους παρατηρώ τόσο καιρό, οι περισσότεροι από αυτούς δεν κατανοούν μέσα στην άγνοια τους σε τι λάθη πέφτουν. Ο Θεός να τους φωτίσει.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι καταπιέζομαι από την πίστη μας, προφανώς επειδή δεν μπόρεσαν να διεισδύσουν ποτέ μέσα σε αυτή. Συνήθως δεν την καταλαβαίνουν λόγο μιας κακοπροαίρετης πάγιας στάσης που έχουν απέναντι της.

Σίγουρα μέσα σε όλους αυτούς υπάρχουν κάποιοι που προωθούν και πολιτικά συμφέροντα και ποίος ξέρει τι άλλο. Έχω γνωρίσει αρκετούς τέτοιους ανθρώπους.

Ανώνυμος είπε...

ορθοδοξε
αναφερετε καπου στο αρθρο σας οτι ενα απο τα επιχειρηματα των ανθρωπων που απαιτουν την διαγραφη θρησκευματος ειναι και οτι η βαπτιση σε βρεφικη ηλικια καταπαταει τα ανθρωπινα δικαιωματα.
δεν ειναι σωστο αυτο; ο καθε ανθρωπος πρεπει να ειναι ελευθερος να αποφασισει τι θα πιστεψει και οχι να εξαναγκαζεται ετσι! γιατι λοιπον βαπτιζομαστε σε τοσο μικρη ηλικια; δεν ξερω μου φαινεται φασιστικο! εγω δεν θα θελα να ειχα βαπτιστει, αλλα προφανως κανεις δεν με ρωτησε.
και σιγουρα δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω καλα τετοια πραγματα αλλα και ο χριστος 30 χρονων δεν βαπτιστηκε;

Ανώνυμος είπε...

επισης εχω πολλα παραδειγματα στα οποια ανθρωποι αβαπτιστοι και αθεοι ή οπαδοι αλλων θρησκειων αντιμετωπιζονται με προκαταληψη απο το κρατος... ή και αλλους για να ειμαι δικαιη. η μη αναγραφη του θρησκευματος θα αποτελεσει λυση σε αυτο το προβλημα. και μπορει σε ανθρωπους πιστους να προκαλει φρικη κατι τετοιο (η μη διατυμπανιση των πιστευω του καθενος εννοω) αλλα σε αθεους ισως ειναι η ευκαιρια τους για δικαιη αντιμετωπιση. οποτε ειμαι υπερ. φιλικα.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητή ανώνυμη μην συγχέεις την βάπτιση του Χριστού με το σημερινό μυστήριο του βαπτίσματος! Δεν έχει καμιά σχέση η ηλικία που βαπτίστηκε ο Χριστός με την ηλικία των ανθρώπων που βαπτίζονται σήμερα.

Από τα λόγια σου φαντάζομαι ότι δεν είσαι σίγουρη ακόμα για την ύπαρξη του Θεού, οπότε σε δικαιολογώ εν μέρει γι΄ αυτά που μας λες. Εάν δεν νιώσεις την παρουσία Του, δεν νομίζω να κατανοήσεις την ανάγκη του βαπτίσματος σε μικρή ηλικία. Ίσως να σου φαίνεται και γενικά κάτι το ασήμαντο …
Για να μπορέσεις να λύσεις κάποιες απορίες σου που έχουν σχέση με την πίστη μας, θα πρέπει πρώτα να ασχοληθείς μαζί της, να αφιερώσεις χρόνο και πάνω από όλα να είσαι καλοπροαίρετη σε αυτή την αναζήτηση. Μπαίνοντας σιγά - σιγά στην εκκλησία θα κατανοήσεις από μόνη σου την αναγκαιότητα όλων αυτών που μέχρι τώρα απορρίπτεις. Το να σου πω εγώ απλά ότι έτσι πρέπει να γίνεται, δεν θα σε ωφελήσει.

Σχετικά με την προκατάληψη από το κράτος ή γενικά τον κόσμο έχω να σου πω ότι προσωπικά οι άθεοι που έχω συναντήσει έως τώρα είναι άτομα χωρίς αρχές. Αυτό θέλοντας ή μη με κάνει λίγο καχύποπτο όταν έχω να κάνω με κάποιο τέτοιο, παρόλο που δεν έχω κανένα άσχημο συναίσθημα γι’ αυτούς, ίσα – ίσα …
Το γεγονός όμως ότι πολλοί από αυτούς, μεταχειρίζονται κάθε ύβρη με φανατισμό για τους πιστούς και προσπαθούν να αμαυρίσουν την εικόνα της εκκλησίας με κάθε τον χειρότερο τρόπο είτε από άγνοια είτε από κακία χωρίς λόγο, είναι κάτι που με προβληματίζει. Το πρόβλημα λοιπόν που πρέπει να λυθεί και μάλιστα γρήγορα για το καλό όλων αυτών, είναι η κακή συμπεριφορά τους.
Πχ ρίξε μια ματιά και στο blog τρομπακτικό και θα με καταλάβεις.

Ανώνυμος είπε...

καταλαβαινω αυτα που μου λες αλλα... και εγω ξερεις αθεη ειμαι... και δεν πιστευω οτι δεν εχω αρχες. κανεις δεν μπορει να με κατηγορησει οτι προσεβαλα καποιον με διαφορετικη ιδεολογια απο την δικη μου και πολυ περισσοτερο καποιον που πιστευει. για αυτο θα θελα να σου ζητησω να μην κρινεις τους ανθρωπους κατατασσοντας τους σε ομαδες (οι αθεοι δεν εχουν αρχες. εισαι αθεος. αρα δεν εχεις αρχες) αλλα ως ατομα και μονο. παρολαυτα με δικαιωσες σε αυτο που ειπα- αν εισαι αθεος οντως αντιμετωπιζεσαι με προκαταληψη, ακομα και αν δεν το αξιζεις. επομενως πιστευω ακομα περισσοτερο οτι το να μην αναφερεται το θρησκευμα σου πουθενα ειναι ιδιαιτερα αναγκαιο.

Ανώνυμος είπε...

και οσο αφορα τους αθεους που βριζουν την θρησκεια σας ειναι για μενα ισαξιοι φασιστων. κανεις δεν εχει το δικαιωμα να μιλαει ετσι για τα πιστευω καποιου ανθρωπου. διαφωνω με οσα λες αλλα θα υπερασπιστω μεχρι θανατου το δικαιωμα σου να το λες...
το μονο που δικαιολογω ειναι η οργη τους σε θεματα της εκκλησιας που τους επηρεαζουν αμεσα. αλλα οχι στο θεμα της πιστης.
για να μην παρεξηγηθω.

Ορθόδοξος είπε...

Δεν κατάλαβες κοπέλα μου, δεν σου είπα ότι όλοι οι άθεοι δεν έχουν αρχές, αλλά αυτοί που εγώ προσωπικά έχω συναντήσει έως τώρα μέσα στο internet.
Παρόλα αυτά δεν έχω άσχημα συναισθήματα γι’ αυτούς αλλά εάν κάποιος άλλος τους βλέπει διαφορετικά, αυτό είναι όχι γιατί έχουν απλά μια άλλη γνώμη στο θέμα της θρησκείας μας αλλά διότι η συμπεριφορά τους συνήθως δεν είναι όμορφη.

Όσοι έχουν μέσα τους κακία και φανατισμό, οι ίδιοι αδικούν από μόνοι τους τα άτομα τους και επόμενο είναι μετά να αντιμετωπίζονται όπως λες και εσύ. Έχω γνωρίσει και άπιστους που είναι πολύ σωστοί άνθρωποι στη ζωή τους, ανεξάρτητα από την πίστη και δεν δημιουργούν προβλήματα. Δυστυχώς όμως αυτοί είναι η μειοψηφία, δεν ξέρω αν συμφωνείς και εσύ ...

Ανώνυμος είπε...

βασικα οχι δεν συμφωνω καθολου. το γεγονος οτι εσυ εχεις γνωρισει λιγους "σωστους" αθεους δεν συνεπαγεται οτι οι αθεοι με αρχες ειναι και η μειοψηφια.
υπαρχει ενας ολοκληρος κοσμος εκει εξω και εσυ τον αποριπτεις. γνωριζεις μονο τους φανατικους αλλων ιδεολογιων γιατι ειναι οι μονοι που ασχολουνται πρωτοι μαζι σου- γιατι εσυ δεν προκειται ποτε να ασχοληθεις με εναν απιστο παρα μονο αν σου απευθυνει πρωτος τον λογο. παω και στοιχημα οτι το περιβαλλον σου αποτελειται μονο απο πιστους. δικαιωμα σου ολα αυτα. αλλα σταματα να κρινεις! το γεγονος οτι δεν πιστευω οτι εσυ δεν με κανει κακο ανθρωπο και το γεγονος οτι δεν πιστευω οτι εσυ και δεν ειμαι κακος ανθρωπος δεν με κανει την εξαιρεση του κανονα! αυτα απο μενα. καληνυχτα.

Ορθόδοξος είπε...

Τουλάχιστον μέσα στα συνολικά άτομα που εγώ έχω γνωρίσει προσωπικά στη ζωή μου και στο internet αλλά και από απόψεις άλλων, οι άνθρωποι που μπορείς να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση χωρίς να καταναλωθείς σε ειρωνείες και χλευασμούς, αποτελούν τη μειοψηφία και αυτό λίαν επιεικώς.
Στους περισσότερους επικρατεί το στοιχείο του φανατισμού εμπλουτισμένο με άλλα άσχημα συναισθήματα και έτσι το χάσμα γίνεται πολύ μεγάλο, ενώ νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια καλή επικοινωνία ασχέτως με τα πιστεύω μας.

Κάνεις λάθος όταν υποστηρίζεις πως εγώ δεν ασχολήθηκα ποτέ με κάποιο άθεο, γιατί περιμένω κάποια κίνηση. Αυτό το γνωρίζουν καλά και πολλοί ομοϊδεάτες σου οι οποίοι με παρακολουθούν στα διάφορα ιστολόγια και επίσης κάνεις λάθος που νομίζεις ότι δεν κάνω παρέα με άπιστους. Συναναστρέφομαι με άπιστους και μάλιστα μπορώ να σου πω ότι τους εκτιμώ πολύ, ανεξαρτήτως από τα πιστεύω τους, για τα υπόλοιπα όμορφα χαρακτηριστικά τους. Φυσικά όμως εάν ήταν και κοντά στο Θεό, θα χαιρόμουν περισσότερο γι’ αυτούς.

Τέλος θα ήθέλα να σου πω ότι κατά τη γνώμη μου, το γεγονός της απιστίας σου μπορεί να μη σε κάνει επιφανειακά ένα κακό άνθρωπο, αλλά σίγουρα δεν σε βελτιώνει κιόλας. Ο χριστιανός έχει άλλα μέτρα.

Ανώνυμος είπε...

τωρα μιλας ακριβως σαν φανατισμενος... γινεσαι ιδιος με αυτους που κατηγορεις. ο μονος τροπος να γινω καλος ανθρωπος ειναι να πιστευω ε; γιατι αλλιως; δεν εχω την ικανοτητα να νιωσω αγαπη ή συμπονια ή ενδιαφερον για εναν συνανθρωπο; ειλικρινα για αυτο που ειπες ντροπη σου. το ποσο σωστη ειμαι δεν θα το κρινει η θρησκεια μου (ή καλυτερα η απουσια της στην περιπτωση μου) αλλα οι ΠΡΑΞΕΙΣ μου. οπως ακριβως οι δικες σου πραξεις και τα δικα σου λογια δειχνουν το ποιον σου... συγγνωμη κιολας αλλα στις προσβολες με προσβολες απανταω. εγω φταιω που θεωρησα πως εισαι ικανος για συζητηση.
και ναι το γεγονος της απιστιας μου με βελτιωνει σαν ανθρωπο. θα σου ελεγα ευχαριστως πως αλλα δεν θα με αναγκασεις εσυ να πω πραγματα που ισως προσβαλουν καποιους. ευτυχως δεν θα πεσω ποτε στο επιπεδο σου.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμη γιατί αντιδράς τόσο άσχημα; Πότε εγώ σου είπα ότι είσαι ανίκανη να αγαπήσεις; Απλά σου είπα ότι ο χριστιανός έχει άλλα μέτρα … άλλα μεγέθη αρετών. Φυσικά δεν περιμένω να συμφωνείς με κάτι τέτοιο, αλλά δεν χρειάζεται να εκνευρίζεσαι και σε αυτό το σημείο.

Δεν είναι εύκολο να σου δώσω να καταλάβεις για ποιο λόγο. Ο πιστός κατά την άποψη μου, τα βλέπει όλα διαφορετικά από τον άπιστο. Έχει παράδειγμα του τον ίδιο το Θεό και αυτό μιμείται. Πώς είναι δυνατόν ποτέ να μην ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια ένας τέτοιος άνθρωπος. Ο χριστιανός ξεπερνάει τον ίδιο του τον εαυτό καθημερινά, εάν είχες ασχοληθεί με την πίστη μας θα με καταλάβαινες καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

απορω που απορεις για την αντιδραση μου. μου λες εμμεσως πλην σαφως οτι εισαι ανωτερος μου, καλυτερος μου επειδη εχεις καποια συγκεκριμενα πιστευω. δεν ξερω για τον υπολοιπο κοσμο αλλα εμενα αυτο με προσβαλλει, και μαλιστα παρα πολυ.
και ναι εσεις εχετε τον θεο ως προτυπο αλλα αντικειμενικα μιλωντας γιατι το δικο σας προτυπο να ειναι "καλυτερο" απο το δικο μου; που μπορει να ειναι συμφωνοι. αλλα μπορει εξισου ευκολα να μην ειναι.
τελος παντων αρνουμαι να δεχτω οτι οι ανθρωποι χωριζονται με βαση τα πιστευω τους. οσο αξιοι ανθρωποι ειστε εσεις αλλο τοσο ειμαστε εμεις. οσο λαμογια ειμαστε εμεις αλλο τοσο ειστε και εσεις. και ο καθενας ακολουθει τα προτυπα του, και ο καθενας θεωρει τα προτυπα του καλυτερα και ανωτερα των αλλων. λογικο ειναι αυτο. εξαλλου αμα δεν τα θεωρουσε καλυτερα θα επαυε να τα θεωρει και προτυπα. απλα χρειαζεται να αρχισεις να σεβεσαι τους αλλους. ξερω οτι τωρα νομιζεις οτι αυτο κανεις. αλλα φιλε μου δεν ισχυει, ειδικα οταν αποκαλεις την αθεια αρρωστια και εμενα κατωτερη σου επειδη δεν ειμαι σαν εσενα. και λυπαμαι που εχασα την ψυχραιμια μου πριν.

Ορθόδοξος είπε...

Κάνεις λάθος εάν θεωρείς ότι σε νομίζω για κατώτερη μου. Διαρκώς παρεξηγείς ότι σου λέω και με στεναχωρείς. Μπορεί κάλλιστα εγώ να είμαι πιστός αλλά να είμαι πολύ κατώτερος από εσένα, αυτή είναι η άποψη μου.
Για το πρότυπο όμως δεν συμφωνώ. Τίποτα ανώτερο από το Θεό δεν υπάρχει και σε αυτό δεν δέχομαι τίποτα λιγότερο.

Σίγουρα όμως κάθε ένας κάνει τις επιλογές του και γι’ αυτό σου είπα και παραπώ ότι δεν υπάρχει λόγος να εκνευρίζεσαι. Ζήσε τη ζωή σου όπως θέλεις, κανένας δεν μπορεί να σε κατευθύνει. Την ελευθερία μας την έχει δώσει ο ίδιος ο Θεός και την σέβεται ακόμα και αυτός. Μας έχει κάνει ελεύθερους να επιλέγουμε ότι θέλουμε, να τον δεχτούμε ή να τον απορρίψουμε εάν θέλουμε. Εάν αυτός είναι τόσο διαλλακτικός, εσύ γιατί αντιδράς με νευρικότητα;

Ανώνυμος είπε...

μπα; ωστε μου δινει δικαιωμα επιλογης; δηλαδη αμα δεν πιστευω στον θεο καθολου, αλλα ειμαι ο πιο σωστος ανθρωπος, και βοηθαω και δεν αδικω κανεναν και ειμαι καλυτερη απο τους περισσοτερους χριστιανους και συμτωματικα ακολουθω τις συμβουλες του (οχι σε θρησκευτικα θεματα προφανως αλλα στα υπολοιπα) τοτε οταν πεθανω θα μπω στον παραδεισο; και αν η απαντηση σου ειναι ναι τοτε γιατι αποκαλεις τους αθεους χαμενες ψυχες που δεν θα βρουν ποτε τον δρομο προς το φως; και αν η απαντηση σου ειναι οχι τοτε για πια μεγαλοψυχια καλοσυνη και ελευθερια μιλαμε; θελω να μου απαντησεις σοβαρα γιατι το εχω μεγαλη απορια, δεν ειρωνευομαι.

Nyarlathotep είπε...

Όχι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ορθόδοξη θεολογία. Όποιος είχε την ευκαιρία να "γνωρίσει το θεό" και τον αρνήθηκε μέχρι τέλους, πάει. Δεν παίζει ρόλο η καλή συμπεριφορά. Είπαμε θεός της αγάπης αλλά όχι και έτσι. Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον!
Και μην αρχίσουν να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά του οι ορθόδοξοι. Είναι σαφές:
Κατά Μάρκον 16:16:
"ὁ πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται"
Δικαίωμα επιλογής αλλά αν κάνεις λάθος κάηκες!

Ορθόδοξος είπε...

Ανώνυμε δεν είμαι εγώ ο Θεός για να γνωρίζω που θα σε κατατάξει. Που να γνωρίζω εγώ τι πραγματικά είσαι; Mόνο ο Θεός γνωρίζει τα βάθη των ψυχών μας και αυτός ξέρει πολύ καλά, καλύτερα από εμάς τους ίδιους, το χαρακτήρα μας. Δεν με αφορά καν λοιπόν αυτό το θέμα, εάν μπορώ όμως να σε βοηθήσω πνευματικά με κάποιο τρόπο τότε με ευχαρίστηση θα το έκανα.

Να είσαι σίγουρη ότι την ελευθερία την σέβεται ο Θεός, αλλιώς θα μας είχε πλάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπήρχαν άτομα που να αμφιβάλουν γι’ αυτόν. Θέλει τον άνθρωπο ελεύθερο γιατί έτσι μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά ότι κάποιος θέλει να είναι κοντά του, να τον ακολουθήσει. Διαφορετικά δεν θα είχε νόημα. Έτσι μου λέει ο λογισμός μου …

Θα ήθελα να σου πω επίσης ότι ποτέ δεν χαρακτήρισα έναν άπιστο “χαμένη ψυχή”, ίσα – ίσα ομολογώ συχνά ότι οι άνθρωποι με το μεγαλύτερο ζήλο αυτή τη στιγμή στο θέμα πίστης που εγώ γνωρίζω, ήταν πρώην άπιστοι και μάλιστα φανατισμένα άτομα! Κανένας δεν είναι χαμένος όσο ζει, μετά το θάνατο όμως μετάνοια δεν υπάρχει, ας μη το ξεχνάμε και αυτό.

Nyarlathotep από τα λόγια σου αντιλαμβάνομαι ότι είσαι πολύ μακριά από την πίστη μας. Το να γνωρίζεις επιφανειακά απλά ένα κομματάκι του ευαγγελίου, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι μπορείς και να το ερμηνεύσεις σωστά. Χρειάζεται πνευματικός αγώνας για να έρθει η χάρη του Θεού και όταν αυτή κατοικήσει μέσα μας, τότε όλα γίνονται φανερά. Προσπάθησε και θα το νιώσεις και εσύ, ο Θεός περιμένει διαρκώς αυτή σου την κίνηση.

Nyarlathotep είπε...

Δε συμφωνείς αλλά συμφωνείς τελικά! Το είπες και μόνος σου:
"Κανένας δεν είναι χαμένος όσο ζει, μετά το θάνατο όμως μετάνοια δεν υπάρχει, ας μη το ξεχνάμε και αυτό"

Άρα αν δεν μετανοήσεις εγκαίρως χάθηκες. Και το να μην πιστεύεις στο θεό, η άρνηση αμαρτία είναι. Δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο οι γραφές είναι ξεκάθαρες.

Ορθόδοξος είπε...

Nyarlathotep νομίζω ότι ήταν σαφής η θέση μου και όλα όσα είπα.

Τελευταίες δημοσιεύσεις






http://www.facebookloginhut.com/facebook-login/