Τίμια λείψανα, Εικόνες και Σταυροί στον... Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! *** Επιστήμη και Θεός *** Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη *** Η Θρησκεία του Αθεϊσμού *** Είμαι Άθεος πειράζει; *** Τα στάδια του Αθεϊσμού *** Η προέλευση των άθεων *** Μια σύγχρονη άποψη για την ψυχολογία του άθεου; *** Ο Έλληνας άθεος ροκάς, που έγινε ιεραπόστολος στην Αφρική *** Ελληνικό Αθεϊστικό blogroll *** Η μεταστροφή ενός διάσημου αθέου *** Αθεϊσμός: ασέβεια ή εγωϊσμός; *** Διάγνωση του φαινομένου της σύγχρονης αθεΐας *** Το τέλος ενός άθεου *** Απάντηση στο ότι δεν υπάρχει Θεός *** Επιστήμη και θρησκεία *** Η ευγνωμοσύνη μας προς τους άθεους *** Πώς δικαιολογούνται τα εγκλήματα τού Αθεϊσμού κατά τον Ντόκινς *** Παράλογος ζήλος αθεϊστών *** Αθεϊσμός και Αντιχριστιανισμός *** Θαύματα σε άλλες θρησκείες *** Εισαγωγή στην "ψυχολογία του Αθεϊσμού" *** Ορθόδοξη πίστη και Φυσικές επιστήμες *** Επιστημονικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν το Χριστιανισμό *** Υλισμός *** Αντιχριστιανική λογική *** Η δύναμη της πίστης και η αδυναμία της απιστίας *** Η υπερηφάνεια μητέρα της αθεΐας *** Η συγγραφική ασυνέπεια των άθεων Εξελικτών *** Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού *** Τέλειος Θεός με ατελή κόσμο; *** Η Αυταπάτη του Dawkins *** Βρετανικό δικαστήριο ραπίζει την αθεϊστική καταπίεση
“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”
Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς


Αγαπητοί μου φίλοι καλώς ήρθατε στο νέο Ελληνικό και Ορθόδοξο Χριστιανικό blog που έχει ως κύριο σκοπό του να φανερώσει το αληθινό πρόσωπο του αθεϊσμού και όχι αυτό που – πολλές φορές δυστυχώς εν αγνοία τους – ορισμένοι άπιστοι μέσα στην ιστορία αλλά και σήμερα, προσπαθούν με φανατισμό να προωθήσουν.

Ενημερωθείτε στις σελίδες μας για τα αίτια που την προκαλούν, τις τακτικές, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που επιφέρει στον άνθρωπο κ.ά.

Προφυλαχτείτε σωστά με αγάπη, ευγένεια, ταπείνωση αλλά και ορθόδοξο ζήλο από πλανεμένες ξενόφερτες θεωρίες που σκοπό έχουν να κλονίσουν την πίστη μας αλλά κυρίως όσων ανθρώπων δεν γνωρίζουν, στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και να παρασύρουν τον άνθρωπο στην απώλεια. Προφυλαχτείτε από τις δήθεν μη κερδοσκοπικές αθεϊστικές - αιρετικές οργανώσεις που δρουν ανά τον κόσμο και από ανθρώπους που “ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασιν προβάτων ἔσωθεν δὲ εἰσιν λύκοι ἅρπαγες” με την συνεχή μελέτη της πίστης μας και την αληθινή – γνήσια εν Χριστώ ζωή.

Ο καλός Θεός να βοηθά συνεχώς την Ελλάδα μας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές και όλο τον κόσμο Του

  • ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

  • Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ

  • ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ: ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

  • ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • "ΑΘΕΪΑ" ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ

  • Η ΓΝΩΜΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

  • Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΤΑΝ Η ΠΙΣΤΗ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ

  • Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΑΘΕΟΥ

  • Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη


Η Aθεϊστική Πίστη, στην προσπάθεια της να πολεμήσει τις υπόλοιπες θρησκείες, πολλές φορές, προσπάθησε να οικειοποιηθεί τα πορίσματα της Επιστήμης. Όμως, όπως όλες οι πίστεις, επειδή είναι βαθύτατα μισαλλόδοξη, προσπάθησε με την μέθοδο του Προκρούστη, να φέρει στα μέτρα της, τα όσα ανακαλύφθηκαν. Έτσι, κατά καιρούς άθεοι πολέμησαν τόσο την θεωρία της Σχετικότητας, όσο και τις ανακαλύψεις της Γενετικής.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέλη του σώματος Χριστού, της Εκκλησίας, του αληθινού ψυχοθεραπευτηρίου, παρατηρήσαμε αυτή την διαμάχη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διαφωνούμε, βεβαίως, με το να αποκαλείται ο Χριστιανισμός «Θρησκεία», αλλά παρόλα αυτά, το άρθρο είναι ενδιαφέρον. Μόνο ο θρησκειοποιημένος «Χριστιανισμός» (που είναι κίβδηλος Χριστιανισμός), μπορεί να αποκαλεστεί έτσι. Η Ορθοδοξία, είναι η επιστήμη (αλήθεια) που θεραπεύει την Θρησκεία. Και ως τέτοια, ουδέποτε είχε προβλήματα και αντιθέσεις με τις υπόλοιπες επιστήμες, όπως είχαν οι Θρησκείες.

Μεταξύ Χριστού και αντιχρίστου, πίστεως και απιστίας, διεξάγεται ανέκαθεν συνεχής αγώνας. Στον αγώνα αυτόν η απιστία στρατολογεί όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της, και αναζητεί εντυπωσιακούς συμμάχους. Ιδιαιτέρως στέφεται και ζητεί στηρίγματα από την επιστήμη και υποστηρίζει - εντελώς αυθαίρετα- ότι η επιστήμη είναι μεγάλος και ισχυρός ανταγωνιστής του Χριστιανισμού. Δεν παύει δε από το να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία, για να παρουσιάσει ως πραγματικότητα τον ανταγωνισμό αυτό. Ας δούμε μερικούς τέτοιους τρόπους.

Αρχικά πρέπει να λεχθεί, ότι είναι βαθύς, έντονος και διακαής πόθος της απιστίας να δει την επιστήμη και την θρησκεία να αντιμάχονται η μία την άλλη. Ο Ηenri Lecomte (Ανρί Λεκόντ), Γάλλος βοτανολόγος και μέλος της Παρισινής Ακαδημίας των Επιστημών, όταν ερωτήθηκε εάν η θρησκεία συμβιβάζεται με την επιστημονική έρευνα, απάντησε: «Ο ανταγωνισμός μεταξύ επιστήμης και θρησκείας υπάρχει μόνο στο πνεύμα εκείνων, που επιμόνως το θέλουν. Στην πραγματικότητα η επιστήμη και η θρησκεία εξελίσσονται με τα μέσα τους η κάθε μία, σε εδάφη που είναι ουσιωδώς διάφορα. Το να θέλει κανείς να αντιτάσσει την μία κατά της άλλης, αποδεικνύει απλώς ότι παραγνωρίζει και τις δύο»(1). Ώστε δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός υπάρχει μόνο στη σκέψη των καλοθελητών, οι οποίοι αποβλέπουν σε αμφίβολους, σκοτεινούς και δόλιους σκοπούς.

Εν συνεχεία, ο ισχυρισμός ότι η θρησκεία και η επιστήμη έρχονται τάχα σε αντίθεση, προέρχεται συνήθως από την υστερόβουλη κακότητα εκείνων, οι οποίοι φοβούνται την συνεργασία της πίστεως και της επιστήμης. Η κακοβουλία και ο φόβος, τους κάνουν ώστε να καλλιεργούν - κυρίως μεταξύ των λαϊκών μαζών - την ψευδή εντύπωση, ότι θρησκεία και επιστήμη είναι εχθροί. Την ολέθρια σκοπιμότητα του τεχνητού αυτού θορύβου αναλύει πολύ ωραία ο καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΗΠΑ) E. H. Hauser (Χάουζερ). «Η προσπάθεια για να επέλθει ρήξη μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, και ιδιαιτέρως του Χριστιανισμού, προέρχεται - γράφει ο Hauser - από τον φόβο εκείνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα». Φοβούνται μήπως ο Χριστιανισμός με την συνεργασία της επιστήμης «αποτελέσει μια υπεράνθρωπη καθολικής φύσεως παγκόσμια δύναμη, η οποία δεν θα ήταν δυνατόν να δαμαστεί από τις ορέξεις τους»(2).

Την ορθή αυτή παρατήρηση βεβαιώνουν χαρακτηριστικά παραδείγματα από την Ιστορία. Όταν οι άθεοι του Ροβεσπιέρου έγιναν κύριοι της Γαλλικής Επαναστάσεως, θεώρησαν την περίσταση κατάλληλη για να εξουδετερώσουν την πίστη από τις τάξεις των επιστημόνων. Έτσι, συνέλαβαν τον πιστό Λαβουαζιέ (Ant. Lavoiser, 1743 - 1794), τον μεγάλο εκείνον χημικό και ιδρυτή της νεότερης Χημείας, και τον εξετέλεσαν! Και ενώ ο Λαβουαζιέ ζητούσε να αναβληθεί η εκτέλεσή του για λίγες μέρες, ώστε να τελειώσει την μελέτη του «Περί αναπνοής των ζώων», το δικαστήριο των αθέων του έδινε την απάντηση: «Η δημοκρατία δεν χρειάζεται πλέον επιστήμονες»! Οι άθεοι της Γαλλικής Επαναστάσεως έτρεμαν την συνεργασία πίστεως και επιστήμης. Ο φόβος αυτός τους έκανε να πολεμούν, στο πρόσωπο του Λαβουαζιέ, τις δύο δυνάμεις, οι οποίες διαμορφώνουν την ζωή μας.

Έχουμε όμως και σύγχρονα παραδείγματα. Ο κομμουνισμός της Ρωσίας εξαπέλυσε δεινό πόλεμο κατά του βιολόγου Ν. Βαβύλωφ (N. Vavilov, 1887 - 1942), ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του καιρού του. Γιατί; Διότι ο Βαβύλωφ υποστήριζε - κατόπιν αντικειμενικών επιστημονικών παρατηρήσεων - την διευθυνόμενη εξέλιξη των ειδών, δηλαδή την τελεολογία στη φύση. Αλλά έτσι ερχόταν σε αντίθεση με τον υλισμό. Γι’ αυτό το άθεο κομμουνιστικό κράτος τον απομάκρυνε από την θέση του και τον εξόρισε στη Σιβηρία (υπάρχει η πεποίθηση ότι τον δολοφόνησαν) (3). Η απιστία δεν μπορούσε να ανεχθεί την φωνή της γνήσιας επιστήμης, η οποία ήταν σύμφωνη με τις αλήθειες τη χριστιανικής πίστεως.

Την περίοδο του 1930 οι αστρονόμοι της Δύσεως κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το Σύμπαν διαστέλλεται. Αυτό σήμαινε ότι το σύμπαν δεν είναι άχρονο, και ότι υπήρξε εποχή κατά την οποία έλαβε αρχή. Για την υποστήριξη της απόψεώς τους αυτής, χρησιμοποιούσαν την Θεωρία της Σχετικότητας. Αλλά η άποψη αυτή της Αστρονομίας ευνοούσε ιδιαιτέρως την «μεταφυσική των μπουρζουάδων» και την θρησκεία, όπως έλεγαν οι άθεοι μαρξιστές. Διότι εφόσον το Σύμπαν είχε αρχή, ήταν φυσικό να έχει και τέλος. Άρα το σύμπαν ούτε άχρονο είναι ούτε άπειρο. Η θεωρία όμως αυτή δεν ήταν αρεστή στον άθεο κομουνισμό. Γι’ αυτό ο Σοβιετικός τύπος την πολέμησε με σφοδρότητα. Ο πόλεμος εναντίον της κορυφώθηκε το 1949, όταν ένας αριθμός Ρώσων αστρονόμων, οι οποίοι συμφωνούσαν με τις ανωτέρω ιδέες των Δυτικών συναδέλφων τους, διώχτηκαν και εξορίστηκαν! Η Σοβιετική Ακαδημία απέρριψε επισήμως την θεωρία της Σχετικότητας, καθώς επίσης και την «άποψη ενός πεπερασμένου, αλλά διαστελλόμενου Σύμπαντος, την οποίαν οι Δυτικοί αστρονόμοι θεωρούν ως μία συνέπεια της θεωρίας της Σχετικότητας». Η θεωρία της Σχετικότητας είχε αποκηρυχθεί στη Ρωσία επί ένα τέταρτο του αιώνα. Κατόπιν όμως αποκαταστάθηκε, γιατί αποφασίστηκε επισήμως… ότι «στο κάτω - κάτω» δεν αντιφάσκει προς τον Μαρξισμό!… Οι σοβιετικοί αναγκάστηκαν από τα πράγματα να αναγνωρίσουν την ορθότητα των θεωριών του Αϊνστάιν και του Μαξ Πλανκ(4).

Κατά τα πρώτα έτη μετά την Ρωσική Επανάσταση του 1917, οι απόψεις του Αϊνστάιν του Μπορ (Bohr), του Χάιζενμπεργκ (Heisenberg) και άλλων άνοιγαν νέους ορίζοντες για τις φυσικές επιστήμες. Ο νόμος της αιτιότητας, τον οποίον ο χώρος της απιστίας είχε περί πολλού, υφίστατο καίριο πλήγμα. Αντικαθιστούνταν από την αρχή της αβεβαιότητας. Οι άθεοι μαρξιστές ανησύχησαν. Οι απόψεις αυτές, είπαν, ενθαρρύνουν τον… ιδεαλισμό μεταξύ των φυσικών επιστημόνων. Γι’ αυτό η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απέρριψε, όπως αναφέραμε προηγουμένως, την θεωρία της Σχετικότητας, όπως επίσης και την θεωρία των Κβάντα και τις θεωρίες των Μπορ και Χάιζενμπεργκ, τους οποίους χαρακτήρισαν ως… «σκοταδιστές, εχθρούς της μαθήσεως και της επιστήμης ή μεταφυσικούς της μπουρζουαζίας» (bourgeois metaphysicians)! Οι θεωρίες τους απορρίφθηκαν, γιατί έθεταν σε αμφισβήτηση την άποψη του μαρξισμού ότι η ύλη κατέχει στο σύμπαν τα πρωτεία. Οι θεωρίες αυτές χαρακτηρίστηκαν «μπουρζουάδικος μεταφυσικός ιδεαλισμός». Παραλλήλως οι μεταφράσεις στη Ρωσική των φιλοσοφικών εργασιών των ανωτέρω επιστημόνων, όπως και των εργασιών του Έντιγκτον (Eddington), απαγορεύτηκαν. Οι Ρώσοι επιστήμονες, οι οποίοι δέχτηκαν τις θεωρίες αυτές, πολεμήθηκαν(5).

Την στάση αυτή του άθεου μαρξισμού απέναντι στην επιστήμη, της οποίας τα συμπεράσματα φοβάται το ψεύδος του υλισμού, σχολιάζει πολύ ωραία ο υπαρξιστής φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος σημειώνει: «Ο Μαρξ έγραφε στον Ένγκελς, ότι η θεωρία του Δαρβίνου αποτελούσε τη βάση της θεωρίας τους. Για να μείνει λοιπόν αλάνθαστος ο μαρξισμός έπρεπε να απορρίπτονται όλες οι βιολογικές ανακαλύψεις μετά τον Δαρβίνο. Και επειδή τυχαίνει αυτές οι ανακαλύψεις, μετά τις απότομες μεταβολές που διαπίστωσε ο ντε Βριές (de Vries), να εισάγουν, ενάντια στο ντετερμινισμό, την έννοια του τυχαίου στη Βιολογία, ανατέθηκε στον Λυσσένκο να πειθαρχήσει τα χρωμοσώματα και ν’ αποδείξει πάλι τον πιο στοιχειώδη ντετερμινισμό. Αυτό είναι γελοίο. Γι’ αυτό ο 20ος αιώνας θα πρέπει ν’ αρνηθεί και την αρχή του ιντετερμινισμού (αυταρχίας) στη Φυσική, την ειδική θεωρία της Σχετικότητας, την θεωρία των Κβάντα και τέλος τη γνήσια τάση της σύγχρονης επιστήμης. Ο μαρξισμός είναι σήμερα επιστημονικός αν αντιστρατεύεται τον Χάιζενμπεργκ, τον Μπορ, τον Αϊζενστάιν και τους μεγαλύτερους σοφούς τους εποχής»(6).

Επί τη ευκαιρία, σημειώνουμε ότι ο Καρλ Μαρξ θαύμαζε την Δαρβίνο και υιοθέτησε πλήρως την θεωρία του. Όταν διάβασε το βιβλίο του Δαρβίνου «Η Καταγωγή των Ειδών» το 1860, είπε: «Το βιβλίο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και μου χρησιμεύει ως βάση για την φυσική επιστήμη στον ιστορικό αγώνα» της πάλης των τάξεων. Αργότερα ζήτηση την άδεια να αφιερώσει το έργο του «Το Κεφάλαιο» στο Δαρβίνο, αλλά η άδεια δεν του δόθηκε(7).

Ό,τι συνέβη στην αθεϊστική Ρωσία με την θεωρία του Δαρβίνου, το ίδιο συνέβη και με τη Χημεία και την Βιολογία. Όσοι δέχονταν τους νόμους του Mendel (Μέντελ)(8), εξορίζονταν στη Σιβηρία. Στα χέρια των Ρώσων φοιτητών τα βιβλία, που περιείχαν ιδέες του Mendel, θεωρούντο τόσο επικίνδυνα, όσο και τα βιβλία τα αντιδραστικά κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος! Γιατί οι ιδέες του επιστήμονα Mendel, ο οποίος ήταν ιερέας, και οι νόμοι τους οποίους διετύπωσε, έσειαν τα θεμέλια του οικοδομήματος του Δαρβινισμού. Επιπλέον δε, συμφωνούσαν με σχέδιο δημιουργίας της ζώσας ύλης. Έτσι όμως ενίσχυαν του θρησκευτικό συναίσθημα και υποστήριζαν, ότι δημιουργός της ζωής είναι ο Θεός.

Η κόρη του Στάλιν Σβετλάνα, διηγείται στα απομνημονεύματά της την ιστορία μιας φίλης της βιολόγου, της Βέρας, και αναφέρει ότι κατά το 1948 η Γενετική επιστήμη χαρακτηρίστηκε από τον Στάλιν ως «ιδεαλιστική» και «απαγορεύτηκε στην Σοβιετική Ένωση». Το κομμουνιστικό «κόμμα, το οποίο όλα τα γνωρίζει», γράφει η Σβετλάνα, «είχε χαρακτηρίσει την θεωρία των Mendel - Morgan ως αίρεση, και οι αιρέσεις δεν έχουν δικαίωμα υπάρξεως στη Σοβιετική Ένωση». «Ο πατέρας μου», συμπληρώνει, «υποστήριξε τον T. Lysenko»(9), ο οποίος τότε εξυπηρετούσε με τις θεωρίες του το υλιστικό μαρξιστικό δόγμα. Στον λαό της Ρωσίας υπενθυμιζόταν, ότι ο Λένιν είχε ανησυχήσει πολύ από παρόμοιες επιστημονικές εξελίξεις, οι οποίες παρατηρήθηκαν στην εποχή του. Έλεγαν στον λαό: Ο Λένιν στα έργα του «τονίζει με πολλή αγανάκτηση ότι οι ιδεαλιστικές τάσεις στη φιλοσοφία της επιστήμης, που παρατηρούνταν την πρώτη δεκαετία του παρόντος αιώνα, συνοδεύονταν από μία επανεμφάνιση του θεϊσμού που ήταν ολότελα ασυμβίβαστος με τον …μαρξισμό». Ο Λένιν θεωρούσε τον θεϊσμό ως «μια ιδιαίτερα ολέθρια μορφή της μεταφυσικής, διότι συνεπάγεται όχι μόνο την αποδοχή ιδεών ξένων προς τον διαλεκτικό υλισμό, αλλά εισχωρεί και στις σφαίρες της ηθικής και της κοινωνικής συμπεριφοράς»(10). Αργότερα οι Σοβιετικοί, όπως υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν τις θεωρίες των Αϊνστάιν και Πλανκ, έτσι υποχρεώθηκαν να αναγνωρίσουν και την ορθότητα των γενετικών θεωριών των Mendel και Morgan.

Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν, ότι εχθροί της επιστήμης, εχθροί της αλήθειας και του πολιτισμού είναι ουσιαστικά εκείνοι, οι οποίοι φωνασκούν, ότι η επιστήμη και η πίστη είναι αντίπαλοι. Και για να δικαιολογήσουν την εχθρότητά τους αυτή, οχυρώνονται και κρύβονται πίσω από την… επιστήμη και δογματίζουν, ότι «η επιστήμη είναι το αποφασιστικότερο, το αποτελεσματικότερο όπλο για την οικοδόμηση της κομμουνιστικής κοινωνίας»(11), διότι χτυπά δήθεν την θρησκεία και την… εξαφανίζει! Οι εχθροί της επιστήμης αρπάζουν αυθαίρετα την σημαία της επιστήμης και παρουσιάζουν την επιστήμη ως σύμμαχο την ιδεολογικών τους αρχών.

Σε όλους αυτούς έδωσε εδώ και χρόνια αποστομωτική απάντηση ο Παστέρ (Louis Pasteur, 1822 - 1895). Όταν ο μεγάλος εκείνος ευεργέτης της ανθρωπότητας έκαμε τα περίφημα πειράματά του και αποδείκνυε επιστημονικά το λάθος και τη σκόπιμη απατή των υλιστών, οι οποίοι υποστήριζαν την αυτόματη γένεση, έγραφε: «Η θεωρία των αυτόματων γενέσεων είναι χίμαιρα». Οι αντίπαλοί μου ας διακηρύσσουν ό,τι θέλουν για να υποστηρίξουν τις φιλοσοφικές ή πολιτικές τους αρχές. «Κι αν με προκαλούσαν θα πρόσθετα: Τόσο το χειρότερο για κείνους των οποίων οι αρχές, οι θεωρίες και τα συστήματά τους δεν συμφωνούν με την αλήθεια των φυσικών γεγονότων! (…). Και με την ίδια ανεξαρτησία της γνώμης μου προσθέτω: Τόσο το χειρότερο για εκείνους, που οι φιλοσοφικές ή οι πολιτικές τους αρχές παρεμποδίζονται απ’ τις έρευνές μου και τις μελέτες μου»(12).

Ο Παστέρ είχε το θάρρος να μιλά έτσι, γιατί έκανε αληθινή επιστήμη. Δεν εργαζόταν με προκαταλήψεις ούτε με ιδεολογική ή πολιτική σκοπιμότητα. Έλεγε: «Αν με την πρόοδο των πειραματικών ερευνών μου επιτύγχανα ν’ αποδείξω, ότι η ύλη μπορεί να οργανωθεί μόνη της σε κύτταρο ή σε έμβιο ον, θα ερχόμουν αμέσως να το διακηρύξω με την δικαιολογημένη υπερηφάνεια ενός εφευρέτη, ο οποίος έχει την συνείδησή του ήσυχη, ότι έκανε μια σπουδαιότατη ανακάλυψη». Γι’ αυτό ακριβώς πρέσβευε, ότι «η επιστήμη δεν πρέπει ν’ ανησυχεί καθόλου, για τις φιλοσοφικές συνέπειες των εργασιών της»(13). Γιατί αυτές δεν είναι δυνατόν να έρθουν σε αντίθεση με την αλήθεια, την οποία μας αποκάλυψε ο Δημιουργός Θεός.

Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με τους αντιπάλους του Παστέρ. Αυτοί ως άθεοι και άπιστοι, ως εχθροί της αλήθειας και της ελευθερίας του ανθρώπου, ανησυχούσαν για τις φιλοσοφικές συνέπειες των επιστημονικών εργασιών. Όπως ακριβώς ανησυχούν και σήμερα. Γιατί θέλουν την επιστήμη -την θέλουν με τη βία- σύμμαχο του ιδεολογικού τους «πιστεύω». Αλλά η γνήσια επιστήμη επιμένει να τους αρνείται την εκδούλευση αυτή!

Σημειώσεις:


01. Η Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών περί σχέσεως Θρησκείας και Επιστήμης, μτφρ. Κ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ, Αθήναι 1932, σελ. 83.
02. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΜΙΛΕΙ, Γ’ εκδ. «Ζωής», Αθήναι 1966, σελ. 108 -109.
03. Ο Αλ. Σολζενίτσιν γράφει: Η δόξα της επιστήμης μας, ο ακαδημαϊκός Ν. Ι. Βαβύλωφ, περίμενε την εκτέλεση πολλούς μήνες, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ. Σαν μελλοθάνατος μεταφέρθηκε στη φυλακή του Σαράτωφ, όπου τον έκλεισαν σ’ ένα υπόγειο κελί χωρίς παράθυρα, και όταν το καλοκαίρι του 1942 πήρε χάρη και τον έβαλαν στον κοινό θάλαμο, δεν μπορούσε πια να περπατήσει και τον έβγαζαν στον περίπατο κουβαλώντας τον στα χέρια»: Α. ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ, Αρχιπέλαγος ΓΚΟΥΛΑΓΚ, τομ. Β’ , μτφρ. Κ. Σίνου, εκδ. ΒΙΠΕΡ, Αθήναι 1974, σελ. 180.
04. Πρβλ. SVTQ, vol. 18. Nos 2 & 3/1974, σελ. 70 - 71. Επίσης ROBERT E. D. CLARK, The Christian Stake in Science, Moody Press, Chicago 1967, σελ. 76 - 78.
05. Για τον πόλεμο του μαρξισμού κατά της θεωρίας της Σχετικότητας βλέπε περισσότερα στο: ΜΙΛ. ΤΖΙΛΑΣ, Η Ατελής Κοινωνία, μτφρ. Γ. Λάμψα, εκδ. Καμαρινόπουλου, Αθήναι 1969, σελ. 77 - 79, 113 - 120.
06. AL. CAMUS, Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος, μτφρ. Τζούλιας Τσακίρη, εκδ. Μπουκουμάνη, Αθήναι 1971, σελ. 278 - 279.
07. Βλ. DENIS ALEXANDER, Beyond Science, A. J. Holman Co., Philadelphia and N. York, 1972, σελ.80. Επίσης στις 16 - 1 - 1861 ο Κ. Μαρξ έγραφε προς τον Φ. Λασσάλ: «… Το έργο του Ντάρβιν ( Η Καταγωγή των Ειδών) είναι ξεχωριστά σημαντικό και μου χρησιμεύει σαν επιστημονική βάση για την ιστορική πάλη των τάξεων» (ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ, Μερος Β’ , μτφρ. Λ. Αποστόλου. εκδ. «Μπάυρον», Αθήναι 1975, σελ. 52) Για τις σχέσεις τις υλιστικής θεωρίας του μαρξισμού (κομμουνισμού) και της θεωρίας του Δαρβίνου, βλεπε: ΝΙΚ. Π. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, Το λυκόφως του μαρξισμού, εκδ. «ο Σωτήρ», έκδ. 5η, Αθήναι 1981, σελ. 134 - 135.
08. Οι νόμοι του Gegor Mendel, οι οποίοι καθορίζουν την κληρονομικότητα και δίνουν εξήγηση των φαινομένων της κληρονομικότητας, είναι τρεις: α) ο νόμος της επικρατήσεως, β) ο νόμος της αποσχίσεως ή διασπάσεως και γ) ο νόμος της ανεξάρτητης μεταβιβάσεως των χαρακτηριστικών, ή της καθαρότητας των γαμετών. Οι νόμοι αυτοί εφαρμόζονται εξίσου τόσο στα φυτά, όσο και στα ζώα. Και οι τρεις αποτέλεσαν τη βάση της νέας επιστήμης της κληρονομικότητας ή Γενετικής (ή Μενδελισμού, παλαιότερα). Χάρις στις ενέργειες του Mendel, οι οποίες συμπληρώθηκαν από τον de Vries, τον T. Morgan και άλλους νεώτερους βιολόγους, «χύθηκε πολύ φως στα προβλήματα του τρόπου της κληρονομίας των διαφόρων ιδιοτήτων και δείχθηκε, ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, όσο υπέθετε ο Δαρβίνος. Το οικοδόμημα του Δαρβινισμού σείστηκε εκ θεμελίων. Και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο το σοβιετικό καθεστώς κήρυξε σφοδρό πόλεμο κατά του Μενδελισμού» (πρβλ. Οι Θεμελιωταί των Επιστημών, εκδ. «Ζωής», Αθήναι 1950, σελ. 211).
09. SVELTANA ALLILUYEYA, Only One Year, transl. by P. Chavchavadze, Penguin Books, London 1971, σελ. 16, 225 - 226, 328.
10. Βλέπε ROBERT E. D. CLARK, The Christian Stake in Science, σελ. 76 - 78. Βλέπε επίσης: Περιοδ. NATURE 1952, σελ. 169, 92, 860 // J. S. Huxley, Soviet Genetics and World Science, 1949 // P. S. HUDSON and R. H. RICHENS, The New Genetics in the Soviet Union, School of Agriculture, Cambridge 1946. Επίσης SVTQ, vol. 18. Nos 2 & 3/1974, σελ. 70 - 71.
11. Μ. ΡΟΖΕΝΤΑΛ - Π. ΓΙΟΥΝΤΙΝ, Φιλοσοφικό Λεξικό, εκδ. Κ. Αναγνωστίδη, Αθήναι 1963, σελ. 149.
12. JULES CARLES, Les Origines de la Vie, μτφρ. Εκδ. Ι. Ν. Ζαχαρόπουλος, Αθήναι 1965, σελ. 24.


Πηγή: http://www.apologitis.com/

32 σχόλια:

dmast είπε...

Ο Λαβουαζιέ, εκτελέστηκε επειδή ήταν εισπράκτορας φόρων, και όχι επειδή ήταν θρήσκος.

Ανώνυμος είπε...

Dmast και μόνο εάν παρατηρήσει κανείς τα ιστολόγια που παρακολουθείς, αντιλαμβάνεται πόσο λογικό είναι να αντιδράς σε όλα αυτά.

Unknown είπε...

Υπάρχει μια πολύ απλή "λεπτομέρεια" την οποία δυσκολεύονται ή δε θέλουν κάποιοι να κατανοήσουν: όταν κάποιος δηλώνει "άθεος", αυτό δεν φανερώνει αυτομάτως κάτι για την ηθική του ή τις πιθανές δογματικές του ιδεοληψίες: μπορεί να είναι άθεος ναζιστής, άθεος κομμουνιστής, άθεος ανθρωπιστής, άθεος ειρηνιστής, άθεος μισογύνης, άθεος ομοφοβικός, άθεος φιλόζωος, άθεος κατά συρροήν δολοφόνος, άθεος φιλάνθρωπος κ.ο.κ. Αυτά που περιγράφονται στο άρθρο ως επιθέσεις εναντίον της επιστήμης από "αθεϊστές" (ποιο είναι άραγε το "δόγμα" του αθεϊσμού, θα με ενδιέφερε να μάθω) είναι πράξεις ανθρώπων και καθεστώτων στρατευμένων σε δόγματα και ιδεολογίες (π.χ. ναζισμός, κομμουνισμός, σταλινισμός). Συμπτωματικά (;), τα απολυταρχικά καθεστώτα ανά την ιστορία που στράφηκαν εναντίον της επιστήμης ή την χρησιμοποίησαν με τραγικά αποτελέσματα στήθηκαν με θρησκευτικά πρότυπα (Στάλιν="Πατερούλης", γραμμή του Κόμματος="Ευαγγέλιο", όσοι διαφωνούν είναι "αιρετικοί" κ.λ.π.). Ο άθεος σφαγέας Πολ Ποτ λατρεύεται ως άγιος και στον τάφο του συρρέουν χιλιάδες άρρωστοι Καμποτζιανοί που ελπίζουν σε ένα θαύμα.

dmast είπε...

Με αποστόμωσες, ανώνυμε.

ΕΠ είπε...

Καλημέρα και από εμένα. Χαίρομαι που ανακάλυψα το ιστολόγιο σας διότι παρατηρώ ότι εδώ μπορεί να γίνει ένας πολιτισμένος διάλογος σε αντίθεση με τα περισσότερα αθεϊστικά blog που έχω δει έως τώρα, βλ. Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ κ.ο.κ. όπου η πλειοψηφία των σχολιαστών καταναλώνονται διαρκώς με ειρωνείες και χλευασμούς προς κάθε άτομο που διαφωνεί μαζί τους, κυρίως προς τους πιστούς όπου αντιμάχεται φανατικά ο συγκεκριμένος χώρος.
Αν και δεν νομίζω ότι εγώ προσωπικά μπορώ να φέρω τον τίτλο της πιστής γυναίκας διότι έχω πολλές απορίες ακόμα πάνω σε αυτά τα θέματα, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρόσβαλά ένα άτομο που πιστεύει στο Θεό και το ομολογεί δημόσια.

Κατά την γνώμη μου dmast ο Λαβουαζιέ εκτελέστηκε και γιατί ήταν εισπράκτορας φόρων αλλά κυρίως για τις θρησκευτικές του απόψεις που όλοι γνωρίζουμε ότι υπέστησαν εκείνη την περίοδο μεγάλο πόλεμο από άτομα με αντίθετες απόψεις. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και η ιστορία η ίδια το επιβεβαιώνει.

Fountounios λυπάμαι που θα το ομολογήσω αλλά μέχρι τώρα από τις επισκέψεις μου σε αθεϊστικούς χώρους και οι οποίες γίνονται διότι όπως είπα και προηγουμένως έχω απορίες πάνω στα θέματα πίστης, έχω διαπιστώσει τα αντίθετα με αυτά που υποστηρίζεις και φυσικά αναφέρομαι σε αρνητικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα για την ανάρτηση όμως νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρη και αντιλαμβάνομαι ότι για όλα τα παραπάνω στόχος ήταν η πίστη των ανθρώπων και όχι κάτι το διαφορετικό.

Nyarlathotep είπε...

Εγώ έχω διαπιστώσει το αντίθετο. Στα χριστιανορθόδοξα ιστολόγια πέφτει τρελή λογοκρισία και μπανάρισμα σε μη ορθόδοξους ενώ στα αθεικά blogs που παρακολουθώ βλέπω τρελή ανοχή και υπομονή. Ειρωνεία υπάρχει (εύλογα) αλλά δεν απαγορεύεται η έκφραση όπως (και) εδώ. Μάλιστα έχω διαπιστώσει ότι οι πιο πιστοί-φανατικοί χριστιανοί είναι και οι μεγαλύτεροι υποκριτές σε θέματα πίστης, ηθικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.
Να πω και κάτι εντός θέματος. Πίστη και επιστήμη μπούν να συμβιβαστούν άνετα στο μυαλό αυτού που θέλει να πιστέψει. Αν κατεβάσει τις άμυνες που κατασκεύασαν χρόνια προσηλυτισμού και κατήχησης και αρχίσει να αμφιβάλλει, λίγο-λίγο θα απορρίψει τελικά την πίστη του. Είναι απλά θέμα χρόνου. Το ζήτημα είναι ότι δύσκολα ένας πιστός και ένας πιστός-επιστήμονας γιατί όχι, ξεκινάει να αμφισβητεί την πίστη του. Συνήθως, την παίρνει ως δεδομένη και τη βγάζει έξω από την έρευνά του ή την πραγματικότητα. ΓΙαυτό όταν κάποιος του χλευάζει τα ιερά κατευθείαν νιώθει να προσβάλλεται και δε σκέφτεται καν να δει μήπως ο άλλος έχει έστω και μια υποψία δίκιου.
Ευχαριστώ για τη δημοσίευση.

Ανώνυμος είπε...

Nyarlathotep προφανώς είσαι και εσύ άθεη οπότε σε δικαιολογώ για ότι λες. Σίγουρα όλα τα αθειστικά σίτε σου φένονται υπέροχα σε αντίθεση με τα χριστιανικά ….
Είναι λογικό θα μου κανείς να σκέφτεσαι έτσι !

Nyarlathotep είπε...

Καλέ αγόρι είμαι.

Ορθόδοξος είπε...

Καλημέρα σε όλους τους σχολιαστές.

Nyarlathotep φαντάζομαι ότι και εσύ συνερίζεσαι τις απόψεις των άπιστων ανθρώπων και έτσι κατέληξες στα παραπάνω συμπεράσματα. Θα ήθελα να σε ενημερώσω μόνο σχετικά με την ελευθερία έκφρασης του χώρου μας αλλά και γενικότερα μιας και το έθιξες και να σου πω ως διαχειριστής αυτού του ιστολογίου ότι πλήθος σχολίων που δέχεται το blog μας χαρακτηρίζονται από μίσος, μανία, φανατισμό και εμπάθεια.

Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν στο Θεό και πολλές φορές παραφέρονται λεκτικά, αλλά χωρίς να είμαι επηρεασμένος από τις θρησκευτικές μου απόψεις και έχοντας απλά αυτή μικρή πείρα στο χώρο του διαδικτύου, μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι οι άπιστοι ιδιοκτήτες ιστιολογίων και γενικότερα οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν σε επιθέσεις λεκτικές και κάθε άλλου είδους αλλά και αυτοί που προωθούν τέτοιου είδους ενέργειες!
Στον δικό μας χώρο η έκφραση φυσικά και ΔΕΝ απαγορεύεται, ίσα-ίσα προωθείται. Απαγορεύεται όμως όταν με αυτή στρεφόμαστε με αρνητικές διαθέσεις προς κάποιο άτομο συγκεκριμένα ή σε κάποια ομάδα ατόμων άσχετα με τα πιστεύω που μπορεί να έχουν αυτοί.
Όσον αφορά τώρα τις διαπιστώσεις που έχεις κάνει για τους “πιο πιστούς χριστιανούς” το μόνο που έχω να σου πω με λύπη μου πάνω σε αυτό το θέμα – το χαρακτηρισμό φανατικούς τον αφήνω διότι δεν νομίζω ότι ταιριάζει - είναι ότι μάλλον δεν έχεις γνωρίσει ακόμα πιστούς χριστιανούς ή μπορεί και να βλέπεις τις καταστάσεις πολύ διαφορετικά από ότι είναι στην πράξη. Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, εγώ σου εύχομαι τα καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

διαφωνω μαζι σου ορθοδοξε
η ΕΣΣΔ, απο οσο γνωριζω, δεν ειχε προβλημα με την θρησκεια. και εκκλησιες υπηρχαν και πιστοι. οσοι εξοριζονταν ηταν αντεπαναστατες, τωρα αν καποιοι απο αυτους ηταν και πιστοι αυτο ειναι τυχαιο. και γενικα εχεις υπερβολικη κακεντρεχεια απεναντι στη μαρξιστικη-κομμουνιστικη θεωρια. τολμω να σου ζητησω να το περιορισεις λιγο. στο κατω κατω αναφερεσαι στα πιστευω και την ιδεολογια μιας ομαδας ανθρωπων. οφειλεις ενα στοιχειωδη σεβασμο.

Ορθόδοξος είπε...

Θέλω να πιστεύω ανώνυμε ότι κάθε μου κίνηση γίνεται με σεβασμό προς κάθε κατεύθυνση. Εσύ βέβαια πολύ καλά κάνεις και μου το επεσήμαινες τώρα πάλι και σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Να είσαι βέβαιος ότι προσπαθώ να μην αδικώ κανένα, δεν έφτιαξα αυτό το χώρο για να καλλιεργώ εχθρικό κλίμα.
Καταλαβαίνεις όμως φαντάζομαι ότι πολλοί άνθρωποι θα διαφωνούσαν μαζί σου και η ιστορία θα τους δικαιολογούσε με τον καλύτερο τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

σιγουρα πολλοι θα διαφωνουσαν αλλα και αρκετοι θα συμφωνουσαν. και οσο αφορα την ιστορια, εχει να κανει με την ερμηνεια που της δινεις ασε που τιθεται σημαντικο θεμα αντικειμενικοτητας (εννοω πως τα ιστορικα γεγονοτα μπορουν να παραποιηθουν οσο χρειαζεται και απο καποια χρονια και μετα να μην υπαρχει δυνατοτητα να μαθουμε τι πραγματικα ειχε γινει- και για να μην παρεξηγηθω αυτο ειναι κατι που το κανουν ολοι ειτε ειναι καπιταλιστες ειτε κομμουνιστες ειτε θρησκοι). οπως και να χει ειναι μια μεγαλη συζητηση που δεν θα γινει εδω. το σιγουρο ειναι πως η αναφορα στην ιστορια δεν αποτελει αξιοπιστο αντεπιχειρημα για μενα...
σ ευχαριστω παντως που ελαβες υποψην το αιτημα μου.

Ορθόδοξος είπε...

Σαφώς και πολλοί θα διαφωνούσαν ανώνυμε και εμείς εδώ είμαστε για να καταθέτουμε ελεύθερα και δημοκρατικά και τις απόψεις μας. Εσύ έχεις αυτή την άποψη, κάποιοι άλλοι έχουν μια διαφορετική …

Σημασία νομίζω έχει πάντα να προσπαθούμε να εντοπίζουμε την αλήθεια, αφού μόνο αυτή μετράει και όχι κάθε άποψη του καθενός, χωρίς να επηρεαζόμαστε από τίποτα σε αυτή την αναζήτηση.

Άθεος είπε...

Ανυπόστατα όλα, χωρίς τεκμηρίωση και κυρίως με εμφανή εμπάθεια και μισαλλοδοξία.
Αληθινά, δεν σας τιμούν όλα αυτά.
Και αυτά που τσάτρα-πάτρα γράφτηκαν στην ανάρτηση και αυτά που κάποιοι σαν την ΕΠ έγραψαν στα σχόλια.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Άθεε, είναι λογικότατο εσείς που είστε και διαχειριστής ενός αθεϊστικού ιστολογίου να έχετε αυτή την άποψη. Το παράξενο θα ήταν εάν συμφωνούσατε με τα παραπάνω … Σας γνωρίζω καλά, γι’ αυτό το λόγο μιλάω έτσι.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την εμπάθεια που αναφέρατε από την πλευρά μου, θα ήθελα να σας πω ότι το κείμενο είναι πολύ απλά γραμμένο και δεν αποπνέει τέτοια χαρακτηριστικά σε αντίθέση με τις δικές σας αναρτήσεις ή γενικότερα τις αναρτήσεις των ομοϊδεατών σας. Είναι κάτι που διαπιστώνετε πολύ εύκολα.

Φαντάζομαι ότι προσέξατε και την δημοσίευση με τίτλο “Αθεϊστικό blogroll ...”. Τα κείμενα και τα σχόλια που εμπεριέχει, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του φανατισμού και της εμπάθειας που τρέφετε προς οποιοδήποτε πιστό και μάλιστα είναι και από τα πιο κόσμια που έχω συναντήσει στο κόσμο του διαδικτύου.
Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό.

Άθεος είπε...

Πιο πάνω από το δικό μου σχόλιο νομίζω είχε μια διεύθυνση που παρέπεμπε σε ένα άλλο ιστοχώρο.
Μάλλον το έσβησες. Γιατί, αφού δεν έβριζε;
Εσύ είσαι που δεν λογοκρίνεις;
Όμως κάνεις την διαφήμιση του χώρου σου στα άλλα blog.
Πώς λέγεται αυτό, για να μην το πω απλά υποκριτικό;
Για να βλέπουν το ποιόν σου οι ομοϊδεάτες σου!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε σε παρακαλώ πολύ … δεν χρειάζεται να καλλιεργείς συνεχώς εχθρικό κλίμα!
Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι μεταξύ μας.

Να είσαι σίγουρος ότι τα μόνα σχόλια που δεν δέχομαι, είναι όσα εμπεριέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Ακόμα και τη δημοσίευση των σχολίων προσπαθώ να την καταστήσω όσο το δυνατόν πιο εύκολη για τους χρήστες, σε αντίθεση με αθεϊστικούς χώρους.

Καλό βράδυ

Άθεος είπε...

Πές τα μου να μην σου τα πω εγώ.
Εγώ καλλιεργώ εχθρικό κλίμα;
Εγώ ρώτησα πού πήγε το σχόλιο πάνω από το δικό μου. Κι αυτό επειδή από περιέργεια, πριν σου γράψω το είδα. Είχε μια συζήτηση ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Τώρα όμως δεν υπάρχει. Ευτυχώς το έψαξα στο ιστορικό του internet explorer και το βρήκα (http://islamforgreeks.org/2010/09/01/second-dialogue/)
Μου κάνει όμως εντύπωση, που χωρίς να έχει κάποια ύβρη, εσύ το έσβησες. Πόσες φορές δεν διαφήμισες τον δικό σου χώρο σε άλλα blog, το ξέρεις έτσι… Θα ήθελες άλλοι να σου τα σβήνουν; Δεν θέλεις εσύ να είσαι διαφορετικός από τους άλλους τους κακούς, τους μοχθηρούς… κατάλαβες τι θέλω να πω, αν και όπως είδα αποφεύγεις να απολογηθείς.
Τι λες γι αυτό, όταν διακαώς προσπαθείς να μας πείσεις ότι «Το παρόν ιστολόγιο σέβεται κάθε διαφορετική άποψη»!!!!!
Ανοίγω το θέμα αυτό, γιατί αλλού με κατηγορείς γι αυτό το οποίο κάνεις εσύ.
Αυτό λέγεται υποκρισία.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε όπως σου είπα και παραπάνω και σε άλλα σχόλια, δεν υπάρχει λόγος να καλλιεργούμε εχθρικό κλίμα, δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι μεταξύ μας. Σε παρακαλώ να το θυμάσαι αυτό γιατί διαβάζοντας κάθε φορά τα σχόλια σου, μόνο άσχημες διαθέσεις εισπράττω.

Την διεύθυνση που αναφέρεις την είδα και μάλιστα μπήκα και μέσα να δω περί τίνος πρόκειται και ανακάλυψα ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το θέμα μας αλλά και ότι εμπεριέχει προσβλητικές εικόνες για την πίστη μας την ορθοδοξία. Γι αυτό το λόγο θεώρησα σωστό να την σβήσω. Εάν σκανδαλίζεσαι τόσο πολύ από αυτή μου την κίνηση, μπορούμε να την δημοσιεύσουμε ξανά από μόνοι μας.

Το μόνο που καταλαβαίνω συνεχώς φίλε μου από τα λόγια σου, είναι ότι έχεις πολύ μεγάλα απωθημένα για τους χριστιανούς. Τίποτα άλλο.

Άθεος είπε...

Μην λες δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα μας γιατί εσύ το ιστολόγιό σου το διαφημίζεις και κει που λένε ανέκδοτα. Το ξεχνάς αυτό;
Απ’ ότι είδα τώρα καλύτερα, αναφέρεται σε μια συζήτηση που πρόκειται να κάνουν Ορθόδοξοι χριστιανοί με Ισλαμιστές στις 2 Οκτώβρη, μεταξύ ενός χριστιανού ορθόδοξου θεολόγου και ενός ισλαμιστή απολογητή. Πού βρίσκεται το προσβλητικό υλικό που αναφέρεις; Εγώ δεν είδα τίποτα.
Πάλι ψέματα λες!
Μα και τι να πεις τώρα… αν κάνει κανείς μια απάτη, μετά τη συνεχίζει άθελα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί!
Λυπηρό Ορθόδοξε.
Αυτό είναι λυπηρό. Και δεν πρόκειται καν για μας τους άθεους. Αδελφές θρησκείες και πάλι έχετε μίσος μεταξύ σας!
Ούτε τον διάλογο δεν αντέχεις Ορθόδοξε. Ούτε τον διάλογο!
…και μετά, έχω εγώ απωθημένα με τους χριστιανούς, έτσι;
Νιώσε λίγο άνθρωπος με τους συνανθρώπους σου, ισλαμιστές, βουδιστές, άθεους, όλοι άνθρωποι είναι και κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να γίνουν καλοί φίλοι. Ξέρεις τι θα πει φιλία ανάμεσα σε δυο πιστούς διαφορετικής θρησκείας;
Μπορεί να φτάσει η καρδιά σου να αγαπήσεις ένα τέτοιο συνάνθρωπο;
Συνάνθρωποι, δεν είναι μόνο οι ομόθρησκοι, αλλά όλοι οι άνθρωποι.
Κάποτε πρέπει να μάθετε να αγαπάτε!
Κοιτάξτε πώς καταντήσατε τον κόσμο μας!

Ορθόδοξος είπε...

Διαβάζοντας και αυτό το σχόλιο σου άθεε αντιλαμβάνομαι τελικά ότι είσαι πάρα πολύ επηρεασμένος από άλλες πηγές πληροφόρησης σχετικά με την ορθοδοξία και φυσικά από πηγές που οι πληροφορίες τους δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Μόνο έτσι εξηγείται το ότι συνεχώς θεωρείς πως ο πιστός είναι εχθρός σου και λυπάμαι πολύ που σκέφτεσαι έτσι παράλογα.

Όσον αφορά τη διεύθυνση που θέλεις να αφήσεις, μπορείς να την αφήσεις αν και δεν αφορά το θέμα μας αλλά να γνωρίζεις πως άλλο είναι το να καλείς κάποιον στο χώρο σου να τον γνωρίσει και άλλο το να αφήνεις απλά μια άσχετη διεύθυνση με το θέμα ανάρτησης μέσα σε αυτό. Το πρώτο το κάνουν όλοι οι διαχειριστές και είναι λογικό να το κάνουν οπουδήποτε αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι για τη διαφήμιση σε κάθε ιστολόγιο!

Σου επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως ο ορθόδοξος χριστιανός δεν νιώθει μίσος για κανένα συνάνθρωπο του. Αυτό που αναφέρεις έρχεται σε αντίθεση με τις αρετές της χριστιανοσύνης. Η αγάπη προς το συνάνθρωπο είναι η μεγαλύτερη εντολή που έχει δοθεί από το Θεό στους ανθρώπους και δεν νοείται χριστιανός χωρίς αυτή. Είσαι πάρα πολύ αρνητικά προκατειλημμένος με τους χριστιανούς. Προσπάθησε μια φορά να ασχοληθείς καλοπροαίρετα έστω και λίγο με την πίστη μας και θα εκπλαγείς.

Μου θύμισες σε αυτό το σημείο και κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ με όλο τον κόσμο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο πήγα στο νησί της Μυτιλήνης, πηγαίνω κάθε χρόνο εκεί στην πασίγνωστη Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Μια μέρα αποφάσισα να πάω και μια μικρή βόλτα απέναντι στην Τουρκία, στο Αιβαλί. Ήταν πολύ όμορφο μέρος και περίμενα να έχει και μεγάλες ομοιότητες με την Ελλάδα αλλά τις εκπλήξεις που θα είχα δεν τις φανταζόμουν. Μέσα στους δρόμους της πόλης γνώρισα κάποιους Τούρκους πολίτες. Μόλις είχαμε την πρώτη επαφή αμέσως μου πρόσφεραν γλυκά με το δικό τους παραδοσιακό τσαί και συζητούσαμε διάφορα θέματα. Η αγάπη τους για τους Έλληνες με εξέπληξε. Μιλούσαμε ώρες και μου περιέγραφαν την ζωή τους, ρωτούσαν για εμένα και την οικογένεια μου και μου έλεγαν και αυτοί ότι τους ρωτούσα. Ήταν σε διάφορες ηλικίες, από ένα μικρό παιδάκι 10 ετών έως ένα ηλικιωμένο 70 περίπου ετών.
Σαν πέρασε η ώρα προσφέρθηκαν να με ξεναγήσουν στη πόλη. Πήγαμε σε μια κοντινή εκκλησία που ήταν κάποτε νομίζω στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, ήταν η ώρα της προσευχής τους. Αργότερα θέλησαν να με φιλέψουν και δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην καλοσύνη τους. Πήγα στον σπίτι τους που ήταν ένα παλιό Ελληνικό σπίτι και εκεί αφού φάγαμε και ήπιαμε τον καφέ μας, μιλούσαμε για διάφορα θέματα. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη, και η δική μου που έβλεπα όλα αυτά και η δική τους που είχαν κάποιο Έλληνα δίπλα τους. Εντύπωση μου έκανε που μιλούσαν με σεβασμό για την Παναγία. Την αποκαλούσαν στη γλώσσα τους “η Μεγάλη μάνα” και αφού έφεραν ένα laptom βλέπαμε φωτογραφίες από την παναγία Σουμελά. Ήταν όμως μουσουλμάνοι …
Τι να πρωτοπώ για εκείνη την αξέχαστη ημέρα! Μετά από όλα αυτά με πήγαν για βόλτα σε ένα μικρό τουρκικό νησάκι και περάσαμε υπέροχα. Η μέρα μας τελείωσε με την επιστροφή μας στο λιμάνι για να πάρω το πλοίο της επιστροφής όπου με πήγαν οι ίδιοι και περίμεναν εκεί έως να φύγει το πλοίο!

Μια φορά πήγα στην Τουρκία και μου έμεινε αξέχαστη η εμπειρία αυτή. Τώρα έχουμε επικοινωνία και θα ξανάπαμε, το περιμένουμε με ανυπομονησία! Εάν θέλεις άθεε, μπορώ να σε πάρω μαζί μου …

Άθεος είπε...

Είδες πώς νιώθουν οι άλλοι για σας;
Εσείς όμως, ούτε τον διάλογο δεν θέλετε.
Μου το απέδειξες με τα ίδια σου τα λόγια.
Όσο για την διεύθυνση, ούτε την έβαλα εγώ (απλά εσύ την έσβησες).
Ούτε που με ενδιαφέρει. Αφορά τη σχέση σας και τις διαφορές με τους μουσουλμάνους. Απλά μου έκανε εντύπωση που έσβησες ένα μήνυμα που δεν είχε τίποτα κακό, που δείχνει όμως την νοοτροπία σας.
That’s all!

Γεδεών είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Δήμητρα είπε...

Άθεε μετά από τη συζήτηση σου με τον ορθόδοξο που παρακολούθησα εδώ μέσα, το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω και εγώ με σιγουριά – εκτός του ότι βλέπω πως δεν καταλαβαίνεις απολύτως τίποτα από όλα όσα σου λένε και έτσι παρεξηγείς τα πάντα ή δεν θέλεις να τα καταλάβεις γιατί δεν σε συμφέρει – είναι ο μεγάλος φανατισμός και η εμπάθεια που κρύβουν οι άθεοι για όλες τις θρησκείες. Φοβερή αντιπάθεια!

Εάν αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύεις την αθεΐα στο σύνολο της με την παρουσία σου, έχω να πω ότι μόνο αρετή δεν είναι!

Δημήτρης είπε...

Ορθόδοξε μετά από τη συζήτηση σου με τον Άθεο που παρακολούθησα εδώ μέσα, το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω και εγώ με σιγουριά – εκτός του ότι βλέπω πως δεν καταλαβαίνεις απολύτως τίποτα από όλα όσα σου λένε και έτσι παρεξηγείς τα πάντα ή δεν θέλεις να τα καταλάβεις γιατί δεν σε συμφέρει – είναι ο μεγάλος φανατισμός και η εμπάθεια που κρύβουν οι θρησκόληπτοι ορθόδοξοι για τους υπόλοιπους πιστούς και μη. Φοβερή αντιπάθεια!

Εάν αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύεις την Ορθοδοξία στο σύνολο της με την παρουσία σου, έχω να πω ότι μόνο η αλήθεια δεν είναι!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε δεν νομίζω ότι έχω δείξει σε κάποιο σημείο ότι δεν επιθυμώ τον διάλογο, ίσα – ίσα. Εάν θέλεις μας εξηγείς που το εντοπίζεις εσύ αυτό.

Δυστυχώς όμως όπως είδαμε και στην ανάρτηση “αθειστικό blogroll …” το κλίμα που επιφυλάσσουν οι ομοϊδεάτες σου σε ένα πιστό, δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό και έτσι σχεδόν ποτέ δεν παρατηρείς ένα πιστό να σχολιάζει σε κάποιο αθεϊστικό χώρο. Όσες φορές το έχω επιχειρήσει εγώ προσωπικά, δέχτηκα επίθεση τουλάχιστον μια ειρωνείας. Δεν παρεξηγώ όμως κανένα.

Βλέπεις και στο παρακάτω σχόλιο της Δήμητρας, ο Δημήτρης δεν άντεξε την άποψη της και έσπευσε αμέσως να ειρωνευτεί συντάσσοντας κατά αυτό τον τρόπο το σχόλιο του. Θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, ότι διαφωνεί μαζί της ή κάτι άλλο αλλά αυτός όμως προτίμησε τον ειρωνικό τρόπο για να μας αφήσει την άποψη του.
Ίσως εσύ συμφωνώντας γενικά με το μήνυμα του να μην βλέπεις την ειρωνεία, προσωπικά όμως νομίζω ότι είναι έκδηλη.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί να σε καταλάβει ορθόδοξε ο άθεος. Είναι τόσο πολύ προκατειλημμένο άτομο που ότι και να δει δεν πρόκειται να το πιστέψει, πόσο μάλλον εάν ακούσει ή διαβάσει. Το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να μειώνει κάθε άνθρωπο που πιστεύει στο Θεό με υπονοούμενα και χλευασμούς.
Πάντως η παρουσία του εδώ είναι πολύ καλό για το χώρο γιατί επιβεβαιώνει όλα όσα λέγονται για αυτούς. Τα διαβάζουμε αλλά τα βλέπουμε και στην πράξη!

Ορθόδοξος είπε...

Χαίρομαι και εγώ ανώνυμε για αυτή την παρουσία τους εδώ, είναι πολύ ωφέλιμη.

Aldebaran είπε...

Ας επιστρέψουμε στην ουσία της ανάρτησης (Η αθεΐα ενάντια στην επιστήμη) κι ας μας πει ο Ορθόδοξος ποιός είναι ενάντια στο τελευταίο βιβλίο του κορυφαίου επιστήμονα της εποχής μας Stephen Hawking. Η αθεΐα ή η εκκλησία; Υιοθετεί ο Ορθόδοξος τη σχετική επιστολή του μητροπολίτη Πειραιώς;

Ορθόδοξος είπε...

Aldebaran δεν έχω ενημερωθεί για την επιστολή που αναφέρεις αλλά έχω ακούσει γενικά κάτι για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Θεωρώ ότι και αυτό το βιβλίο όπως πολλά ακόμα που “κινούνται έξω από τα νερά τους”, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό σε πνευματικό επίπεδο αλλά και στην κοσμική γνώση και αυτό διότι μπερδεύουν έννοιες και καταστάσεις που εκ φύσεως είναι μεν αλληλένδετες αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να τις ερμηνεύσεις με τον ίδιο τρόπο.

Επίσης το συγκεκριμένο παράδειγμα σου κατανοείς ότι δεν αναιρεί την ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Ο φανατισμός του άθεου δεν έχει όρια, όπως και η άγνοια του παράλληλα για την θρησκεία μας. Πρέπει να προσευχόμαστε πολύ για τέτοια άτομα να τους βοηθήσει ο Θεός να δούνε την αλήθεια, είναι κρίμα να ζουν έτσι.

Ανώνυμος είπε...

νεο blog
www.niksotiropoulos.blogspot.com

Τελευταίες δημοσιεύσεις






http://www.facebookloginhut.com/facebook-login/